Къща в с. Белащица, арх. Петко Иванов Костадинов и арх. Иван Петков Костадинов

Къща в с. Белащица община „РОДОПИ“
Проектант: арх. Петко Иванов Костадинов и арх. Иван Петков Костадинов

Сградата е ситуирана в имот от 2 дка, разположен в полите на Родопа планина, в регулацията на с. Белащица.
Основните фактори, определящи градоустройствената и планова концепции са уникалната гледка към Пловдив с Тракийската равнина, обрамчена от Средна гора и Стара планина, както и непосредствената близост с Родопите.
Възложителят пожела изработването на проект за съвременна жилищна сграда, която с чистите си форми да се потопи в богатата природна среда и да покрие изискванията за висок жизнен стандарт.
Сградата е решена на полунива, с отчитане на естествения наклон на терена.
Дневната част е разположена на партера, като свободно пространство в което са групирани зоните за разговори, хранене и релакс пред камината. На горно полуниво е поместена стаята за гости и топлата връзка към гараж за 3 автомобила.
На втория етаж са ситуирани 5 спални и малка зала за разговори и телевизия. Всички стаи са със самостоятелни бани и гардеробни предверия. Просторни тераси осигуряват непосредствено възприемане на панорамните гледки.
В приземното ниво е поместена просторна механа за шумни компании и зона за спорт и рекреация с необходимите анекси на един малък СПА център.
Дворното пространство пред дневната група е заето от басейн с покрита тераса и малка лятна кухня. Просторните витрини, достигащи до пода, създават усещане за приливане на интериора към басейна и площадката около него, покрита с тикова дървесина. Останалата част от имота е превърната в зелена морава, осеяна с групи декоративни дървета.
Фасадите на сградата са изпълнени с бяла дребнозърнеста силикатна мазилка в комбинация с облицовка от тикова дървесина, върху надеждна топлоизолация.

Техническси показатели:
площ на УПИ: 2000 м2
застроена площ: 410 м2
разгъната застроена площ: 1190 м2

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ