Еднофамилна къща „ТЕРРА“ , Креатон дизайн ЕООД арх. Стефан Стефанов

Еднофамилна къща "ТЕРРА" в кв. Остромила, гр.Пловдив

Проектант: Креатон дизайн ЕООД

арх. Стефан Стефанов

ТЕРРА е проект, продиктуван от желанието на възложителя за съвременна функционална сграда с вдъхновяващ стилен облик и просторен интериор.
Къщата се намира в кв. Остромила - южната част на град Пловдив, в подножието на Родопите. Местоположението ѝ позволява на обитателите да бъдат достатъчно близо до центъра на Пловдив, но и достатъчно далеч от основните източници на градски шум – предпоставка за спокойна и тиха атмосфера, характерна за къщите в покрайнините.

Съвременните архитектурни похвати са в съчетание с традиционни естествени материали – камък и дърво. Къщата е развита на три надземни нива и подземен етаж с обща РЗП около 500м2. Водещата нишка на архитектурната концепция е внушително еднообемно вътрешно пространство, обединяващо трите жилищни нива. То е обилно осветено от ефектно структурно остъкляване, "прорязващо" цялата южна фасада и покрива на къщата. Благодарение на този вертикален стъклен шлиц, още с прекрачването на прага се озоваваме в центъра на окъпано от светлина пространство.

Ефектът "светлинен кладенец" е основен формообразуващ компонент, който разделя визуално къщата отвън, но обединява пространствата вътре чрез игра на отблясъци и сенки.
Характерна особеност на проекта е използване на геотермална енергия (термопомпена инсталация) за цялостната климатизация на сградата. Високите подпочвени води в региона са удобна предпоставка подобно решение. Системата е със символичен разход на електроенергия и изцяло автоматизирана с възможност за управление от дистанция чрез компютър или смартфон. Предвидена е възможност за поставяне на фотоволтаични панели в рамките на имота, с перспективата за пълна независимост от централизирано електрозахранване. По този начин в къщата може да се поддържа максимално ниво на комфорт, без това да води до разходи - при това с използването на възобновяеми източници на енергия. Постигнатата автономност е крачка към бъдещето, където използването на зелена енергия от възобновяеми източници ще бъде стандарт.

В полуподземния етаж са разположени гараж (за два автомобила и един мотоциклет), малка работилница, обширен фитнес център, сервизни и складови помещения.
Дневният кът се отличава със сдържан съвременен стил, а акцентът е върху ръчно изработено ажурно дървено пано (предвидено да бъде изработено собственоръчно от собственика), съчетаващо функция и естетика. В унисон с подбраните мебели, то е проектирано за експониране на битови предмети и различни форми на приложно изкуство, изразяващи връзката между къщата и обитателите ѝ.

Дизайнът на кухнята е подчинен на функционален, минималистичен и модерен подход, без излишни детайли, но с множество интегрирани функции, необходими за съвременния начин на живот. Като неразделна част от кухненския кът е проектирана малка еко-градина, където домакините могат да отглеждат и аранжират собствени подправки, плодове и зеленчуци. Това е нововъведение във функцията на една съвременна жилищна сграда и е в отговор на засиления стремеж на домакинствата да се хранят с пресни и здравословни продукти. Замяната на декоративните растения с полезни такива е израз на добре обоснована нова естетика.

Особено внимание е обърнато на откритата веранда и дворното пространство. Кътът за почивка на открито е допълнен от специално проектирана водна каскада, която е едновременно спокойна и динамична, дискретна и привличаща, отразяваща и поглъщаща слънчевата светлина. Водните растения, потопени в нея придават чувство на душевен комфорт и сливане с природата. Над верандата е разположена дървена пергола, покрита с увивна растителност. Така пространството за отдих е ясно дефинирано и истински привлекателно.

Вторият жилищен етаж е подчинен на зона „Нощ“ и съдържа три спални – включително една мастър спалня с просторна гардеробна и собствена баня, наподобяваща по-скоро на мини спа-център. Овалната, вградена в пода тангенторна вана е в японски стил и е разположена непосредствено до огромен ъглов прозорец, насочен към Младежкия хълм. Неповторимата гледка и липсата на "съседски очи" създават почти нереално чувство на лукс и комфорт.

Всички спални са с югоизточно изложение и големи прозорци. Хоризонталната връзка между стаите е в пряк контакт със светлинния пробив на южната фасада и по този начин дори коридорите в къщата са осветени от естествена светлина.

На третото ниво е предвидено панорамно офис-пространство, където се помещава и ядрото на компютърната система на къщата, с автоматично управление на множество функции.
Дворното пространство е разделено на две части. Предният двор подчертава подхода към къщата и създава възможност за възприемането на архитектурната визия от дистанция.
Вътрешният двор е по-интимно пространство, място за усамотение, почивка и забавления.

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори