Жилищна сграда гр. Варна, "АТЕЛИЕ 33" арх. Ива Грекова

Жилищна сграда Деница Жечева, гр. Варна

Проектант: "АТЕЛИЕ 33"

арх. Ива Грекова

Сградата е разположена на терен, находящ се на територията на СО „Боровец – юг”, гр. Варна. Проектът предвижда изграждане на двуетажна жилищна сграда в самостоятелен УПИ с пешеходен и автомобилен подход, както и място за паркиране и гариране на два автомобила в границите на имота.
Ситуационното решение е съобразено с характера на терена и денивелацията му. Входът на сгрдата е разположен на северозападната фасада. Предвидено е входно предверие, от което е осигурен достъпът до просторна дневна с обособени кътове за готвене, хранене и отдих.Търсено е максимално отваряне на дневната към околната среда чрез изцяло остъкляване от югоизток и пряк излаз към богато озеленения двор.

На първия етаж има още: спалня, кабинет, баня с тоалет и перално помещение. Стълбището за втория етаж е открито и е разположено в дневната. На частичния втори етаж е проектирано галерийно постранство с билярдна маса и зона за отдих или забавление, от което има достъп до баня с тоалет и подпокривно пространство, обособено като спалня със самостоятелн дрешник към нея.
Интериорите  са решени в духа на съвременната жилищна функционалност. Заложено е на еднопространствени решения, най- вече в групата дневна- столова- кухня, както и широко отваряне към околната среда.

Конструкцията на сградата е монолитна стоманобетонна. Покривът е четирискатен, с дървена конструкция с необходимите топло-, хидро- и паро-изолации. Покритието е от керемиди тип „Брамак”.

Търсен е архитектурен образ в съответствие с околната природна и архитектурна среда. Фасадата е частично облицована с декоративен камък. Останалата част на сградата е предвидена да бъде измазана с минерална мазилка в бял цвят. Дограмата е PVC, имитираща дърво.
При проектирането са приложени високотехнологични решения и детайли за постигане на висока енергийна ефективност и икономичност в дългосрочен план в съответствие със съвременните тенденции и изисквания.
Използваните материали придават изящност и кокетност, подчертават обема и формата на сградата.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори