Двуфамилна къща, "Архитектурно бюро ВАНИКА" - арх. Кр. Джеджев, арх. В. Мянкова арх. Г. Петров, арх. А.Маринова, арх. Д. Андрова

Двуфамилна къща в ж.к.”Гърдова глава”, гр.София

Възложител „Ви Ай Пи Фамили” ООД 

Проектант: "Архитектурно бюро ВАНИКА" - арх. Кр. Джеджев, арх. В. Мянкова

арх. Г. Петров, арх. А.Маринова, арх. Д. Андрова

Технически показатели:
ЗП 586 м²
РЗП 1812 м²
БРУТО ПЛОЩ 2128 м²

ОБЕМНО-ПРОСТРАНСТВЕНО И ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ
Двуфамилната жилищна сграда е ситуирана в имот с площ 985 м² в местността „Гърдова глава” в София. Пространствено е решена като две самостоятелни, огледални, еднофамилни сгради. Поради естествената денивелация на терена, входното ниво и гаражите са на кота -2.97, а дневните са с изход на ниво терен на кота ±0.00. Четирите нива на всяка от сградите включват следните помещения и функционални зони:
входно ниво – двоен гараж, входното преддверие със стълбище и асансьор и малък фитнес с биосауна, домакинско и техническо помещение.
първи етаж – просторна дневна с камина, трапезария и кухня. Дрешник и санитарен възел към коридора. Южната фасада на дневната е с плъзгащи се врати, от където се излиза към открита тераса с маса за хранене и барбекю.
втори етаж (кота +3.30) - две спални, всяка с баня и дрешник към себе си. трети етаж - една спалня с дрешник и баня и покривна тераса
Връзката между етажите на всяко едно от жилищата се осъществява по вътрешно стълбище и асансьор, което увеличава комфорта на обитаване.

ФАСАДНО РЕШЕНИЕ
Всички фасади са вентилируеми. Външната повърхност на тези фасади е комбинация от естествен камък, фиброциментови плочи и плоскости HPL с дървесен финиш. Естественият камък е термолющен португалски гранит, който се монтира предимно на нивата, контактуващи с терена и даващи възможност за възприемането му от непосредствена близост. Плочите от фиброцимент са на швейцарския производител „Swisspearl”. Избран е много светло сив цвят за фасадните плоскости, като е търсен контраст с графитеният цвят на козирките над входовете и терасите на втория етаж. Спецификата на този материал дава възможност за прилагане на сравнително едроразмерни плочи, което съответства на мащаба на сградата като цяло. Плоскостите от HPL с покритие от фурнир са използвани за акценти по фасадите. Те оформят вътрешната част на декоративните двуетажни рамки, подпрозоречните участъци и входните врати към жилищата и гаражите.
Покривите са плоски, а водосточните тръби остават скрити зад повърхността на вентилируемите фасади.

КОМФОРТ НА ОБИТАВАНЕ
Обърнато е особено внимание на комфорта на обитаване на живущите, като основните фактори са монолитната, скелетна стоманобетонова конструкция и фасадните стени от керамични блокове „Поротерм” на „Винербергер” с дебелина 25см. Топлоизолация на външните стени е от минерална вата за вентилируеми фасади, а плоските покриви са с топлоизолацията от 40 см минерална вата, което гарантира много добри топлотехнически показатели.
Фасадните дограми са с коефициент на топлопреминаване U=1,1 W/m2К и с прекъснат термомост, като за всички прозорци са предвидени външни слънцезащитни щори.
Отоплението и охлаждането се осъществяват посредством микрокапилярни килими, монтирани в пода, стените и таваните, което осигурява равномерно отопление и охлаждане. Това ги прави особено подходящи при използването на нискотемпературни термопомпени котли. Килимчетата се поръчват по размер в завода производител –„Clina”, Германия.
За битова гореща вода се предвижда изграждане на система със слънчеви колектори.
Тези мерки целят намаляване на енергийното потребление и създаване на по-добра и здравословна среда за обитаване.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори