ЕТ "АПРОПО-Виолетта Бакунина"

ЕТ "АПРОПО-Виолетта Бакунина"
ВИЛЛА НОРКА

ВИЛЛА НОРКА
къща за гости в поземлен имот № 073002,
в землището на с. Борущица,
Община Мъглиж

Вилла НОРКА е разположена в сърцето на Стара планина на един от слънчевите склонове в южната част на с.Борущица. Тя е интегрирана в стръмния терен и пази естествените му форми. Тази гостоприемна и слънчева вила осигурява на обитателите комфорт и прекрасни гладки. Естествени местни материали, ниска консумация на енергия, пречистване и повторна употреба на отпадните води, енергия от възобновяеми източници -това са качествата, които правят Вилла НОРКА част от природата.
Проектираната сграда представлява къща за гости, предназаначена за 14 обитатели. Тя разполага с шест спални, просторна дневна с трапезария и кухня, сервизни помещения. Сградата е организирана на два етажа, които са буквално вградени в съществуващия страмен терен. Всеки от етажите има само една външна стена, която е ориентирана в благоприятна посока и изцяло остъклена. Останалите страни са под терена.
Първият етаж се състои от участъци с различно ниво, които следват покачването на терена. На това ниво се разполагат дневните пространства, три спални и сервизни площи. Връзката между помещенията се осъществява по галерия със стълби, които водят до най-високото ниво на първия етаж и след това обръщат посоката и водят до втория етаж. Осветлението на галерията е решено със светлинни люкове, които служат и за естествена вентилация.
Вторият етаж съдържа три спални със санитарни възли. На същото ниво се намира и едно инсталационно номещение.
Спецификата на терена, в който се разполага Вилла Норка води до представеното проектно решение. На мястото на съществуващото дере естествено се оформя вътрешният двор, като терасите му следват нивата на сградата и осигуряват индивидуална открита площ на всяка от стаите на първия етаж. На най-просторната тераса се предвижда място за лятна трапезария и за джакузи на открито. От всички нива на вътрешния двор се откриват прекрасни гледки към околността.
Вилла Норка има масивна конструкция, всички външни стени се изпълняват със стоманобетон, а вътрешните с гипсокартон и минерална вата. Покривите на двете нива са стоманобетонни, със сложен профил на кривите. По техните повърхости се предвижда екстензивно озеленяване. Остъкленията на обекта са предвидени с троен стъклопакет.
Вилла Норка е проектирана като нискоенергийна сграда. За целта са предвидени нужните мерки за енергийна ефективност, отоплението ще се осъществява чрез термопомпена инсталация. В свободната част на имота се предвижда монтаж на фотоволтаични панели. Предвижда се пречистване на отпадните води и използането им за напояване.
В източната част на имота, където става връзката му с улица в регулацията на с.Борущица, се предвижда паркинг за 5 автомобила.

архитект Виолетта Бакунина
гр.Казанлък, бул."Александър Батенберг" №17, ет.4
телефон 0431/ 626-72, мобилен телефон 0888366576
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори