Къща в с. Иваняне, ”Б1 Дизайн Студио” ЕООД, арх. Светослав Бачев

Къща в с. Иваняне, СО р-н Банкя

Проектант: ”Б1 Дизайн Студио” ЕООД, арх. Светослав Бачев

ИНВЕСТИТОР: Частно лице
ГОДИНА: 2014 - 2015
ЕТАП: В процес на реализация

Сградата е разположена в центъра на парцела, който се намира в южния край на село Иваняне. Мястото се отличава с изключително благоприятното си местоположение (най-високата южна част), предоставящо възможности за идеално ослънчаване и панорамни гледки в почти всички географски посоки.
Пешеходният и автомобилен подход към къщата се осъществяват от североизток - на нивото на прилежащата улица „Китен”. В проекта е предвидено паркиране на минимум два автомобила под навес с ажурно покритие от закалено стъкло върху метална носеща конструкция, разположен в обособеното дворно пространство в северната част на парцела.

Използваните материали за изпълнението на екстериора способстват за хармоничното вписване на сградата в съществуващата урбанизирана среда и едновременно с това подчертават модерния й облик.
Харктерен белег на сградата е плоският покрив – тераса и голямата веранда към основната дневна на приземния етаж, предлагащи уникална панорамна гледка към планините Витоша и Люлин.

Проектът предвижда фасадно оформление в комбинация на декоративна облицовка от плоскости Reynobond, алуминиева дограма в тъмно сив цвят по RAL, облицовка от едроформатен гранитогрес с цвят и фактура на ”видим бетон” и тъмно сива полимерна мазилка.
Предвидената в проекта алуминиева дограма от най-висок клас е с прекъснат термомост и стъклопакет от нискоемисионно стъкло.
Парапета на покривната тераса е проектиран изцяло от закалено стъкло и ръкохватка от нераждаема стомана по архитектурен детайл, като носещата функция се изпълнява от самото стъкло.
Предвиденото остъкляване на перголите е със закалено стъкло върху метална /алуминиева/ носеща конструкция по детайл.

Първият /приземен/ етаж съдържа входен вестибюл; дневна с трапезария; кухня; дрешник; мокро помещение; тоалетна за гости; техническо помещение и коридор. От дневната и трапезарията се излиза на покрита веранда, разположена от 15 до 30 см. над нивото на прилежащия терен. Достъпът до втория етаж се осъществява с помощта на права еднораменна стълба с конзолни стъпала, разположена в пространството на коридора.
На втория етаж са разположени коридор - галерия; стълбищна клетка за достъп до третия /подпокривен/ етаж; кабинет; две детски спални с общ санитарен възел и дрешник; родителска спалня със самостоятелна стая – дрешник и самостоятелна баня с тоалетна.
Третият /подпокривен/ етаж се състои от малка дневна и използваем покрив - тераса. Част от терасата е покрита с остъклена пергола.
Сградата е без сутерен.
Помещенията са богато осветени, като максимално се използват различното изложение и гледките към планините Витоша и Люлин.
Конструкцията на сградата е скелетна стоманобетонна – тип безгредова с фундиране върху ивични фундаменти.

При проектирането на сградата е търсена максимална функционалност на архитектурното решение, гарантираща висок комфорт на обитаване.
Внимателно е анализиран и проектиран всеки архитекурен детайл. При изпълнението на екстериора и интериора са подбрани разнообразни съвременни материали, които преминават и в двете пространства, като по този начин плоскостите и обемите се възприемат еднозначно и цялостно.
Сградата изпъква с уникалната си архитектурна визия без да се натрапва или доминира над обкръжаващата я архитектурна среда.

Архитектурният образ представлява синтез между естетическа простота и прагматизъм, съчетани със стремежа на автора за постигане на устойчива съвременна архитектура с високо естетическо въздействие.

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори