Вила „ВИБРА“ в с.Храбрино, Креатон дизайн ЕООД арх. Стефан Стефанов

Вила „ВИБРА“ в с.Храбрино, Общ. Родопи 

Проектант: Креатон дизайн ЕООД 

арх. Стефан Стефанов

Разположена на панорамен южен склон с неповторима гледка, ВИЛА "ВИБРА" е замислена като начин да се улови и запази вибрацията на това вълшебно място.
Архитектурният облик е базиран на няколко прости принципа:
1. Вграждане на основния обем на сградата в релефа на терена.
2. Хармониране с обкръжаващата среда - използване на естествени материали и обилно
озеленяване на фасадата.
3. Преливане на вътрешното и външното пространство, не само в преносен смисъл, а и буквално.
4. Ландшафтен дизайн - дворното пространство като неразделна част от цялостната концепция.

Решението за вкопаване в терена е продиктувано едновременно от естетически, емоционални и функционални аргументи.
Входът е на нивото на улицата в най-високата част на имота. От самата улица сградата е почти незабележима, отдавайки предимство на гледката, която се открива оттам. Истинската същност на ВИБРА се разкрива в развитието ѝ към вътрешния двор - преплитащи се обеми, сякаш опулени към панорамата.
Басейнът и дори местата за паркиране също са ориентирани в тази посока.
Вкопаването в терена играе важна роля за енергоефективността и поддържането на постоянна комфортна температура в къщата.
За да бъде възприемана като част от пейзажа, Вила ВИБРА омайва с озеленени фасади и фасадни елементи, дървени и каменни облицовки, но без излишна показност - премерено и дискретно. Съчетанието на тези три "природни тъкани" придава усещане за триединство и завършеност.
Впечатляваща особеност на функционалността на сградата е просторен дневен кът, със специално проектирано остъкляване. Високите витрини се прибират изцяло в стената, премахвайки напълно и категорично границата между "вътре" и "вън". Интериорът се слива с двора, а близостта до природата е не само усещане, а обективна реалност.
Басейнът с невидим стъклен ръб, надвесен над планинския откос, превръща плуването в летене. Площадката за разполагане на шезлонги е с натурален дървен декинг и удобен достъп директно от дневната и трапезарията.
До басейна е оформен кът за почивка, с широки дървени пейки, открито огнище и сгъваемо покритие - тента.
Отстрани на къщата, е намерил място малък дзен-кът за медитация, съзерцание и размисъл.
В близост до главния вход каменна чешма посреща и ободрява посетителите с ледената си вода.
Открит дървен бар е разположен под короната на съществуващо дърво в североизточния край на имота. Място за уединение или забавление.
Няколко ивици с различни видове цветя подчертават хоризонталната линия на дизайна на къщата.
Пътеки от каменни плочи на тревна фуга и стълби от цели каменни блокове обикалят сградата и свързват всички интересни кътчета.
Всяка една от тези тематични зони из двора има своето точно определено място и значение. Вилата е място за почивка, а човек може да почива по много различни начини!
Дневната е изключително просторна, с висок таван и преливащ обем към трапезарията. Разделена е на няколко зони с ясно дефинирани функции. Зоната за сядане е централно разположена, непосредствено пред кокетна вътрешна градина с екзотични растения. Нестандартно решение е пълното отсъствие на телевизор около меката мебел. Вместо това е обособена специална зона за мултимедия, която е част от общото пространство, отделена на полу-ниво с няколко стъпала.
Свободно стояща открита камина с модерен дизайн привлича погледа от всяка точка на дневната, трапезарията и кухнята. Тя играе роля на емоционален център и визуално дефинира отделните зони.
Кухнята и трапезарията са с каменна облицовка не само отвън, но и отвътре. Така усещането за сливане на интериора и екстериора е още по-силно.
Вилата разполага с две просторни спални и малко студио на най-високото ниво.
На фасадата могат да се забележат три "луксозни" къщи за птици, които са проектирани като част от обема на сградата. Това е само малък жест към природата, който всеки може да си позволи.

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори