Еднофамилна къща, "Аркиграф" ООД, арх.Милена Колева

Еднофамилна къща м.„в.з. Малинова долина IIра част”, район Витоша-СО, гр.София

Проектант: "Аркиграф" ООД, арх.Милена Колева

КОНЦЕПЦИЯ: Архитектурен образ с индивидуален и модерен дух, представената жилищна сграда е своеобразна проекция на идеята за свобода на пространствата, като същевременно формира същите тези пространства в смислова цялост.

СИТУАЦИЯ: Имотът се намира във вилна зона Малинова долина IIра част, район Витоша-СО в слабо застроен и богато озеленен район в полите на Витоша. Сградата е правилно включена в околната среда, разположена свободно в имота , с лесен достъп в закътаната и спокойна част. Застрояването е ниско, свободно, при спазване на по-големи от изискуемите отстояния от границите на имота.

ФУНКЦИОНАЛНОСТ: Жилищната сграда е еднофамилна и се състои от два надземни етажа и един терасовиден, свързани посредством стълба.
На първия етаж са дневна и обслужваща зона са разположени: антре, дневна, кухня, санитарен възел, стая за гости, склад, перално, гараж и котелно с отделен външен вход.
На втория етаж на сградата са разположени три спални, всяка с тераса и собствена баня и общо пространство с мека мебел, разположено до въздух през първите две нива на къщата.
Третото ниво помещава зала за спорт, склад и стая. За всички помещения е предвиден излаз на обща панорамна тераса, с изложение изток, юг и запад.

ФАСАДА/МАТЕРИАЛИ: В екстериора са заложени балансирани тонове, резониращи на околната среда, които допускат доминирането на околното зелено природно пространство
Външно сградата ще се оформи с декоративни минерални мазилки система „Ваumit”. Около прозорците се предвиждат рамки от стиропор. Дограмата ще е алуминиева с прекъснат термомост и стъклопакет.

КОНСТРУКЦИЯ: Сградата е устойчива конструктивно. Конструкцията й е от монолитен конструктивен скелет от безгредова стоманобетонна конструкция с носещи стоманобетонни рамки, шайби и колони.

ИНСТАЛАЦИИ И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ: Проектът предвижда всички външни ограждащи и делителни стени да се реализират със зидария от керамични тухла, ефективна топлоизолационна система и мазилки. Предвидени са необходимите топлоизолационни решения по плоския покрив и терасите.
За сградата са предвидени вентилация и климатина система /супермодулна, мулти термопомпена система / - с директно изпарение, инверторен контрол и интелигентна електроника, висок коефициент на трансформация и максимална енергоефективност. Внедрени са софтуерни системи за управление и за цялостен контрол - мониторинг върху климатичните, вентилационните и отоплителни инсталации, енергийния мениджмънт, системи за контрол на достъпа и видео-наблюдение, и пожаро-известяване, резервно и UPS захранване, ел.табла ниско напрежение, осветление, СОТ, асансьори, снеготопене.
Електрическа инсталация – от близък трафопост, мълниеприемник с изпреварващо действие, съвремeнни осветителна тела и степен на осветeност по европейските норми, телекомуникация, интернет и TV, парково и фасадно осветление,
Предвидените допълнителни системи за отопление - газов котел с подово отопление, водоснабдяването на сградата и включването и в канализация води до минимално въздействие върху естествената околна среда през целия жизнен цикъл на сградата
При проектирането на сградата са заложени принципите на устойчивата архитектура в комплексен подход. С предвидените мерки за енергийна ефективност се постига намаляване на консумацията на енергия и вода.

ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ – 583,42 кв.м. и тераса от 90 кв.м

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори