"Къща 2" от две къщи в с. Кътина, "АРКОС" ООД арх. Катерина Чолакова

"Къща 2" от две къщи в с. Кътина

Проектант: "АРКОС" ООД арх. Катерина Чолакова 

Разположени в южните склонове на Стара планина в село Кътина, северно от София, Къща 1 и Къща 2 представляват реализирани проекти за еднофамилни жилища. Сградите са предназначени за семействата на брат и сестра и са отражение на вижданията на своите обитатели за естетика, семеен уют и икономичност.

Къща 2

Къща 2 е предназначена за младо семейство с дъщеря. Ситуирана е в имота с лице към улица на югоизток, откъм която има осигурен подход. Къщата е развита на две нива, като дневната зона е решена на първо ниво с визуална връзка с просторния двор на парцела.

Желанието на клиентите е  за светъл дом, съчетаващ необходимостта за контакт със средата, но и уединение, когато това е необходимо. За тази цел по протежение на южното остъкляване на дневната е предвидена външна завеса в бяло. Също така пред трапезарията, в източния край на къщата с помощта на завеса се оформя външна веранда. По такъв начин сградата едновременно носи интимност, когато това е търсено, но и свобода и връзка с двора.

Архитектурно-художественото решение на къщата е съобразено с особеностите на парцела и изискванията на клиента. Композиционно е постигната единност и прибраност на формата; терасите на първо и второ ниво са вписани в цялостната структура. Фасадните стени са завършени със силикатна мазилка, а цокъла е с облицовка от четиристранно окрайчен варовик. При оформлението на екстериора са търсени меки, близки по тоналност цветове.

В интериорa е подходено с грижа към детайла; търсена е светла и жизнена атмосфера. На първо ниво освен дневната са предвидени още кабинет за работа в тихата зона, техническо помещение и малък санитарен възел. На втория етаж са спалните и тераса, разгърната към двора. За отопление на къщата е избран вариант с пелетен котел и подови и стенни радиатори. Произведени от отпадъчна дървесна биомаса, чрез пресоване при високо налягане и без използването на слепващи вещества, пелетите са възобновяем и екологично чист източник на енергия. Това, заедно с икономичността в дългосрочен план и голямата автоматизация на процеса определят избора на отопление. 

Интересно за тази къща е, че в сутерена е разположен малък параклис, под стълбата, свързваща етажите. Силен интериорен елемент е дървената стълба и видимия гредоред, който замества част от стоманобетонната плоча между двете жилищни нива в зоната на коридора и емпорето над трапезарията.

Проектът съчетава любовта на обитателите към архитектурата и детайла, необходимостта от семеен уют и топлина и условието да не се надвишава ограничения бюджет.

При решението на двете къщи е търсено единство във визията, материала и обемността им, но без това да попречи да изявяват идентичността и характера на собствениците си и да „звучат“ в синхрон със средата, в която се намират.

Площ УПИ: 500 м2

РЗП: 197.6 м2

ЗП: 88.8 м2

Година на завършване: 2014 г.

 

 

 

 

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори