Модерната къща край езерото, "Арт ню вижън"ООД, арх. Габриела Джамбазова и арх. Павел Иванов

Модерната къща край езерото
Район Панчерево, гр. София 
РЗП = 2 400 м2

Проектант: "Арт ню вижън"ООД - арх. Габриела Джамбазова и арх. Павел Иванов

Къщата е разположена в западната част на парцел от 2 декара до пътя, където е организирано паркирането и се намира централният вход на сградата. Теренът е стръмен с източен наклон, което създава възможност за изключително красива гледка към долината и Панчаревското езеро и едновременно с това позволява максимално ослънчаване. Проектиран е голям външен басейн с остров на терасата на нивото на дневните.
Къщата е еднофамилна, като са обособени условно три „самостоятелни жилищни единици“, едната от които по-малка, на едно ниво, с една спалня. Останалите две „жилища“ са големи, на две нива, с по три спални и кабинет.

На нивото на пътя – кота +0,00, са проектирани:
•входно фоайе с открита вита стълба и дрешник;
•гараж за 4 автомобила с топла връзка към входното преддверие;
•малко жилище, състоящо се от дневна с трапезария и кухня, спалня, баня и стая за игри.
На огромна тераса, богато озеленена, е разположено джакузи.

На долно ниво – кота -3,20, са разположени:
За Жилище 1:
•родителска спалня със самостоятелни дрешник, голяма баня с джакузи, отделно тоалетна;
•две детски стаи, всяка от които с тераса;
•кабинет;
•баня с тоалетна;
•асансьор и стълбище.
За Жилище 2:
•родителска спалня със самостоятелни дрешник, голяма баня с джакузи, отделно тоалетна;
•две детски стаи, всяка от които с тераса;
•кабинет;
•мокро помещение;
•общ дрешник;
•баня с тоалетна;
•асансьор и стълбище.

На ниво – кота -6,75, са проектирани:
За Жилище 1:
•огромна дневна, кът-камина, трапезария;
•кухня с възможност за затваряне към общото пространство, два склада към нея;
•мокро помещение;
•санитарен възел;
•асансьор и стълбище.

За Жилище 2:
•огромна дневна, кът камина, трапезария;
•кухня с възможност за затваряне към общото пространство, два склада към нея;
•санитарен възел;
•асансьор и стълбище.

На това ниво е проектиран на тераса общ открит басейн с остров за почивка в него. Басейнът е конзолен над долното ниво, атрактивен – със стъклени стени както към двора, така и към нивото под него – пространствата на винарната и закрития басейн. Терасите към него са озеленени. Остъкляването е с големи витрини, плъзгащи се, което позволява максимално отваряне към двора.

На ниво – кота -10,70, са проектирани за общо ползване от трите фамилии:
•закрит басейн с джакузи и фитнес;
•парна баня;
•сауна;
•душове;
•баня;
•винарна с билярд;
•зала за домашно кино;
•технически и инсталационни помещения.

Това е най-долното ниво на сградата. Басейнът и винарната имат връзка с терена и излизане към двора. Витрините са отново големи до пода, плъзгащи се.

Поради голямата денивелация на парцела, застрояването го следва и слиза стъпаловидно. Ослънчаването е от изток, юг и югоизток. Сградата е в съвременен стил, изчистена, с премерен детайл, максимално отворена към заобикалящата среда и прекрасната гледка. Всички тераси са озеленени. Плоският покрив на сградата е използван за разполагане на фото-волтаични и слънчеви панели, с които се подпомага затоплянето на басейните.

Предимства на проекта:
•използване на алтернативни източници на енергия – слънцето за подгряване на битова гореща вода;
•сградата е климатизирана – отопление на котел, на палети + термопомпа и система, позволяваща гъвкавост при преходните сезони за отопление или охлаждане;
•нагнетателна вентилация през вентилаторните конвектори и смукателна вентилация в баните за спалните;
•подово отопление в баните и санитарните помещения;
•общообменна вентилация за басейна, винарната, залата за домашно кино и дневните;

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори