Мулти-комфортна къща "АТА Арх" ООД арх. Атанас Динев

Мулти-комфортна Еднофамилна Жилищна сграда

с. Равно поле, област Софийска

 

Проектант: "АТА Арх" ООДарх. Атанас Динев

Диана Георгиева

арх. Ангел Ценов

Къщата се разполага в близост до с. Равно поле. Теренът е изцяло равнинен и в близост няма много други сгради.

Подходът към обекта е от прилежащия път, като входът към сградата и гаража са ориентирани към прилежащия път от изток. 

Поради липсата на интензивно застрояване в района и природните дадености, къщата е решена на един етаж, като по този начин се вписва идеално в силуета на мястото. Решена е с проста и ясна схема от три обема – условно „А“, „Б“ и „В“.

Обеми „А“ и „Б“ са с жилищни функции, а в обем „В“ се намира гаража.

В обем „А“, в едно обединено пространство, ориентирано на юг, се разполагат обширна дневна и кухня. В източната му част има спалня с гардеробно помещение и баня към нея. От север на обема са предверието на къщата, килер, топлинен център и тоалетен възел, обслужващ дневния тракт.

В обем „Б“ са две спални за гости с обща баня към тях, също ориентирана на юг. Обслужва ги обширен дрешник с вградени гардероби. На север са разположени пералното и „помпено“ помещение, където се разполага сондажа за водочерпене, защото къщата ще бъде със самостоятелен водоизточник.

Обеми „А“ и „Б“ са свързани с трапезария, изцяло остъклена от юг. Пред самото остъкление между двата обема е разположена дълбока веранда с огнище, покрита с пергола.

Изцяло остъклен тамбур осигурява топлата връзка между обем „А“ и „В“(гаража).

Покритите пространства между обемите и целият южен фронт пред тях са оформени като „дек“ (скара от тиково дърво) с идеята за връзка между вътре и вън.

По продължение на западната фасада на къщата е изградена декоративна стена (ветробран), с височина 2,20м, в която е оформен голям правоъгълен отвор, рамкиращ откриващата се прекрасна панорама към Плана и Лозенската планина.

Обемно-пространственото решение е формирано на базата на прости обеми и пространства, изцяло подчинени на великолепната природна даденост с 360 градуса панорамни изгледи към Плана, Лозенската планина, Витоша, Стара планина и Средна гора. Голямото остъкляване от юг е направено с цел максимално осветяване и връзка с природата.

Носещата конструкция на сградата е стоманобетонна, скелетно-рамкова с неносещи преградни вътрешни и външни стени, изпълнени с керамични блокове Porotherm, Wienerberger. Покривът е решен като плосък, тип „топъл“.

Материалите, които са предвидени за фасадното оформление и защитата на топлоизолацията са дървена обшивка от термодърво, аква панели (циментофазер) с шпакловка и еко фасадна боя и окачени кошове (габиони) от поцинкована мрежа, пълни с обли декоративни камъни (мит речен чакъл). Поставянето на габионите, като фасадно оформление, засилва връзката на къщата със заобикалящата я природа.

Относно интериора, материалите, които ще се използват също са от естествен произход. Предвидено е използването на плочи от естествен камък, дюшеме от дву(три) слойна естествена дървесина, като само за обслужващите помещения се предвижда теракот.

Тъй като къщата се разполага на открита местност, където естествената слънцезащита е оскъдна, и за да се избегне парниковия ефект се предвиждат следните съоръжения по западната и южната фасада – перголи и външни хоризонтално плъзгащи се слънцезащитни панели.

Топлоносителят на сградата се осигурява от топлинна помпа – вода/вода, като е предвидено лъчисто подово отопление. Предвиден е и монтажа на два слънчеви колектора, разположени на специална конструкция, изградена на покрива над трапезарията.

Къщата е в процес на строителство, като проектът за нея е изготвен 2013г.

 

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори