Многофамилна жилищна сграда „ДИАМАНТ” , "Артекс проект" АД, арх. Пламен Мирянов, арх. Радослав Борисов, арх. Иво Славов, арх. Пламен Пл. Мирянов

Многофамилна жилищна сграда „ДИАМАНТ” 
с апартаменти, паркоместа, подземни гаражи, офис и кафе-аперитив, спа-център с басейн;  Район „Изгрев”, гр.София

Проектант: "Артекс проект" АД, арх. Пламен Мирянов
Проектантски екип: 
арх. Радослав Борисов, арх. Иво Славов, арх. Пламен Пл. Мирянов

 

1. Концепция

Сграда „Диамант“ е вдъхновена от необикновените свойства на диаманта.

Минералът, със своята съвършена структура и устойчивост, е в основата на концепцията за стремеж към съвършенството във всяко отношение – форма, функция, визия. 

Както  диамантът пречупва най-силно светлината сред всички материали, така и сграда „Диамант“ разчупва стереотипите за многофамилна жилищна сграда. „Диамант“ разбива предубежденията за високото жилищно строителство, свързани с представата за социални жилища в чужбина или за панелни блокове у нас.

Призмата на „Диамант“ променя светогледа, подчертавайки всеки цвят, съдържащ се в лъча светлина, увеличавайки сетивността към природата и красивото, извисявайки духа и мечтите над сивото ежедневие на града в подножието. 

2. Технически характеристики

Височина на сградата 67.50 м до кота корниз и 72.00 м до кота било.

107 апартаменти и ателиета, разпределени в 18 етажа.

Обслужващи обекти – „Кафе-аперитив“ и „Спа-център с басейн“. 

Две подземни нива, с гаражни клетки за общо 162 автомобила, технически помещения, 

обслужващи помещения за сградата  и мазета към жилищата

3. Функционалност на архитектурното решение

Нашата концепция при проектирането на сгради се основава върху осигуряването на всички аспекти за комфортно обитаване на техните обитатели. В „АРТЕКС“ поставяме Човека в центъра на всичко, което правим.

Формата на сградата е компактна, функцията е опростена, ориентирана към комфорта на обитаване. Апартаментите удовлетворяват всякакви потребности с разнообразните си конфигурации от жилища с различна квадратура. Жилищните помещения са просторни и с голяма светла височина (2.80 м под окачен таван). Решени са без компромис по отношение на тяхната функция и площ (спални – мин. 15 кв.м, дневни – мин. 29 кв.м). За всички жилища са осигурени големи лоджии, разкриващи пейзажите на града. 

Първият жилищен етаж е на кота +12.50, изнесен над градския шум. Той е отделен от обществената зона посредством инсталационно ниво, което играе ролята на смислова бариера между жилищна и публична част.

Намиращите се на първите етажи обществено-обслужващи обекти (“Кафе-аперитив” и „Спа център с басейн“) са достъпни от обитателите на сградата, като е осигурено разделяне на потоците на живущите и посетителите чрез отделни входове и контрол на достъпа с автоматизирана система. Подобно разграничаване на достъпа има и в подземния паркинг (общо 162 места  отделени в единични и двойни гаражни клетки).

Обслужващите обекти имат отделни входове, но са достъпни и през главното фоайе, както и директно от апартаментите. То е представително, с голяма площ и височина, отворено посредством ефирно остъкляване към красиво оформена паркова среда и ориентирано към Ловен парк.

4. Естетика

Визията на сградата носи ефирността на материала диамант – с големи стъклени повърхности и с алуминиеви панели, пречупващи светлината. „Диамант“ разчупва стереотипа за изцяло остъклените фасади, често свързвани с офисната визия. Пропорциите и ритъма, заложени в растера на фасадите, са в духа на общоприетата „жилищна визия“. 

На северната и южната фасада е направена композиция от алуминиеви фасадни панели, напомнящи диамант в стилизиран мотив. Диамантът като мотив присъства и в интериорите, засилвайки връзката между външното и вътрешното лице на сградата.

Това е сграда, създадена да впечатлява от всеки ракурс – подобно на диаманта. Тя е класически семпла и същевременно модерно провокативна, едновременно здраво стъпила на земята и зареяла поглед в небето. 

Стъклените повърхности отнемат от усещането за тежест, създават чувство за импозантност, въздушност и лекота. Отражателните повърхности претворяват природната красота върху фасадата. 

5. Устойчивост и вписване в околната среда

Осигурен е достъпен главен вход на сградата по достъпен маршрут от нивото на тротоара, както

и достъпни места за хора с увреждания. Създадена е възможност за естествено проветряване и

осветление на стълбищните клетки. 

Сградата е с нисък разход на енергия, благодарение голямата дебелина на фасадната топлоизолация (минимум 15 см) и използването на висок клас алуминиеви фасадни системи (с трислоен стъклопакет и общ коефициент на топлопреминаване Uw=0.86 W/m2.K). Всички материали за фасадна топлоизолация са с ниско съпротивление на пародифузия.

Предвидена е пасивна слънцезащита на сградата, съобразена с решението на ограждащите елементи в различните части от фасадата. В зоните с окачена фасада са използвани високоселективни стъкла (с нисък соларен фактор и максимален коефициент на проникване на естествена светлина в помещенията). В останалите зони от фасадата са предвидени слънцезащитни щори. Голямата дълбочина на лоджиите осигурява допълнителна слънцезащита.

Осигурен е висок звуков комфорт на обитаването чрез прилагане на: детайл „плаващ под“ за слоевете на подовата настилка; отделяне от ограждащите  стени  на  помещенията;  детайл „маса-пружина-маса“ с разделителен слой между стените на две съседни жилища; вътрешни преградни стени с двупластов гипскартон и двойна конструкция, с разделителни шумоизолационни ленти  и  шумопоглъщащ пълнеж от каменна вата.

Устойчивото развитие е заложено както в ниските енергийни разходи на сградата, така и във възможността за самостоятелно планиране на разходите на нейните обитатели. Предвидено е самостоятелно външно управление на обслужващите обекти (спа-център и кафе-аперитив). По този начин обитателите на сградата могат да се възползват от създадените удобства, без да се натоварват с допълнителни общи части и тяхната поддръжка. 

Децентрализирано е решението на охлаждането, чрез прилагането на индивидуални сплит системи за климатизация. Създадена е независимост при работа на инсталацията от степента на запълване на сградата (броят на обитаемите жилища).

Предвидена е топлоизолация на междуетажната подова конструкция, намаляваща вътрешните топлозагуби между обитаеми и необитаеми жилища в сградата.

Системата за топлинна рекуперация е планирана за пълен капацитет, но изградена до основните си входно-изходни трасета и оборудване. Това разтоварва обитателите от първоначални разходи при покупката на жилище и позволява избор за последващото й локално доизграждане за съответния апартамент.

6. Иновативност на проектното решение

Търсенето на непосредствена визуална връзка с околната среда води до прилагане на максимално остъклена фасада. Същевременно важно е и запазването на  визуалния уют, характерен за жилищната среда и избягване на „офисната“ визия в интериора на помещенията. Чрез вграждане на т.нар. „floating window” във фасадната система е постигната широка панорама, без фасадни колони, които да препречват гледката. 

Плътни фасадни 3D-модули с различен контур и дължина, монтирани в брюстунговата зона на всеки етаж, оформят композиция със силен визуален ефект. Така фасадното решение представлява съчетание на технологичност (простота на изграждане) и приятна визуална динамика. 

Наличието на обслужващи обекти (кафе-аперитив, спа-център и т.н) води до по-висок комфорт на обитаване. Разполагането им непосредствено под жилищните етажи среща две коренно различни инсталационни решения в едно. Осигуряването на инсталационния комфорт на тази "среща" става чрез инсталационно пространство между партера и първия жилищен етаж, даващо възможност за ревизия и улеснена поддръжка на инсталациите. 

 

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори