Нискоенергийна жилищна сграда Мала Кория, aXYstudio, арх. Георги Грозданов

Нискоенергийна жилищна сграда Мала Кория

Проектант: aXYstudio, арх. Георги Грозданов

Местоположение: Вилна зона Мала Кория, Княжево, СофияЕтап: Разрешение за строеж
Година на проектиране: 2016
Проектант: арх. Георги Грозданов


Сградата се намира във вилната зона на Княжево, от северната страна на бул. Цар Борис III, на изцяло южен склон с невероятна гледка към Витоша и Копитото. Няколко са съществуващите фактори, които предопределят насоките на проектиране – голямата денивелация на терена, южния склон, гледката към Витоша и съществуващия път от север. Както и, не на последно място, изискването на инвеститорите къщата да бъде нискоенергийна, с елементи на пасивна.
Къщата ще се използва за постоянно обитаване и следва да има всички необходими удобства за живеенето на двойка ландшафтни архитекти, работещи в София. Същевременно тя трябва да им носи спокойствието и уюта, необходими след работния ден, така че да забравят динамиката на живота в града. И естествено, е необходим възможно по-голям незастроен двор, в който творците да развихрят уменията си.

Следвайки даденостите на терена и основните принципи при проектиране на пасивна къща, сградата е разположена в северната част на имота, стъпаловидно „легнала“ на терена с максимално остъкляване на южните фасади.

Подхода към сградата се осъществява от автомобилен път от север. На нивото на пътя се разполагат две покрити паркоместа. Входа на сградата е на по-ниска кота от пътя, като до него се стига посредством стъпала.
Сградата е едноетажна, без сутерен, разположена на няколко нива.

Първият етаж е разположен на кота +0,00 и кота -1,20 от средно прилежащия терен. На кота -1,20 е разположена дневната зона с кухненски бокс и трапезария, като помещенията имат директна връзка към открита тераса и двора. Светлата височина е 3,50м, за да се засили усещането за
простор. Характерен акцент в дневната е и камината, която ще допълва планинската гледка и ще създава уютна атмосфера. Предвиденото голямо остъкляване на юг спомага, както за максималното оползотворяване на слънчевото греене, така и за по-добрата гледка към планината. През летните месеци ще се използват външни ламелни щори, които да предотвратяват прегряването на сградата.

На откритата тераса се разполага кът за сядане и барбекю. На самостоятелна конструкция се предвижда тента, която е с възможност за прибиране, така че да се пропускат желаните слънчеви лъчи през зимните дни, а през лятото да предпазва къщата от прегряване.
На кота +0.00 са разположени две спални, едната от които със собствена баня, втора баня с тоалетна и сервизно помещение. Двете спални са също с южно изложение, така че да се използва слънчевото греене, а и да имат гледка към Витоша. Разликата в нивата между спалните и дневната зона и отделното им разположение спомагат за необходимата уединеност. Разликата в нивата между спалните и откритата тераса дава възможност гледката към планината да не бъде спирана от ползващите терасата, както и ползващите терасата не могат да обезпокояват почиващите в спалните.

Конструкцията на къщата е монолитна, стоманобетонова – скелетно гредова, с ограждащи и преградни стени от дървена конструкция с пълнеж от минерална вата 36 см и 12 см.
За всички елементи на сградата е предвидена топлоизолация, съгласно направените изчисления за енергийна ефективност – по подове над земя – XPS с деб. 15см , покрив– Минерална вата с деб. 30см, по хоризонтални и вертикални стоманобетонови елементи –греди и колони, по фасадни стени - Минерална вата с деб. 24 см.
Покривната конструкция е двускатен покрив от иглолистен материал – дървени ферми по конструктивен проект и дъсчена обшивка. Над дървената конструкция, върху дъсчена обшивка 2,5 см, ще се положи един пласт воалит и битумни керемиди.
Под покривната конструкция ще се изпълни топлоизолация от минерална вата – с обща дебелина 30 см. между фермите, с обшивка от пожароустойчив гипсофазер – двупластов, по таваните във всички помещения, за осигуряване на покривната конструкция срещу пожар.
Отоплението ще бъде осигурено от термопомпа въздух-вода, която затопля помещенията чрез нискотемпературно подово отопление или конверторни радиатори, съгласно проекта за отопление и вентилация. Във всички помещения има осигурени естествени осветление и вентилация.

Визията на сградата е модерна, но не натрапчива. Използвани са естествени материали за третировката на фасадите – предимно камък и дърво, с цел сградата да хармонизира на средата наоколо. По фасадни стени са предвидени такива с минерална мазилка, с дъсчена облицовка или с облицовка от каменни плочи. По цокъл и стени на тераси, както и по стъпала и под на тераси, също са предвидени каменни плочи.

ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:
Жилищна сграда и доп. Застр. пета категория
Основно застрояване – жилищна сграда - 117, 97 м2
Допълващо застрояване - гараж - 38, 19 м2
Помещения под гаража - 38, 19 м2
Всичко: - 194, 35 м2
Застроена площ - 156, 16 м2
Разгъната застроена площ - 194, 35 м2
Обща площ на имота - 521, 00 м2

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори