Еднофамилна жилищна сграда Драгалевци,"ТДИ Дизайн" ЕООД Арх. Делян Стефанов

Еднофамилна жилищна сграда Драгалевци

Проектант: "ТДИ Дизайн" ЕООД

Арх. Делян Стефанов

Еднофамилната жилищна сграда се намира в живописната част на квартал Драгалевци, град София. Къщата е разположена в северната част на парцела, в близост до пътя и е ориентирана на югозапад към обширен южен двор превърнат в равна градина. В близост са основни комуникационни артерии, от които връзката със ситито е бърза и лесна. Сградата е решена като композиция от няколко обема – базов едноетажен, в който се намират гараж за два автомобила, техническо и помощни помещения, основен обединяващ обем в който се намират просторна дневна с камина и комфортни кътове с мека мебел, трапезария, кухня с директна връзка с двора, спалня и помощни помещения, и два обема на втория етаж, в който са спалните и обслужващите помещения.

Сградата е с модерна архитектура, решена в кубични изчистени обеми. Третирането на фасадите е предимно с естествени материали – каменна облицовка с груба текстура в базовия обем и гладка текстура в останалите обеми, обогатена и допълнена с дървени ивици и равнини, отделящи и подчертаващи каменните обеми, покритие от цинкова ламарина по покрива, алуминиева дограма в контрастен цвят и стъклени парапети . Околното пространство е развито хармонично в допълнение на основната концепция на проекта.


Сградта осигурява всички изисквания на Възложителя за функционалност, естетика, както и необходимия комфорт на обитаване с параметри на нискоенергийна къща, ползваща минимална енергия и с минимални въглеводородни емисии. Параметрите за топлотехническа ефективност, изисквани от действащите разпоредби са надминати с предвидените в проекта мерки. Заложени са системни решения за отопление, вентилация и климатизация – газов кондензен котел, термопомпа въздух – вода, комфортна вентилация с максимален процент на рекуперация, слънчеви колектори за топла вода, високоефективно подово отопление и охлаждане във всички помещения с интегрирано централно управление. Топлоизолационната система е на база минерална вата в комбинация с вентилируема фасадна облицовка. Дограмата е алуминиева с прекъснат термомост и троен стъклопакет в допълнение с външни слънцезащитни жалузи постигащи максимален изолационен ефект.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори