Еднофамилна къща в БИСТРИЦА, арх. Тина Николова

Еднофамилна къща в БИСТРИЦА
Проектант: арх. Тина Николова

Сградата е двуетажна (вторият етаж е редуциран), без подземен етаж, с неизползваемо подпокривно пространство. Височината на сградата е, съответно, до 4,50 м (за едноетажната част), и до 7,50 м (за двуетажната част) от средното ниво на прилежащия терен до котата на пресечната точка на фасадната и покривната равнини. Всички височини са отчетени от средното ниво на прилежащия терен, съгласно данните от геодезическото заснемане и проекта за вертикална планировка.
Сградата е проектирана като еднофамилно жилище за постоянно обитаване. Входът в сградата е от север, на нивото на терена в двора. На първия (приземен) етаж са предвидени входно преддверие със санитарен възел и перално помещение, дневна, кухня с килер, кабинет и спалня с дрешник и санитарен възел. В северозападната част на сградата са обособени гараж за два автомобила (с достъп от улицата), и техническо помещение. Стълбището за достъп до втория етаж е разположено свободно в дневната. На втория етаж са разположени две спални, санитарен възел и дрешник.
Сградата е проектирана като монолитна постройка с носещ стоманобетонов скелет, състоящ се от единични фундаменти, колони и греди, и плочи. Покривната конструкция е монолитна стоманобетонна плоча, върху която е опряна дървена конструкция и ребра с плътна обшивка, топлоизолация от минерална вата с дебелина 15 см, лепена хидроизолация на битумна основа, и покритие от керемиди. В проекта са предвидени необходимите топло- и хидроизолации. Ограждащите стени са от зидария с керамични блокове, с интегрирана топлоизолационна система от експандиран полистирен с дебелина 10 см, и финишна мазилка на силикатна основа. Подовете над земята ще се изолират с плоскости от екструдиран полистирол XPS с дебелина 5 см. Предвидени са пароизолации и хидроизолации, където е необходимо.
Интериорът е съобразен с изикванията на възложителите. Пространствено развита кухня с връзка към верандата и дневното помещение, с килер към нея. Като изричното изискване към нея беше да бъде отделена от дневната. Широки и просторни санитарни помещения, гараж за два автомобила, както и допълнително място за паркиране пред къщата.
Спалните са просторни и добре осветени, с дрешници и бани към тях. Настилките са паркет и грантогрес, а цветовете са светли и приветливи.
В дневната основен елемент са френските прозорци с излаз към верандата и двора, който е защитен от чужди погледи посредством разположението на къщата и висок и гъст жив плет.
Основната идея, на която се базира проектната разработка е семейството.
Екстериора е максимално опростен – екстериорна мазилка в светъл цвят, каменен цокъл, дървен покрив и дървена дограма с капаци за защита от прекомерно ослънчаване.

Технически характеристики:
Площ на урегулирания имот (по мерни данни): 1219,80 м2
Застроена площ: 211,49м2
Плътност на застрояване: 17,34%
Допустима плътност на застрояване (по виза): 30%
Разгъната застроена площ (§5, т.18 от ДР на ЗУТ): 280,54 м2
Коефициент на интензивност: 0,23
Допустим коефициент на интензивност (по виза): 0,90
Свободна дворна площ: 82,66%
Площ за озеленяване (по проект): 869,28 м2 (71,26%)
Минимална озеленена площ (по виза): 60%

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори