Еднофамилна жилищна сграда, Варна Студио за дизайн и архитектура MONBLAN DESIGN, Варна

Еднофамилна жилищна сграда, м-ст Св. Никола, Варна
Студио за дизайн и архитектура MONBLAN DESIGN, Варна

Архитектура: арх. Петър Костов, арх. Иван Недялков

Интериорен дизайн:

арх. Петър Костов, инж. дизайнер Петя Петкова

Сградата, с общо РЗП от 490 кв. м. е ситуирана в тих и спокоен квартал в покрайнините на гр. Варна, сред богата растителност и прекрасна панорама към морето. Състои се от три спални, стая за гости, дневно прастранство, широко антре с горно осветление, портманто, WC за гости и спомагателни помещения - фитнес, сауна, перално и котелно помещение, гараж за два автомобила.

Визуално сградата образува два основни архитектурни обема с плоски покриви, като южния покрив е изнесен напред така, че през летните месеци да предпазва помещенията от слънчевите лъчи, а през зимата, когато слънцето е ниско, да има пряко ослънчаване в стаите. Изчислихме точното изнасяне с помощта на астрономията. Заради това по параметри сградата се доближава до т.нар. „пасивни сгради“ и пести енергия както при отопление, така и при охлаждане, които от своя страна са решени с единна термопомпена инсталация и вкопани в земята серпентини под цялата зелена дворна площ.
Част от фасадата е облицована с HPL , имитиращ дървесен фладер, който същевременно е най- доброто решение за високата влажност на въздуха край морето. Водосточните тръби са вградени в топлоизолацията, като едновременно са подсигурени с ел. нагреватели, за да не замръзват в студените зимни дни.
Козирката над централния вход и гаража е елемент от архитектурната композиция и изпълнява две функции – предпазва зоната на входа от дъжд и сняг и допринася за обемно-пространствената визия от към уличната ругулация, от чийто ракурс сградата сама по себе си изглежда доста ниска.
10-метровата денивелация на терена ни провокира да развием разпределението на няколко полунива, като същевременно осигурим чудесния изглед към морето за всяко едно от жилищните помещения.
Трите спални, всяка от които със собствен санитарен възел и баня, разположихме на нивото на терена, с южно изложение и самостоятелен излаз към озеленената тераса, която от тази височина като че ли се слива визуално с морето.
Нивото над спалните помещения отредихме за дневното пространство, което от своя страна притежава още по-изумителен ракурс към панорамата, включваща морето, нос Галата, Морска гара и кв. Аспарухово. При ясно време се наблюдава дори и нос Емине.
От кухненската зона осигурихме достъп до прекрасната веранда с барбекю, чийто комин сам по себе си се явява елемент от носещата стоманобетонна конструкция. Верандата от западната си страна преминава в балкон към дневното пространство, а от източната страна през ветробранна стъклена плъзгаща врата води до външно стълбище към двора. Под това стълбище е обособен и външен санитарен възел, а непосредствено до него – летен душ. Така верандата се превърна в най-използваната зона от ранна пролет до късна есен и понеже знаехме това от самото начало, осигурихме ел. отопляем уред за допълнителен комфорт през по-хладните дни.
Прозорците на жилищните помещения имат система на отваряне „плъзгане с повдигане“ и осигуряват ½ отваряема площ от дограмата – висок клас с трислоен стъклопакет.
Интересно е вътрешното стълбище, което проектирахме с раздалечени стълбищни рамена, за да осигурим естествена светлина до най-ниското ниво. Междинната стълбищна площадка е превърната в красива зелена стена, която има пряка визуална кореспонденция с дневното пространство и най-вече със зоната на трапезарната маса.
Прехода между самото стълбище и дневната е решен със стъклени врати, осигуряващи визуален контакт към панорамата още от входното антре по един елегантен и ефирен начин.
Софитите са проектирани изцяло с LED осветление, като тук също са използвани дървесни мотиви, създаващи допълнително чувство за уют.
Друг интересен момент от интериора е родителската баня. Тук огледалото е с дължина от 3 метра (цял елемент) с вградено периферно LED осветление. Шкафа е изработен от PVC основа, покрита с естествен дъбов фурнир – технология, разработена от нас, съвместно с мебелната компания-производител, а плота е от технически камък. Зоната на WC-то е отделена от врата с матирана стъклена част, а душ-кабината е напълно изолирана от банята, като са предвидени самостоятелни вентилатори за всяка една зона – така банята остава суха след душ. Прозореца на банята преминава нагоре в дневното пространство като единен елемент от фасадата.
Умишлено няма да ви покажем спалните помещения, понеже смятаме, че те са част от личното пространство, но ви уверяваме, че и там сме обърнали нужното внимание към всеки един детайл.

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори