Къщата и планината, "Миодизайн" ООД, арх. Мария Давчева, арх. Орлин Давчев

Къщата и планината

Проектант: Архитектурно студио "Миодизайн" ООД, арх. Мария Давчева, арх. Орлин Давчев

КЪЩАТА И ПЛАНИНАТА
По света, а и в България има прекрасни кътчета, но все по-малко прекрасни места да изградиш своя дом. В едно райско кътче, където Стара планина среща долината и има едновременно спираща дъха гледка и мек климат имахме късмета да направим дома на едни невероятни хора. Предизвикателството в задачата бе да се намери балансът между това да създадем архитектура, формообразувана хармонично от прилежащата среда и да изпълним желанията на собствениците - истински съвременни номади - забързани, цветни, различни, пътуващи, с бизнес по целия свят, живеещи навсякъде и никъде…но вече съзрели за ДОМ- мястото, където се връщаш винаги, когато имаш нужда да си „у дома”.

Така започна историята на тази къща - с прекрасно място и още по-прекрасни хора, които много, много ни се довериха.
В случая присъствието на планината бе така силно, че и в обемно пространственото формообразуване и в разпределение триъгълници, инспирирани от планински върхове взеха надмощие пред всички други архитектурни идеи и естетически търсения.
Сложното в план формообразуване се получи в резултата на осмислянето и естественото обвързване на няколко композиционни ядра. Първото ядро е малката градина, която се вклинява в центъра на къщата като зелен клин- продължение на южния двора. Тази малка по площ градина едновременно разделя и обединява помещенията, които я дефинират. Съответно всяко от тях има непосредствена връзка с нея и динамично променящата се според сезона картина. През тази колоритна плака е осъществен визуален контакт между физически разделените зони.
Второто централно ядро е още по-силно изявено,защото израства в мощна вертикала, превърнала се във визитка на къщата. Това е огнището и неговия комин на северозападната фасада.
За разлика от силно насеченото и сложно композиционно решение в план, сградата притежава „омиротворен” спокоен силует благодарение на своя покрив. Два широкоплощни двускатни покрива, следвайки планинските хребети покриват с прост контур силно раздвижения план на сградата. Двата покрива подобно на криле имат движение, обуславящо посоката, а в този случай тя е диагоналът северозапад - югоизток, които сочи към един от върховете на Стара планина. В най-високата точка на билата на покрива, в сградата са реализирани остъклени ъгли - витрини с височина пет метра, разкриващи 180 градусова панорама към планината.
В дневния тракт, както и в целия интериор е търсено хармонично и плавно преливане на всички зони, с подсигурени кратки връзки с обслужващите помещения.
Всяка от спалните, притежава собствена баня, дрешник и работен кът, всяко едно от тях организирано и обзаведено според своя обитател и неговите възрастови, професионални и индивидуални потребности.
Родителската спалня е на първия етаж, близо до голямата дневна, домашния СПА и фитнес център. Характерното за цялата къща остъкляване в този случай осигурява директен достъп до градината. Останалите спални са на втория етаж.
Спалнята на бъдеща (та) млада дизайнерка е отворено пространство, в което спалня, баня и ателие нямат граници и те отвеждат именно в онзи остъклен ъгъл към планината, за който вече стана въпрос при обясненията за покривите като криле. Цветовете в интериора на това пространство са пурпурно, магента и огнено оранжево - плътни, наситени и смели като обитателката и нейните мечти.
Най-малкият член на семейството обитава стая, тристранно остъклена като обсерватория с три различни изгледа-на запад към долината, на юг към града и на изток към Стара планина. Визии с графити, черно-бяла фотография и „разместени” обеми в мебелите внасят необходимата за собственика нотка градски пейзаж.
Стаята за гости е разположена в най-отдалечената и тиха част на къщата, а в непосредствена близост е голямата библиотека с камина и релакс кът. Независимо от интереси и възраст това е едно от любимите места на цялото семейство, където между многото книги, шарени възглавници, до голямата камина винаги се носи аромата на екзотичен чай и прясно изпечени курабии.
В концепцията на тази къща водещи бяха идеята за цялостно звучене и неразривност на интериор и фасади, естествени материали и топли цветове. Тази семплост в избора позволи прилагането на силни хоризонтални растери, придаващи уникалност на сградата, осъществяването на широкоплощно остъкляване, реализирало в най-пълния смисъл на думата връзката на сградата с околната среда и взаимовръзката между отделните зони в самата къща.
Използването само на един вид камък - травертин, но експериментирайки в различни негови обработки и формати надгражда функциите на който и да било естествен камък. И в интериора и в екстериора дървото е естествено - дъб в два контрастни цвята - избелено и опушено.
Отличителната черта за тази къщата - сериозното остъкляване е решено с иновативна система, разработена от дългогодишен производител на алуминиеви профили. Използвани са стъклопакети със специални параметри, съответстващи на високите изисквания, поставени от самия инвеститор - сумата, покриваща енергийните разходи в сезоните лято и зима да не надвишава тази на апартамента му в София (за ориентир - апартаментът е с площ 150 м2, а РЗП на тази къща е 600 м2). В следствие на това водещо изискване бяха направени проучвания и бяха подбрани внимателно фасадна топлоизолационна система висок клас и решение ОВК. Реализирана е инсталация с нискотемпературно лъчисто отопление. Използван е екологичен източник, спестяващ въглеродни емисии и с висок коефициент на трансформиране- heat pump. Със същият източник е осигурена централна климатизация, която осигурява т.нар. „мек климат”. Централизирана е и системата за наблюдение и управление на цялостната система ОВК със сградата, която следи/отчита както комфорта на всяко помещение, така и разхода на енергия във всяко от тях. Цялата система, заедно със слаботоковата инсталация в къщата могат да бъдат управлявани през интернет дистанционно. Това позволява включването, изключването и управлението на уреди в къщата, които да осигурят необходимия комфорт в сградата преди самото завръщане на нейните стопани.
При проектирането и реализирането на тази къща водещо бе уважението към индивидуалността на собствениците и отношението към околната среда. От цялостната идея, до всеки малък детайл в интериора всичко е „скроено по мяра” на съответния ползвател. Подбора на материали и системи, осигуряващи пестенето на енергия и политика, щадяща природата бяха проведени навсякъде, където това бе възможно- от избора на ОВК система, до разделянето на дъждовната вода и вкарването на покривната в циркулационната система за напояване.
Даденостите на мястото оставиха ясен отпечатък върху архитектурната идея и ако трябва с две думи да опиша концепцията и предизвикателството да реализираме тази прекрасна къща, на това прекрасно място, за конкретните прекрасни хора, то бих използвала думите:
КЪЩАТА И ПЛАНИНАТА

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори