Пасивна жилищна сграда "АТЕЛИЕ 33" арх. Ива Грекова

Пасивна жилищна сграда сем. Рафаилови:

Проектант: "АТЕЛИЕ 33" арх. Ива Грекова

Теренът, върху който е разположена сградата, се намира в кв. Изгрев, гр. Варна. Ситуационното решение е съобразено с характера на терена и денивелацията му. В имота се предвижда застрояване на една сграда с един пешеходен вход и вход за автомобили към гараж. Сградата представлява еднофамилно жилище на два етажа и сутерен.

Основният замисъл при проектирането на сградата е тя да бъде "пасивна" чрез прилагането на пасивни и активни мерки за енергийна ефективност, внедряването на нови технологии и материали. От гледна точка на пасивността, цялостният обем на сградата е търсен максимално изчистен и опростен, с възможно най-малко „чупки“, с цел избягване на термомостове.

В интериора е търсена максимална функционалност. Помещения са с правилна форма при рационални размери на стаите, без да е налично излишно разхищение на площи и обеми.

На първият етаж са развити дневна, трапезари и кухня, решени в едно общо просторно помещение, максимално отворено към околната природа чрез предвиденото остъкляване на юг и югоизток. Осигурен е пряк излаз от дневната към частично покрита веранда. На първия етаж са предвидени също една спалня и санитарен възел и склад към кухненския кът. От спалнята е предвиден излаз на верандата. На втория етаж има три спални, саниратерен възел, перално помещение и дрешник. Родителската спалня е предвидена със собствена баня и тоалет, дрешник и излаз на тераса.
Сутерена е обособен като едно общо помещение, предвидено за изба и склад. В него е разположен и рекуператора – основен елемент в пасивната сграда. От сутеренното помещение се осъществява и връзката към гаража.

Конструкцията на сградата е стоманобетонна, скатен покрив с дървена конструкция, с необходимите топло-, хидро- и паро-изолации. От гледна точка на пасивността гаражът е решен с независима от основната жилищна сграда стоманобетонна конструкция. На самостоятелни дървени конструкции стъпват верандата и терасата на втория етаж. Предвидена е самостоятелна дървена пергола от юг пред дневната с цел засенчване през лятото.

За енергийната ефективност на сградата е изпълнена фасада с плътна част и фасадна дограма с изключително ниски коефициенти на топлопреминаване. Сградата е предвидена да бъде измазана с минерална мазилка в бял цвят на първи и втори етаж, а гаражът да бъде облицован с тъмно сив гранитен гнайс. По този начин е търсен архитектурен образ в съответствие с околната природна и архитектурна среда.
Посредством предвидените топлоизолация на стените (с дебелина 25см.), прозорци и покривна топлоизолационна система се постига много над средната рекооперация на топлинната енергия излъчена от обитателите и домакинските уреди. Монтираната интелигентна вентилационна система също предотвратява топлинните загуби и регулира подаването на пресен въздух, като му отдава топлинната енергия на отработеният въздух преди да го изхвърли. Подаваният в сградата свеж въздух се затопля първоначално в земен топлообменник.
В сградата са внедрени възможностите на съвременните технологии, позволяващи да се изгради интелигентен дом, предлагащ нови измерения по отношение на енергийната ефективност, безопасността и комфорта.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори