Къща в полите на Рила, "SV ARCHITECTS" арх. Стефан Вълканов

Къща в полите на Рила

Проектант: "SV ARCHITECTS" арх. Стефан Вълканов

                                                                                                                                                                                                                

Еднофамилна жилищна сграда
Местоположение: с.Говедарци, България
Проект: 2015г.
Реализация: 2015-2017г.

Къщата е проектирана да отговори на нуждите на младо семейство. Разположена е в полите на Рила.
Основното изискване е не скъпа, но красива сграда с всичко необходимо и без да е лишена от пространство. Пространството в една къща е изключително важно за обитателите и, а добавеното пространство е крайно необходимо за комфорта и повишаване стандарта на обитаване. Освен това трябва да остане достатъчно място в двора за игра, тревни площи, цветни площи, зеленчукови алеи, овошни дървета и …

За да изпълним тези важни за бъдещите обитатели изисквания, решихме да предложим къща на две нива с дневна зона и на двете нива, обединени в общо пространство изпълнено със светлина и топлина.

Ситуирахме къщата в западната част на имота, оставяйки достатъчно място на изток и юг за двор. Ориентирахме я изцяло на юг/югоизток и предвидихме голяма тераса на терена пред цялата южна фасада. На първото ниво разположихме дневната с трапезарията и кухнята и ги свързахме с дневната на второ ниво в общо пространство. До дневната предвидихме спалня за гости със самостоятелен санитарен възел. Дневната, трапезарията и спалнята ориентирахме на юг и с излаз на терасата. Осигурихме големи плъзгащи се витрини на тези помещения отварящи ги към пространството на двора и крайно необходими за светлината и топлината в тях.
В северната зона на плана разположихме всичко останало като стълбище към второто ниво, тоалетна на етажа, дрешник и входно предверие, техническото помещение и кухнята с килер за продукти към нея. На всички тези обслужващи помещения сложихме малки прозорци разположени на красота по фасадите на къщата.

На второто ниво разположихме всички спални за семейството достъпни от дневната на нивото. За да спестим оскъпяването на къщата решихме да използваме покрива като естествен таван за помещенията на второто ниво. Осигурихме най-ниската част на помещенията на това ниво да са 1,55м, а наклона на покрива ни осигури височина от 2.50м в средата им и над 3,00м в най-високата част на помещенията.За да осигурим топлина и светлина предвидихме покривни прозорци VELUX за всяко помещение. Не оставихме спалните без други прозорци и за това на всяка от тях сложихме по един прозорец/витрина на фасадните стени даващ допълнителна светлина, гледка към двора и панорама към Рила. На етажа предвидихме една обща баня за семейството, но достатъчно голяма за да я обзаведем с две мивки, wc, биде, душ кабина и вана. Необходимото домакинско помещение с пералнята и сушилнята също намери своето място на нивото, още повече че основните пакети за пране са на етажа.
Намерихме място и за сауна.

В строително отношение фасадните зидове решихме да бъдат изпълнени чрез системата на Wienerberger-Porotherm 38 N+F Hi, която позволи да не се полага топлоизолация по цялата фасада, а само в зоните на стоманобетоновите елементи и най-важното за нея е че оставя стената да диша, нещо важно за топлоизолирането и справянето с влажността в помещенията. Покривното покритие избрахме да бъде на BRAMAC като използвахме системата за вентилируем покрив и вградени слънчеви колектори.

Какво направихме, за да не оскъпим сградата?
*Обобщено казано приложихме в проекта най-доброто функционално решение осигурявайки максималното ослънчаване на помещенията и от там естественото им отопление през зимните месеци.
*Лишихме къщата от излишни коридори и ненужни пространства, като ги заменихме с втора дневна и общи пространства повишавайки стандарта и комфорта на обитаване.
Общото пространство през двете нива на дневната зона в съчетание със стъклените витрини на първо ниво и покривните прозорци на второто ниво допринася за повишаване на микроклимата в помещенията като през лятото ще осигури естествена вентилация на въздуха и охлаждане, а през зимните месеци ще осигури допълнително затопляне на пространството, понижавайки значително разходите за отопление и вентилация.
*Предвидихме външни щори на витрините и прозорците, предпазващи помещенията от прегряване и даващи допълнителна защита на къщата.
*Използвахме покрива на къщата като естествен таван за помещенията на второто ниво, като по този начин намалихме значително конструкцията.
*Избрахме нови и ефикасни строителни системи и материали, които понижиха разходите по изпълнението и експлоатацията.
*Изчистихме визията на обема на сградата, без да придаваме излишни издатини, чупки и др.
*Изключихме от проекта сутеренното ниво, което изключително би оскъпило изпълнението на сградата.

Като краен резултат успяхме да предложим на младото семейство една изключително икономична, енергийно ефективна, комфортна и модерна сграда с площ от 210м2.




ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори