"Къща 1" от две къщи в с. Кътина, "АРКОС" ООД арх. Катерина Чолакова

"Къща 1" от две къщи в с. Кътина

Проектант: "АРКОС" ООД арх. Катерина Чолакова

Разположени в южните склонове на Стара планина в село Кътина, северно от София, Къща 1 и Къща 2 представляват реализирани проекти за еднофамилни жилища. Сградите са предназначени за семействата на брат и сестра и са отражение на вижданията на своите обитатели за естетика, семеен уют и икономичност.

Къща 1

Къща 1 е предназначена за младо семейство с две деца. Тя е ситуирана в ъгловия имот и е ориентирана към по-тихата улица. Подходът към нея се осъществява от север от страната на по-натоварената част на парцела, по такъв начин, че дворът на имота да остане свободен и с възможно най-голяма площ. Къщата е развита на две нива, като дневната зона е проектирана на второ ниво. Благодарение на това разположение, от нея се открива прекрасна гледка на изток и юг, която не би могла да стане част от преживяването, ако тази зона бе останала на традиционните първо ниво. От дневната се излиза на просторна южна тераса. Второ ниво има пряка външна връзка с ниво терен чрез метална бяла стълба, която е своеобразен акцент в композиционно отношение като единствен елемент, излизащ извън компактния обем на къщата.

Във функционално отношение сградата е решена според нуждите на семейството. На първо ниво са разположени спалните и санитарните възли към тях, мокро помещение, килер и техническо помещение за термопомпа въздух-въздух. Детските стаи са свързани непосредствено с двора. Интериорът е светъл, модерен и в съзвучие с цялостната архитектурна естетика на къщата.

Материалите по фасадата са избрани в съответствие с изискването на клиентите домът им да бъде в хармония със средата и околното застрояване. Първото ниво на къщата е облицовано с цокъл от четиристранно окрайчен варовик, а останалите фасадни стени са завършени със силикатна мазилка. Покривът е плосък с цел завършеност на цялостното въздействие за стегнат и съвременен вид.

При реализирането на къщата водещи фактори за нейния облик са максимално изчистен обем в екстериор; характер, изявен на фона на красивия контекст на селото и околната среда и качество на обитаване, съчетаващо традиционните изисквания за комфорт с нетрадиционни функционални решения.

При решението на двете къщи е търсено единство във визията, материала и обемността им, но без това да попречи да изявяват идентичността и характера на собствениците си и да „звучат“ в синхрон със средата, в която се намират.

Площ УПИ: 450 м2

РЗП: 208.56 м2

ЗП: 97.97 м2

Година на завършване: 2014 г.

 

 

 

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори