"OLIVER'S HOUSE", „НЮАРХ“ООД, арх. Марин Велчев, арх. Калин Велчев, арх. Мария Сурилова, арх. Веселин Мутафчиев

"OLIVER'S  HOUSE"-Пристройка към съществуваща жилищна сграда, м-ст Лес, Реду, рег. Валония, обл. Люксембург, Белгия

Проектант: „НЮАРХ“ООД, арх. Марин  Велчев, арх. Калин  Велчев, арх. Мария Сурилова, арх. Веселин Мутафчиев

ОБЩИ СВЕДЕНИЯ:
Настоящият проект е разработен въз основа на задание от възложителя за пристройка към съществуваща жилищна сграда в м-ст Лес, Белгия.
В поземлен имот с площ 2 236 кв.м., е разположена сграда в „класически рустикален стил“, която първоначално е изпълнявала функциите на начално училище. Сградата се състои от три тела, свързани калканно. Първото тяло представлява двуетажна постройка, с използваемо подпокривно пространство, разположена на уличната регулация, непосредствено до главният подход към имота. Следващите две тела са едноетажни, като последното е стопанска постройка със складови функции. В първите две тела са се разполагали класните стаи за учениците, както и други помещения, свързани с учебния процес. Санитарните възли са били външни, разположени до границата със съседния имот.
След промяна на собствеността, сградата е преустроена в еднофамилна жилищна сграда. Помещенията от група „ден“ се разполагат в средното тяло. Кухнята, трапезарията и дневния тракт са обединени в просторно общо пространство. Помещенията от група „нощ“ са разположени в първото-двуетажно тяло, което има вътрешна връзка със средното тяло. На първия етаж е разположена просторна спалня и WC/баня. На вторият етаж и на използваемия подпокривен етаж, са разположени по две спални и по една WC/баня. Стопанската постройка запазва своите функции.
В обемно-пространствено решение не са направени съществени изменения. Подменена е старата дървена дограма с алуминиева и са поставени покривни прозорци – тип „VELUX”.
Местност Лес, Реду се отличава с еднороден облик и характер на архитектурата. При реализиране на реновации, преустройства и строителство на сгради, е необходимо архитектурните решения, цветовете и материалите да се вписват в околната среда и характера на местността.

АРХИТЕКТУРНО- ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ:
Във връзка с инвестиционните намерения на възложителя, е разработена пристройка към съществуващата жилищна сграда - тип “BARN HOUSE”. Разположена е на мястото на стопанската постройка, като също е свързана калканно със средното тяло и е естествено продължение на съществуващата сграда. Концепцията на възложителя е, тази сграда да функционира самостоятелно от останалата къща, с цел отдаване под наем.
Главният вход към имота е разположен в южната част на парцела. От него чрез алейна мрежа посока север се достига до входът към новата къща-пристройка. Преминавайки покрай къщата се достига до останалата част на дворното пространство, разположено в северната част на имота.
Ниво „К±0.00“ /първи етаж/;
Първи етаж се простира на площ от 120,00 кв.м. Тук са разположени помещенията от група “ден’’. От главния вход се влиза в голямо помещение, където са обособени кътове за различни дейности от ежедневието - кухня, трапезария, дневен тракт, с отворен към него кабинет, библиотека и кът за почивка. Връзката с горното ниво на „К+3.40“, се осъществява чрез двураменна стоманобетонна стълба, разположена на калканната стена. Първи етаж е планиран отворен и просторен, като е търсена максимална връзка със заобикалящата среда и дворното пространство, както визуална, така и пряка. Конструктивната височина е 3,40 м.
Ниво „К+3.40“ /втори етаж/;
Вторият етаж е с площ 95 кв.м. До него се достига чрез стълбата от долния етаж. Тук са разположени помещенията от група „нощ“. Стълбата води до просторно преддверие, където има кът за почивка с библиотека и излаз на тераса. Етажът разполага с две спални, едната от които с кабинет и една WC/баня. Предвидено е горно осветление в спалните, съобразено с ориентацията на сградата, като са спазени основните правила за естествено осветление.

ОБМНО-ПРОСТРАНСТВЕНО РЕШЕНИЕ:
Сградата е разработена с цел да задоволи нуждите на възложителя за самостоятелно функциониращо жилищно звено, носещо характера на територията. Материалите по фасадите и покрива са подбрани според местните природни дадености и традиции в строителството /каменна зидария е акцента в местните къщи и сгради/. Новопроектираната сграда умело се вписва в архитектурния ансамбъл на заобикалящите я сгради, като съчетава старото и новото, без да контрастира рязко на заобикалящата я среда. Тя е завършена със скатен покрив, обшит с поцинкована ламарина. Характерният камък по фасадите е приложен пестеливо и ненатрапчиво. Новата сграда е отворена към природата и дворното пространство. Функционалното решение дава висок комфорт на обитаване, като пространствата предразполагат обитателите към отмора и релакс.

Застроена площ /ЗП/ първи етаж „К±0.00“ – 120 кв.м.
Застроена площ /ЗП/ втори етаж „К+3.40“ – 95 кв.м.
Разгърната застроена площ /РЗП/ – 215 кв.м.

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори