арх. Росица Пеева-Попова

арх. Росица Пеева-Попова -  „Флорида“ офиссграда с магазин, ресторант, подземен гараж

Архитектурен проект: арх.Росица Пеева-Попова "Ателие Атриум"ООД, Варна
Обект: "Флорида" Oфиссграда с магазин, ресторант, подземен гараж
Местоположение: гр.София, Хиподрума, бул."Академик Иван Гешов" 44
Инвеститор: "МИК-М" ООД, София
Година на начало на проекта - Година на построяване: 2005 - 2008.
Техн.показатели: Площ на имота 325 м2, 93% ЗП 302 м2, Обща РЗП 2355 м2.

Сградата се намира в централната част на София, на острия ъгъл на булевард "Академик Гешов" от североизточната страна и улица "Феликс Каниц" от северозападната страна. Имотът е с неправилна форма. Той граничи с имот с жилища, застроен до двете странични регулационни линии с калкани с различни размери и различни височини от югозапад 6 етажа и от югоизток 8 етажа.
Сградата е ситуирана по градоустройственото решение. Входовете са от булеварда за офисите, от ъгъла за магазина, от улицата за ресторанта и входа за рампа към подземния гараж.

Шест-осем етажната сграда "Флорида" съдържа:

  • един подземен етаж за 8 автомобила и складове с зареждане;
  • първи партерен етаж с магазин, входове за офисите, ресторанта и подземния гараж;
  • втори етаж с ресторант;
  • четири етажа, вкл.подпокривен, с осем офиса;
  • фитнес зала с покривна тераса и беседка.

Конструкцията на сградата е монолитна, стоманобетонова, безгредова, скелетна.
Сградата има централно отопление, централна климатизация с пресен въздух, подсигурен контрол на достъпа с карти и блиндирани врати, самопочистваща се система с вградена прахосмукачка за офисите, и др. Изпълнението на екстериора и интериора е луксозно.

Обемното решение на сграда "Флорида" изисква преход от съществуваща 8 етажна североизточна фасада към булеварда до съществуваща 6 етажна северозападна фасадата към улицата, минавайки през ъгъл със северно изложение и добра видимост от бул."Цар Борис III". Главната фасада към бул."Акад. Иван Гешов" е с къс фронт до съседните сгради с жилищен характер. Това изисква акцентирана категорична цветна форма към булеварда, решена в проекта като окачена остъклена фасада в комбинация от облицовка с червен гранит на вентилируема фуга, от една страна, а от друга страна завършващ цялата дългата улична композиция елемент, който в проекта е ъгъла с кулата. Същият вид окачена остъклена фасада в комбинация от облицовка с червен гранит на вентилируема фуга по ул."Ф.Каниц" обединява сградата и акцентира към входа на ресторанта в композиция от цветове и форми. На ъгъла, над входа на магазина, има вертикален елемент пред дограмата, по който могат да се окачват вертикални текстилни реклами за временни събития. Еркери и балкони са подчинени на общата композиция. Останалите стени на сградата са облицовани с гранитни плочи на вентилируема фуга в друг цвят-светла охра. Дограмата е с двоен или троен стъклопакет заради неблагоприятното изложение и шума. Използват се два цвята стъкло. Фасадите към вътрешния двор са обработени в същите цветове. Покривите са различни видове: скатни с прави, конусовидни или дъговидни повърхнини и плоски, които са използваеми тераси. Характерна особеност е използването както функционално, така и обемно-пространствено на вечнозелени ниски дървестни иглолистни видове. Акцентът "вечнозелено цвете" е обвита с бръшлян беседка от метална ажурна конструкция на покрива на ъгъловата кула.

Идеята за името на сградата "Флорида" се ражда в процеса на проектирането и намира проява както в екстериора във флорални форми, озеленяване с вечнозелена флора, ярки топли цветове за неослънчените фасади, така и в интериора като функционална организация на пространствата с характерни елементи, детайли, цветове.
Авторът искрено се надява, че сътворената с много любов сграда, радва столичани.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори