Жилищна сграда край язовир „Копринка”, ЕТ "АПРОПО Виолета Бакунина", арх. Виолета Бакунина

Жилищна сграда край язовир „Копринка”

Проектант: ЕТ "АПРОПО Виолета Бакунина", арх. Виолета Бакунина

Еднофамилната жилищна сграда е ситуирана на северния бряг на язовир „Копринка”. Районът се развива като територия за отдих, еко туризъм, риболов и водни спортове.
Мястото се отличава със стръмен терен и предоставя панорамна гледка към язовира и заобикалящите го борови гори.

Къщата се разполага терасивидно, следвайки наклона на терена. Поради естеството на терена само последният етаж е изцяло надземен, останалите са полуподземни, като южният им фронт е отворен към чашата на язовир "Копринка", а северният се намира под нивото на терена. Всички нива на сградата имат непосредствена връзка с околния терен и предоставят възможност за достъп до градината от почти всички жилищни помещения. Това разположение на обемите цели възможно най-добра интеграция на постройката в спецификата на ландшафта, като в същото време предлага високо ниво на комфорт за обитателите.

На кота 0,00 се разполага основният жилищен етаж. Той съдържа главния вход на сградата от изток и дневна с трапезария, обединени в общо пространство. На същото ниво се предвиждат кухня с трапезария за ежедневно хранене и обслужващи помещения. Етажът е отворен на юг и запад с тераси, като част от тях са покрити. В западната част на терасите се организират лятна трапезария с барбекю и кът за отдих с камина.

На кота +4,00 се разполагат четири спални, като всяка от тях предлага панорамна гледка към заобикалящата природна картина. В средната част на етажа се оформят общи пространства, където се организират детски кът, билярд и открита тераса. В северната част на етажа се планират кабинет и обслужващи помещения.

На кота -4,00 се разполага закрит басейн с обилно странично остъкляване и открита тераса на юг. В подземната северна част – сауна към басеина и енотека с малка зала за дегустации. В останалата част - перално помещение, жилище за персонала на югоизоток, гараж, както и други обслужващи помещения.

Сградата е с масивна конструкция и е покрита с хоризонтален стоманобетонен покрив. При проектирането й са търсени компановката и параметрите на нискоенергийната къща в съчетание с топлия вид на естествените материали. Използвани са материали с местен произход и с визия, импонираща на традициите в района, в комбинация със съвременни и модерни материали, технология и дизайн. Топлоизолацията на сградата е с параметри, надвишаващи нормативните изисквания и се изпълнява с плоскости от пеностъкло, заради качествата му на изключително траен и ефективен материал. Част от обвивката на сградата представлява вентилируема фасадна система с HPL плоскости, а в останалите участъци се прилага дублираща зидария от клинкерни тухли? или каменна облицовка. Върху хоризонталния покрив се предвижда монтаж на колектори за топла вода и фотоволтаични панели. Всички тераси се покриват с декинг настилка, която частично преминава върху терена. Остъкляването е основно ориентирано на юг, изпълнено с алуминиева дограма с прекъснат термомост и с троен стъклопакет. Предвидена е и активна слънцезащита с подвижни външни щори. Повечето отваряеми и слънцезащитни елементи на големите остъклени части на сградата са с плъзгащ механизъм с цел да се предостави открита и безпрепятствана -визуална и физическа връзка на обитателите със заобикалящата ги околна среда.

Технически характеристики:
ОБЕКТ Фамилна жилищна сграда
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ Язовир Копринка, Казанлък
ЕТАП Работен проект
ПРОЕКТАНТ „Апропо” – арх. Виолета Бакунина / архитектура/, "АБВ Проект" - инж.Ангелина Муерова /конструкции/
ЗП 656,90 кв. м
РЗП 2023,95 кв. м
Плътност на застрояване 10%
Коефициент на интензивност 0,31

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори