Къща между дърветата – язовир Батак Проектанти: арх. Веселин Серкеджиев, арх. Бойчо Бойчев, арх. Виктор Чолаков – ВБ Студио ООД

Къща между дърветата – язовир Батак
Проектанти: арх. Веселин Серкеджиев, арх. Бойчо Бойчев, арх. Виктор Чолаков – ВБ Студио ООД

Разположение: к.к. "яз. Батак", Община Батак
Застроена площ: 106.3 кв.м.
Разгъната застроена площ: 189.3 кв.м.
Височина: три нива – две основни и един сутерен

Тази еднофамилна сграда е разположена сред високи борови дървета в околността на язовир Батак. Проектирането, организирането и управлението на строителството на сградата има две отправни точки - очакванията и желанията на инвеститора и неговото семейство и особеностите на терена и неговата достъпност. Имотът е със сложна геометрия и сериозна денивелация, като към това се добавят и изобилие от многогодишни борове. Най-високата част на терена и подходът към парцела е от югозапад, а най-ниската част се намира на североизток, където се открива гледка към язовира. Всичко това оформя интересно и предизвикателно задание, което предвижда както цялостното инвестиционно и интериорно проектиране, така и организирането на строителството и завършването на обекта във вид, готов за обитаване.

След внимателно анализиране на терена и оглеждане на всички особености, е избиран по-нетрадиционен и интересен облик, при който къщата се разполага в северозападната част на имота, така че да се запазят съществуващите високи многогодишни борове. Така сградата е развита около едно от дърветата и е получена интересната Г-образна форма на разпределенията, благодарение на която постройката изглежда все едно се промушва между дърветата, улавяйки гледката към язовир Батак. Това разположение идва като уважителен жест към средата, в която се позиционира къщата, но поставя предизвикателството да се осигури добър микроклимат в сградата целогодишно.

Около входа на сградата е изградена южна веранда, като в западната част на парцела са обособени две паркоместа. Функционално разгъната застроена площ от 189.3 кв.м. е организирана в три нива. Влизането е на основното жилищно ниво на кота ±0.00 със застроена площ от 106.3 кв.м. На приземният етаж са разположени антре с двойна етажна височина и помещения за дневно обитаване – дневна с кът с камина, кухня и трапезария с източно изложение и гледка към гората и язовир Батак, спалня за гости, ателие за изящни и приложни изкуства, което може да бъде напълно изолирано от другите помещения посредством подвижни прегради и тоалетна. По този начин активното ежедневие в къщата е разположено на нивото на влизане в имота, без стълби и без да се налага да се превъзмогва денивелацията на терена.

Видимото в интериора конзолно стълбище осигурява достъп до горното ниво на кота +2.90, което е със застроена площ от 61.5 кв.м. На вторият етаж са разположени две спални, едната от които е родителска спалня със собствен дрешник и санитарен възел, докато другата по-малка спалня използва санитарният възел на откритата стълбищна площадка.

Третото самостоятелно ниво е разположено под дневната на кота -2.90 и е обособено като частичен сутерен със застроена площ от 21.5 кв.м. Благодарение на естествената денивелация на терена, това ниво е вкопано само в югозападната си част, докато в североизточната е открито и достъпно от терена и с изглед към язовира. На това ниво са разположени сауна, санитарен възел и техническо помещение. Директно на терена пред частичния сутерен е разположена източно ориентирана платформа за външна лятна кухня.

Имайки предвид характерните за къщите в този район материали – камък във вид на суха зидария и покриви и дърво във вид на обшивки, както и желанието на инвеститорите домът им да изглежда традиционно, са разработени детайли, които да гарантират едновременно добрия микроклимат в помещенията и модерна трактовка на традиционната за района визия.

Сградата е изградена с монолитна стоманобетонна основна конструкция и дървена покривна конструкция. Поради сезонните особености на района и необходимостта да се затваря конструкцията със зидарии през зимата е избран вариант с полистиролбетонови блокове с дебелина 30 см., който едновременно осигурява необходимите топлотехнически показатели, скъсява времето за иззиждане и спестява операциите по обличане с топлоизолация. Покривът е завършен с каменни шиндли, които придават ненатрапващ, естествен и устойчив завършек в горната част на сградата. Поради характерната визия на сградата и оформянето на прозорците във вид на вертикални шлицове, както и поради временния характер на обитаване на къщата са поставени подвижни дървени жалузийни капаци пред прозорците. По този начин е осигурен динамичния екстериорен завършек на сградата и е гарантирана защитата на дома при отсъствие на собствениците. Фасадата е допълнително затоплена визуално с дървена обшивка от чамови летви. Финалният детайл, който завършва натуралния облик на сградата, но и изисква особено внимание и много качествено изпълнение е каменната облицовка, която в случая е истинска суха зидария с дебелина от 20 см.

Имайки предвид полистиролбетоновата зидария, допълнена с 20 см. външна суха зидария и ориентацията на къщата спрямо световните посоки, температурата в помещенията е относително постоянна през лятото, което не налага принудително охлаждане. През студените месеци, обаче, се налага подгряване на помещенията, въпреки наличието на камина. Едновременното отопление и подгряване на вода е решено с инсталирането на термопомпена система.

Интериорът е решен в непретенциозен натурален характер, без излишества по желание на собствениците. Подовете са покрити с чамово дюшеме, а стените освен традиционното завършване с интериорни бои в светли тонове, служат и за загатване на фасадата в интериор, като на места има дървени обшивки и каменни облицовки. Интересен акцент е конзолното стълбище към вторият етаж, чиито стъпала за облечени с дърво, а стената, към която са захванати стъпалата е завършена с мазилка, имитираща видим бетон.

Дворът около сградата е терасиран, като за целта са изградени подпорни стени и външни стълби, оформени с камък подобно на фасадните стени на къщата. Настилките върху заравнените части от терена, верандите, пътечките и стъпките за паркоместата са изпълнени от каменни плочи на тревна фуга, което създава по-естествен и живописен характер на дворното пространство. Тъй като всички съществуващи високи иглолистни дървета са запазени, новото озеленяване се свежда до еднородна тревна площ, обогатена с ниски иглолистни храсти. Закачливият детайл на дворното пространство е детската конзолна дървена къща, проектирана от архитектурния екип в характера на голямата къща.

 

 

 

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори