Жилищни сгради „LANDCONSULT”, "АТЕЛИЕ 33" арх. Ива Грекова

Жилищни сгради „LANDCONSULT”

Проектант: "АТЕЛИЕ 33" арх. Ива Грекова

 

Проектът представлява комплекс от жилищни сгради, разположен на територията на жк. Бриз, гр. Варна.

Архитрктурното решение предвижда в едно УПИ с площ 1437 м2 изграждането на 4 самостоятелни жилищни сгради (К1, К2, К3 и К4), като К1 и К2 са на калкан, а другите две – свободносточщи. Ситуационното решение е съобразено с характера на терена и денивелацията му. Всички сгради имат собствен пешеходен вход. За К1 и К2 е осигурено паркиране в северната част на имота. К3 и К4 се предвиждат всяка да бъде с индивидуален пешеходен вход и индивидуални гаражи към всяка къща. Обособени са парцели и дворове за индивидуално ползване, отлично озеленени и разделени помежду си с ажурни огради с ниска монолитна, стоманобетонова част и са допълнени с богато озеленени живи огради.
К1 и К2 са огледални, свързано застроени, като всяка от тях се състои от един приземен и един надземен етаж. На първия етаж се предвиждат склад, коридор, стълби, перално помещение, санитарен възел и просторен дневен тракт.
На втория етаж се предвиждат три спални, една от които със собствени санитарен възел и дрешник, санитарен възел, склад и коридор.
Сгради К3 и К4 са идентични. Всяка от тях се състои от един приземен и един надземен етаж. На първия етаж се предвиждат коридор, стълби, санитарен възел, дневен тракт и самостоятелен гараж за две коли.
На втория етаж се предвиждат четири спални, една от които със собствен санитарен възел и дрешник, санитарен възел, перално помещение и коридор.

При цялостния замисъл на комплекса е търсена максимална функционалност на разпределенията. Всички помещения са с правилна форма при рационални размери на стаите без да е налично излишно разхищение на площи и обеми. Всички всекидневни са проектирани, така че да са на едно ниво с двора – когато вратите на верандите са отворени хола и двора да се преливат в едно.

Конструкцията на сградите е стоманобетонна, като покривната конструкция е стоманобетонна плоча с необходимите топло-, хидро- и паро-изолации.

Комплексът предлага единна елегантна визия и собсвен стил, който акцентира на простите и изчистени форми и обеми. Фасадите на първите етажи на всяка от сградите са предвидени с облицовка от естествен травертин, а вторият етаж е предвиден да бъде измазан с минерална мазилка в бял цвят.

Проектът отговаря на всички стандарти в съвременното строителство. Сградата предлага стимулираща и здравословна среда на живот при пестеливо използване на енергийни ресурси, с параметри на енергийно ефективно жилище за обитаване. Енергоспестяващото функциониране на сградата е заложено в избора на висок клас материали и технологии. Комфортът на живеещите е гарантиран от принципа „от вътре навън“: проектът се заема първо с грижата за жилище с оптимални параметри на ослънчаване, енергопотребление, с гъвкави възможности за персонализиране.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори