Жилищна сграда в жк "Владислав Варненчик", "Ателие 33" арх. Ива Грекова

Жилищна сграда в жк "Владислав Варненчик", гр. Варна
Проектант: "Ателие 33" арх. Ива Грекова

Теренът, на който е ситуирана сградата се намира в ж.к. „Владислав Варненчик“, гр. Варна - комплекс формиран основно от панелни сгради, на удобно и комуникативно място.

Парцелът е обграден от три страни с обслужващи улици (от север, запад и юг), а от изток граничи с друг имот, като от тази страна застрояването е свързано. Ситуационното решение е съобразено с характера на терена и денивелацията му. В имота се предвижда застрояване на една сграда с три входа към магазини на партера и отделен вход към жилищата от изток. 

Сградата се състои от пет надземни етажа. Партерното ниво е със светла височина 3.40 и е отредено за търговско обслужване, като се предвиждат три отделни помещения за магазини, всяко със собствен санитарен възел. 

Следващите етажи са жилищни. Вторият и третият етаж са идентични. На четвъртия етаж има отстъп от север. На петия етаж има отстъпи от север, запад и юг. Предвиждат се по четири апартамента на етаж – един двустаен (спалня, дневен тракт и санитарен възел) и три тристайни (с две спални, дневен тракт и санитарен възел). Поради намалената площ на пети етаж са решени два двустайни апартамента с по една спалня и две тавански помещения.

Конструкцията на сградата е стоманобетонна безгредова, с тухлени вътрешни и ограждащи стени. Предвидена е външна топлоизолационна система. Покривната конструкция е стоманобетонна плоча с необходимите топло-, хидро- и паро -изолации. 

Визията на сградата акцентира на изчистените съвременни форми и цветова и се отличава на фона на заобикалящия я градски пейзаж. 

Търсено е „отваряне“ на търговските помещения на партера към улицата чрез възможно максимално остъкляване. Предвидено е останалите плътни части и стълбищната клетка да бъдат облицовани с оформени плочи естествен сиво-син камък, а горните етажи да бъдат измазани с минерална мазилка в бял и графитен цвят, като е търсен ритъм в редуването на цветовете и подчертаване на обемите.

Терасите са проектирани с плътни парапети с изключение на тези на покривните тераси на 5-ти етаж, които са със стъклени парапети с метални завършчващи елементи. Търсен ефект е подчертването на терасите и внасяне на „топъл“ акцент. Поради тази причина плътните парапети са с дървена обшивка. Това допълнително обогатява главната фасада. 

Изчистените и модернистични елементи, както и съчетаването на дърво, метал, камък и мазилка в третирането на фасадата, придават изтънчен облик и уникална визия. Проектът отговаря на всички стандарти в съвременното строителство. Заложените в проекта висококачествени материали и нови технологии гарантират надежност и устойчивост.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори