арх.Мария Михайлова Стоянова, арх. Чавдар Борисов Тенев

арх.Мария Михайлова Стоянова, арх. Чавдар Борисов Тенев
Курортен комплекс в м. Юрта-Балкана, Св. Влас, община Несебър

ОБЕКТ: Курортен комплекс в м. Юрта-Балкана, Св. Влас, община Несебър
ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ 2008 г.
ПРОЕКТАНТИ : арх. Мария Стоянова и арх. Чавдар Тенев 
e mail - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
сайт - www.archstoyanovi.com
gsm - 0887 917 971, 0888 21 81 31

I. КОНЦЕПЦИЯ
За нас подобна задача беше предизвикателство с това че ни даваше възможност да се опитаме да върнем човешкия мащаб в жилищните сгради за сезонно обитаване по нашето Черноморие. Всички говорим за „мастодонти”, за „гигантизъм” за презастрояване на тази зона от страната ни, за загубата на това спокойно настроение и мащаб, което е необходимо, когато почиваш. Прегледахме доста подробно подобни сгради, които се строят у нас. Всички бяха като кооперации, погубващи идентичността и мащабите на малките селища по нашето Черноморие. Затова опитахме да разгадаем кое е това, което носи толкова спокойно настроение и красота в средиземноморските малки градчета и привлича толкова туристи от цял свят. Намерихме много примери, които можеха да поставят основите на нашите идеи. Усетихме, че надребняването на обемите води до връщането на човешкия мащаб – няма големи паралелепипедни обеми – напротив. Опитахме всеки апартамент да получи своята индивидуалност в цвят и обем. Разбиването на малки обеми даде възможност за добро изложение на всяко жилище, за хубав изглед към морето и просторна тераса.
Оцветяването също не е случайно – то отново е характерно за средиземноморските малки градчета. Идеята е да изглежда така като че ли всеки сам е боядисал собствената си къща. Цветовете са земни и небесни носещи светлина и настроение –такива каквито ги проучихме и видяхме и каквито се използват от древността. Нарочно избягахме от силните цветови комбинации. Сметнахме, че една модерна интерпретация на старите морски градчета би трябвало да има своята мярка. Решихме че това може да се получи с уеднаквяване на отвори на прозорци и използването на по-спокойни пастелни цветове. Сметнахме, че силните цветове в съчетание с многото обеми не биха създавали усещане за приятност и спокойствие , а използването на един цвят в нюанси би заличило идеята за струпване на много индивидуални къщички подобно на средиземноморско селище

ПРИМЕРНИ ОБЕКТИ ОТ СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО

II. ПРОЕКТ
Сградата е планирана с 48 броя жилища. Апартаментите са три вида
- тип едностайни -24 брая – с предверие, санитарен възел, стая с кухненски бокс, място за хранене и място за спане
- тип двустайни – 16 броя - с предверие, санитарен възел, стая с кухненски бокс, място за хранене и място за разтегателен диван и една самостоятелна спалня
- тип тристайни – 8 броя - с предверие, санитарен възел, стая с кухненски бокс, място за хранене и място за разтегателен диван и две самостоятелни спални
Преобладаващото изложение е изток-запад. Доброто местоположение на парцела, дава възможност за гледка към морето от всяка една от жилищните единици. Всички жилища разполагат с нормални тераси,защитени от вятър и дъжд и имащи своята интимност.
На ниво партер се намират обслужващите помещения –
- част за релакс, съдържаща -2 солариума, сауна с два душа
- част стопанска – складове, камериерски офис, помещение с перални за индивидуално ползване. Тази част има подемник и стълба, които се свързват с подземното ниво за по-голямо удобство
- бистро за обслужване на външния басейн
- портиер
- гардероб
На ниво сутерен е осигурено подземно паркиране със 17 паркоместа. Освен това в лицевата част на двора са предвидени паркоместа за още 5 автомобила. В сутерена са и помощните помещения, обслужващи басейна, както и големи складове обслужващи апартаментите.
Направен е и проект за благоустрояване на терена около жилищната сграда, където се разполага открит басейн за деца и възрастни със съответните необходими душове.
Цялата сграда и терена около нея са богато озеленени.
Покривите са плоски и това дава възможност да се използват или за големи тераси или за места за разполагане на климатичните тела, които биха нарушили фасадата.
Конструкцията на сградата е монолитна – безгредова стоманобетонова.
Преградните зидове ще бъдат изпълнени от газобетон и гипсокартон.
За постигане на максимална топлоефективност ще бъде изпълнена топлоизолация по всички фасадни стени и покриви от пенополистирол .

ТЕХНИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:

ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ - 605 кв.м
РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ - 3141 кв.м

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ