Жилищна сграда на ул. Жеравна, "Ателие 33", арх. Ива Грекова

Жилищна сграда на ул. Жеравна, гр. Варна

Проектант: "Ателие 33", арх. Ива Грекова

Жилищната сграда е разположена във вътрешността на ж.к. Васил Левски, гр. Варна – територия, състояща се предимно от еднофамилни къщи с дворове, но с тенденция за бърза промяна на облика чрез застрояване със сходни по размер жилищни кооперации. 

Ситуационното решение е съобразено с характера на терена и денивелацията му. В имота се предвижда застрояване на една сграда, свързана на калкан от изток и запад със съседните имоти. Предвиден е един пешеходен вход и вход за автомобили към гараж и вътрешен двор. 

Сградата е съчетание от удобна локация и функционален проект с отлична визия. Състои се от пет надземни етажа и подпокривно пространство. В приземния етаж се обособяват 12 паркоместа, като 3 от тях са решени във вътрешния двор със системи за двойно паркиране. На останалата част от партера се разполага един офис (две помещения и санитарен възел) с излаз към вътрешния двор, както и общо помещение за детски колички и велосипеди.

Вторият, третият и четвъртият етаж на сградата са идентични. На петия етаж има отстъпи от юг. На втори, трети, четвърти и пети етаж се предвиждат по три апартамента на етаж – един тристаен (с две спални, дневен тракт и санитарен възел) и два двустайни (с една спалня, дневен тракт и санитарен възел). Поради намалената площ на петия етаж са проектирани два апартамента – един едностаен (общо помещение с обособени зона „ден“ и зона „нощ“ и санитарен възел) и един двустаен апартамент (с една спалня,  просторен дневен тракт и санитарен възел). Всички апртаменти се предвиждат складови помещения. 

Визията на сградата акцентира на изчистените форми. Част от партерният етаж е предвиден да бъде облцован с оформени плочи естествен сиво-син камък, а горните етажи да бъдат измазани с минерална мазилка в бял и графитен цвят. Търсено е ясното разграничаване на партера и останалите жилищни етажи като пред парапетите на терасите на първия етаж са предвидени хоризонтални метални ламели. Те действат като естествено продължение на ламелите на гаражните врати от партера, визуално го издължават и открояват. 

Конструкцията на сградата е монолитна-стоманобетонна безгредова, като покривната конструкция е стоманобетонна плоча с необходимите топло-, хидро- и пароизолации. 

Проектът предлага удобство и комфорт, съчетани с елегантна визия и собствен стил. Проектът отговаря на всички стандарти в съвременното строителство. Предвидените висококачествени материали и нови технологии гарантират надеждност и устойчивост. Сграда е проектирана с внимание към всеки детайл.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори