Еднофамилна къща тип "А", "Ваника 2" ООД арх. Кр.Джеджев, арх. Г.Петров, арх. А.Маринова, арх. В.Мянкова, арх. Д.Андрова

Еднофамилна къща тип "А"

Комплекс еднофамилни жилищни сгради "АХЕЛОЙ"

Възложител ʺСАУТ БИЙЧ ВИЛАСʺ АД 

Проектант: "Ваника 2" ООД

арх. Кр.Джеджев, арх. Г.Петров, арх. А.Маринова, арх. В.Мянкова, арх. Д.Андрова

Сградите са разположени върху терен, от няколко имота, до морския бряг в най-южната част на с. Ахелой.
Като основно застрояване са предвидени три типа - ʺАʺ, ʺБʺ и ʺCʺ еднофамилни жилищни сгради. Еднофамилните сгради са проектирани с два надземни етажа и максимална височина до 7,15 м. Всяка една от еднофамилните сгради разполага с паркомясто и двор с басейн.

ОБЕМНО - ПРОСТРАНСТВЕНО РЕШЕНИЕ
Сградите са решени в изчистени ортогонални обеми с модерна визия от синьо стъкло и плът в бяло и светло сиво. Основно изискване е къщите да са силно отворени към светлината, слънцето и разбира се към морския залив. Това е постигнато с големи остъклени плоскости, включително през двата етажа, и с разполагане на терасите на юг и запад. Характерен момент от визията на жилищните сгради е обединяване на прозорци от двата етажа в общ отвор. Така се създава илюзия за напълно остъклен фасаден отвор. Фасадните профили са в син цвят, подобен на самите стъкла. Парапетите на балкони и тераси също са от ламинирано стъкло с външна стъклоподържаща система. Гладката бяла фасада се прекъсва от сините стъклени стени. Плътните фасадни стени са решени като контактни фасади с крайно покритие от бяла силиконова мазилка.

ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ
И трите типа еднофамилни сгради имат подобно функционално решение, правоъгълни в план с ориентация север-юг или изток-запад. В тях се влиза от север директно в дневното пространство, което е напълно остъклено на юг и запад към морския залив, като остъкляването продължава към втория етаж, който е приобщен в обема на дневните. На първия етаж са предвидени също кухня отворена към пространството на трапезарията и къта за сядане на двора, покрит с лека тента, както и баня - тоалетна и спалня за гости. На втория етаж са разположени по две или три спални, с индивидуални бани, голяма тераса и балкон.

КОМФОРТ НА ОБИТАВАНЕ
Всички сгради са със стоманобетонова конструкция и масивни преградни и външни стени. Приложените покривни и фасадни топлоизолационни системи покриват съвременните изисквания за енергийна ефективност. За отоплението и климатизацията на еднофамилните сгради са предвидени индивидуални системи с въздушни термопомпени агрегати. Плоските покриви са идеално защитено дискретно пространство за разполагане на соларни панели.
Стъклото, създаващо усещане за лекота и финес, използвано като основен материал при изпълнението фасадните алуминиеви остъклявания – прозорци, витрини и окачени фасади през двата етажа, обаче изисква допълнителни грижи към слънцезащитата за покриване нормите за комфорт. Остъкляването се изпълнява с двойни стъклопакети от външно стъкло, тонирано в син цвят. ʺAGC / Sunergy / Azurʺ, аргон и вътрешно стъкло ʺAGC / Planibel / Low-e / Top N+ʺ. Благодарение на високотехнологичното пиролитично покритие на външното стъкло се осигурява висока соларна защита и топлоизолация на остъкляването, като в същото време се запазва оптимален комфорт за обитателите, с високо ниво на светлопропускливост и слаба отражателна способност от вън. Нискоемисийното покритие на вътрешното стъкло осигурява допълнителна топлоизолация на системата.
Стъклените стени са елемент в дома, който не всеки, особено скандинавец може да си позволи, но за тези, които ги притежават границите между „вътре” и „вън”- интериор и екстериор, не съществуват, а слънчевата светлина свободно нахлува заедно с околната морска панорама.


ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори