Къща Йорданови, "Климент Иванов Архитекти" ЕООД, арх. Климент Иванов

Къща Йорданови 

Проектант: "Климент Иванов Архитекти" ЕООД
арх. Климент Иванов

Къщата е проектирана за семейство от София, което мечтае да се премести да живее извън града. Те имат син, който вече е пораснал и се очаква скоро да вземе книжка за кола. Така проблемът с придвижването на всичките членове на семейството се решава и те могат спокойно да се установят на новото място.
Парцелът е в спокойното село Хераково, в непосредствена близост до София. Теренът е сравнително равен, без висока растителност и без застрояване наоколо. Така от мястото се откриват прекрасни панорамни гледки едновременно към Витоша и към Стара планина.
Тези дадености са в основата на настоящия проект. Целта е да се проектира къща с характерен и запомнящ се силует, която да се откроява на хоризонта. Тя трябва да предоставя възможности обитателите да се наслаждават на гледките едновременно от двора и от горния етаж.
Клиентите желаеха къща в по-традиционен стил, смесица между традиция и модерност. Това е постигнато, като е използван скатен покрив с дълбоки стрехи. Той, обаче, е интерпретиран с изявена съвременна форма и вместо с керемиди е покрит с ламарина с изправени фалцове. Търсени са традиционни материали като камък, дърво и мазилка. Те, обаче, също са използвани нестандартно. Камъкът е заменен с груб формован видим бетон. Дървото е от успоредни летви на фуга, оставени с минимална обработка и естествено обветряне. Мазилката е от кал, от използвани наново кирпичи от стари сгради с добавени оцветители за повишаване на яркостта на цвета.
Отделено е изключително внимание на енергоефективността на сградата. Целта е тя да се отоплява и охлажда с минимално количество енергия, като се използват ефективно ослънчаването и естествена вентилация. Стремежът е да се избягнат високотехнологичните, но и доста скъпи, други решения.
Сградата се отоплява с котел на пелети, защото в селото все още няма газ. Допълните дневната има камина, която е повече за създаване на. По всички ограждащи равнини е предвидена топлоизолация, която значително надвишаваща изискуемата.
Стрехите са изчислени спрямо слънчевото греене в различните сезони. Така през зимата високите прозорци за открити и слънчевите лъчи навлизат дълбоко в помещенията и спомагат за отоплението. През лятото прозорците са засенчени и помещенията не се прегряват и остават хладни.
Сградата е ориентирана по посока север-юг с дългата си страна. Това позволява при отваряне на врати и прозорци от двете ѝ страни да се получи естествената вентилация, или „течение“ и по този начин помещенията да се охлаждат допълнително. На базата на това се предвижда сградата да бъде без климатици.


ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори