Жилищна сграда „Кипарисите“, "АРКОС" ООД арх. Катерина Чолакова

Жилищна сграда „Кипарисите“

Проектант: "АРКОС" ООД арх. Катерина Чолакова

Жилищна сграда „Кипарисите“ представлява реализиран проект, намиращ се в непосредствена близост до курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“, гр. Варна. Кооперацията граничи с две улици от север и от изток, а входът ѝ е разположен откъм западната страна. Ориентацията ѝ е съобразена с хубавата гледка – към морето и функционалните изисквания за такъв тип сгарди.

Архитектруно – художественият образ и фасадните материали са решени по такъв начин, че сградата да не компрометира средата, в която се намира. В голяма част от случаите по Българското Черноморие се случва архитектура напълно контрастираща на контекста, силно доминираща над него. В случая на жилищна сграда „Кипарисите“ е подходено по различен начин.  Фасадните материали са целенасочено търсени в меки и хармониращи си тонове с цел обемът на сградата да не действа натрапчиво.

Жилищната сграда има четири надземни нива и складови площи в сутерена. На първия етаж са разположени два апартамента и едно ателие, на втори – три апартамента,  на трети – четири, а на терасовидния етаж - два. За апартаментите на всички нива са предвидени тераси от югоизток, с цел осигуряване на възможно най-добрата гледка – към залива. Това предопределя и използването на ъглови прозорци и ажурни парапети на терасите за още по-силно въздействие и визуална връзка със средата.Тъй като жилищата се използват предимно през топлото полугодие, добрата ориентация на изток подпомага за неизползване на охладителни и отоплителни средства за помещенията в сградата. В случаите, в които е необходимо е предвидена инсталация за поставяне на инверторни климатици, скрити на терасите към апартаментите, но от тази възможност са се възползвали по-малко от половината обитатели.

Интериора на общите части на сградата и архитектурното фасадно решение са в съзвучие. И вън и вътре са използвани каменни гранитни облицовки в светъл тон, много стъкло и метални елементи с изчистен детайл.

Основните аспекти, към които се стреми проектът е да удовлетвори изискванията на клиента за елегантна, икономична и ефективна архитектура, без тя да действа натоварващо на средата, а да се вписва хармонично в нея.

Площ УПИ: 656 м2

РЗП: 655.7 м2

ЗП: 169.94 м2

Брой апартаменти: 10

Брой ателиета: 1

Година на завършване: 2013 г.

 

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори