арх. Борислав Богданов

арх. Борислав Богданов  "Амфион"ЕООД  - Административна сграда и спортен комплекс с футболни игрища, тенис корт, национален център за възстановяване и отдих, спортна зала

OБЕКТ: Административна сграда и спортен комплекс с футболни игрища, тенис корт, национален център за възстановяване и отдих, спортна зала

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: гр. София; УПИ I - "За национален спортен комплекс" от кв. 269а, м. "Артерия Трайко Китанчев, р-н Витоша - СО

ИЗПЪЛНИТЕЛ: Амфион ЕООД

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: Български Футболен Съюз

ВОДЕЩ ПРОЕКТАНТ: арх. Борислав Богданов

Настоящият проект касае разработката Административна сграда - част от  Спортната база на Българския Футболен Съюз.  Комплексът, обхващащ четири сгради и три игрища, се разполага в подножието на Витоша, заобиколен със зеленина и зони за отдих. В разработката му са използвани множество нови технологии, различни методи за устойчивост и вписване в околната среда. В резултат се реализира една модерна и функционална спортна база, която ще осигури максимално комфортни условия за тренировки и възстановяване на спортистите, сред тишина и спокойствие и същевременно ще отговаря на новите стандарти и изисквания за проектиране на международното поле.

Достъпът към базата е от североизток през две основни градски „магистрали“  - околовръстен път и бул. "България". Това осигурява лесен и бърз достъп до центъра на столицата, до летището и до изходите на града. Местоположението в непосредствена близост с планината осигурява чист и приятен въздух, тишина, спокойствие и комфорт на средата.

Административната сграда на БФС се разполага в северната част на комплекса непосредствено до тренировъчните игрища и до главния вход на базата.  На партерно ниво се влиза в атриумно фоайе с пасарел на третия етаж, от което има достъп до амфитеатрална конферентна зала, втора зала за заседания, кафене и санитарни помещения, складове и деловодство . Тук се разполагат и Музей на футбола, както и магазин с разнообразни артикули за феновете. На горните два етажа са разположени офиси от отворен тип за сътрудниците и ръководителите на отдели във футболния съюз. На последния четвърти етаж са офисите на ръководителите на БФС – президент и вице-президенти, с голяма тераса с разкошен изглед към комплекса, Витоша и София. С цел намаляване на разхода на енергия се поставят соларни панели на покрива на сградата. Предвижда се поставяне на топлоизолация с минерална мазилка в цвят RAL 7037 по фасадите. Завършекът на фасадите е облицовка от еталбонд в бял цвят. Предвижда  се поставяне на фиксирани слънцезащини елементи по цялото остъкляване на сградата. В разработката на интериора се предвижда двоен под на първи и втори етаж, облицовки от лакобел при фоайето на партера, окачени тавани със скрито осветление, мокет в амфитеатралната зала и гранитогрес в останалите помещения. Фасадата е структурна с алуминиева капачка в цвят RAL 7037.

Сградата за възстановяване и отдих включва хотелска част, спа център, ресторант, фитнес. Тя е разположена в южната част на комплекса с невероятно красив и спокоен изглед на юг към Витоша и на север към вечерната светлинна феерия на столицата, като по този начин предлага най-добри условия за отдих на спортистите и непосредствен достъп до игрищата. На партерното ниво ще е бъдат поместени фитнес зали, спа център с най-модерно оборудване и ресторант. На горните етажи е разположена хотелската част , предимно с двойки стаи – 30 броя. На последния етаж са предвидени 10 единични стаи, президентски апартамент, две конферентни зали и скай бар със зала за игри. Над част от партера с изглед към планината на юг се предвижда просторна зелена покрив тераса, чрез която се осигурява връзката на сградата със заобикалящата я околна среда. Проектът предвижда поставяне на соларни панели на покрива, чрез които ще се намали разходът на енергия. Аналогично на административната сграда се предвижда поставяне на топлоизолация с минерална мазилка в цвят RAL 7037 по фасадите. Завършекът на фасадите е облицовка от еталбонд в бял цвят. Интериорът също се изпълнява с модерни материали – мокет, гранитогрес и PVC настилка по подовете, окачени тавани със скрито осветление,  алуминиева дограма.

Част от комплекса е и закритата спортна зала, която ще позволи на националните играчи да тренират пълноценно при всякакви климатични условия. Към нея се предвиждат съблекални с душове и склад за екипировка. Конструкцията на залата е метална. Фасадите са решени с термопанели, върху които се закрепват предварително оформени шестоъгълници от еталбонд в два цвята - графитено и бяло. Чрез това решение се постига една нестандартна, функционална и оригинална фасада, подчертаваща ненатрапчиво темата за футбола.

Предвидените в проекта игрища са три на брой, като 2 от тях са с естествена трева, а едното /това, което се разполага най-близо до спортната зала/ е с изкуствена трева. Най-голямото игрище ще е с трибуна за 348 човека и скамейки за резервите. За обслужване на терените се предвиждат складове, съблекални и кафене под трибуните.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори