Мио Дизайн ООД

„Мио Дизайн“ ООД
доц. д-р арх. Мария Давчева
д-р арх. Орлин Давчев
арх. Борислава Манолова
арх. Пламена Георгиева
арх. Костадин Малинов

AQUA PARADISE resort
Хотелът в исторически план и със съвременна си актуалност е интересна тема и все по-голямо предизвикателство от архитектурна гледна точка. Глобализацията на всички жизнени процеси, новите изисквания и очаквания на потребителя променят не само архитектурния образ на хотела, обема, локацията, посланието, а и самото схващане за понятието. По тази причина и поради нарасналата мобилност и желание за пълноценно оползотворяване на личното време на всеки представител на забързаното ни поколение може да бъде проследено развитие на темата в две посоки.
Едната е нарасналия обем на проекти и реализации на хотели в цялото им видово разнообразие. Търсена многофункционалност, интегрираност на повече функции „под един покрив” и обвързаност едновременно на традиции и „зелена архитектура” с уникалност на предлаганата визия и услуги.
Втората посока е експерименталната насоченост на все по-многочисления брой хотели и комплекси днес. Поставянето на модела в „лабораторни условия” и търсенето на алтернативни варианти е катализатор в голяма част от проектите на съвременните хотели.
Това е причината да представим на вниманието на АРХИНОВА именно такъв концептуален модел – проект за мултифункционален комплекс AQUA PARADISE с акцент AQUA PARADISE resort . Под концептуален да не се разбира „неосъществим”, напротив „концептуален и осъществим” е настоящият обект. Проектът е част от дългогодишна съвместна работа между находчив инвеститор и много специалисти (архитекти, инженери, мениджъри, туроператори, социолози, икономисти и др.). 2006 г. започва да функционира първата част на най-големия за Балканите Аквапарк. 2009 г. е реализиране и втора част. Предстоящата трета част е хотелски комплекс AQUA PARADISE resort .
AQUA PARADISE resort e проект за ексклузивен черноморски комплекс, предлагащ широка гама от туристически и бизнес услуги, варианти за отдих, обитаване и атракциони. Локацията е между гр. Несебър и с.Равда, на главен път Бургас-Варна. Комплексът е разположен на обща площ 83 дка, от които 46 дка са вече упоменатия Аквапарк- AQUA PARADISE. На останалите 37 дка в богата паркова среда са ситуирани шестетажен хотел с атриум и вътрешни градини, шест двуфамилни вили, два триетажни апартаментни блока - Sunset и Sunrise, спортен комплекс, амфитеатър, три басейна, конферентен блок, спа център и детски клуб.
Основното хотелско тяло на AQUA PARADISE resort символово и смислово е формообразувано от триединство. Трите плавно огъващи се обема, идващи от юг, североизток и северозапад се срещат в една точка. Това е сърцето на
трилъчевата сграда организирано като остъклен атриум – градина. От това окъпано в светлина пространство тръгват галерийни коридори, организирани около линейни градини и покрити със стъклен оберлихт.
В хотелската част интериорите сa решени в три цветови гами и носят съответно имената: тюркоаз, емералд и аметист.
В студио „Тюркоаз” са съчетани цветове напомнящи свежестта и дълбочината на спокойно море и топли пясъчни дюни. Такива са и визиите по стените, решаващи интериорното звучене. Отделено е място за голям разтегаем модул, с възможност за сепариране с текстилни пана или ефирни мебели. В банята е заложено голямо душ пространство и компактна мивка и тоалетна чиния. Има възможност за използване на каменен плот или шкаф при решаване на зона ”мивката”.
Студио „Емералд” има подчертано SPA и релакс усещане, постигнато от визиите с бамбук и вода. Цветовете и материалите са естествени, меки и с дискретен детайл.
Студио „Аметист” е в съвременен винтидж стил. Романтични послания носят белите ретро мебелите и запомнящите се визии. Светлите тонове правят оптически пространствата по-просторни и въздушни. В това студио е позиционирана релакс лежанка в унисон с цялостния интериор, но мястото позволява използването на допълнителен модул за преспиване. В банята са предвидени вана и ретро конзола с мивка-купа, но всичко това е възможно да се трансформира в душ и шкаф с мивка.
В екстериора на AQUA PARADISE resort са вплетени две послания. Едното е спокойната линеарност и опростеност на растера, независимо от едрия обем. Това символизира едновременната мощ и ласка на морската шир. Другото послание е използването на стилизирана българска шевица като вертикални декоративни елементи (както при фасадното решение, така и в нейното участие в интериора), което символизира красотата, непреходността и гостоприемството на България.
Вилите на AQUA PARADISE resort са разположени в центъра на комплекса, в непосредствена близост до трите големи открити плувни басейна. Като архитектурно решение вилите са логично продължение на хотелската сграда, в която се преплитат изчистена линеарност и стилизирани български шевици. Същевременно в растерите на фасадите са търсени нестандартни богати остъклявания, което осигурява преливащи пространства между модерните интериори и прилежащата околна зеленина. Използваните материали в екстериора са естествени и в топлата гама, същите са и приложените като основа в интериорите. Върху тях са нанесени смели, модерни щрихи на дизайнерски мебели и осветителни тела, изкуство и нестандартен текстил. Всяка къща се състои от две двуетажни секции всяка със собствено стълбище. На първия етаж са разположени общо дневно пространство (кухня, трапезария, кът с телевизор) и санитарен възел. На втория етаж във всяка от секциите са разположени по две спални с две бани. Спесифичното остъкляване и големите височини в спалните придават неповторим въздушен, младежки и„лофт”
привкус на тези пространства. Всяка от секциите има по една южна тераса на 2 ет. и голяма веранда с вградено четириместно джакузи, шезлонги и много прилежаща зеленина.
Това в резюме е най-важното за AQUA PARADISE resort.
Очакван срок за реализиране-2016 г.
Очакван резултат - един от най-хубавите съвременни хотелски комплекси за българското Черноморие. Хотел от ново поколение, с архитектура носеща посланията, както на традицията и локална обвързаност, така и достоен отпечатък на нашето съвремие.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ