“Paradise Home”, "Аркиграф" ООД, арх. Милена Колева

Комплекс от многофамилни жилищни сгради “Paradise Home” , м.„Кръстова вада”,  гр.София

Проектант: "Аркиграф" ООД, арх. Милена Колева

КОНЦЕПЦИЯ: Комплексът се състои от три многофамилни жилищни сгради, организирани в обща композиция. Пространствата образуват балансирана среда за обитаване с вътрешен двор с градина и детски кът, която е обединяващ елемент за целия комплекс. Паркирането е решено дискретно на полуподземно ниво под жилищните етажи на  сградата и градината. Комплекс “Paradise Home” предлага различна и стилна концепция за живот в сгради, разположени около богато озеленена рекреация,  осигуряваща изолирана тиха зона за отдих и обитаване. Вътрешна градина е част от зелената система на  близката планина Витоша и предлага спокойствие и уникални гледки за ценители. Класическия стил на сградите съчетава детайли от великолепието на миналия век с очарованието на съвременните зелените фасади.  Апартаментите са уютни, комфортни и вдъхновяващи въображението с най-доброто решение за модерното градско жилище отворено към природата.

СИТУАЦИЯ: Комплексът се намира в кв. Кръстова вада на 500 м. от търговски комплекс Paradise  Mall. Транспортният подход към сградата е през второстепенни улици от бул. Черни връх има и близка транспортна връзка към околовръстен път. За реализацията на комплекса ще използва  съществуваща транспортна мрежа на гр.София, без да се нарушава природната среда. Комплексът е лесно достъпен, на тихо и спокойно място. Комуникативността и местоположението му  осигурява в района близост до елитните училища, детски градини, болници и обслужващи комплекси.

Комплексът “Paradise Home” е решен с 3 основни корпуса. Входът на всеки блок е централно разположен към стълбищните клетки, които са вътрешни с горно осветление и богато озеленено входни фоайета. От всеки блок има изход от общите части към вътрешния двор на имота и гаражите с използваем покрив – вътрешната градина. Достъпът до озеленения покрив е през общите части на всеки блок на сградата от втория етаж .

ФУНКЦИОНАЛНОСТ: В сградите са проектирани различни типове апартаменти. Проектираните апартаменти са компактни, като за това спомагат общото ситуиране на сградата и благоприятните изложения. Предвидени са покривни тераси, свързани с апартаментите над различните по височина обеми. При проектирането на сградата е търсен баланс и възможност всяко жилище да получи благоприятно ослънчаване по функционални зони и разположение на жилищните помещения. 

ФАСАДА / ВИЗИЯ: Общото фасадно завършване ще се реализира с  декоративни мазилки тип „Травертин” на Rofix, в цвят и каменна облицовка „Травертин”. Обемното решение на фасадите се основава на съчетаване на балансиран контраст, въплътен в използваните форми и материали, групирани в разнообразни  композиции.

Комплексът стои естествено в средата и в същото време има свое оригинално присъствие. В създаването на архитектурния образ е използвана силната динамика на детайлите. Благодарение на това от всеки ъгъл на възприемане сградите изглеждат различно.

КОНСТРУКЦИЯ: Сградата е устойчива конструктивно. Конструкцията и е от монолитен конструктивен скелет от безгредова стоманобетонна конструкция с носещи стоманобетонни рамки, шайби и колони.

ИНСТАЛАЦИИ И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ: Проектът предвижда всички външни ограждащи и делителни стени да се реализират със зидария от керамични тухла, ефективна топлоизолационна система и мазилки или частична каменна облицовка по плътните части на сградата. Предвидени са необходимите топлоизолационни решения по плоските покриви и таваните над неотопляемите помещения. 

Предвидени са  Асансьори „Kone” – 5 броя за по 8 лица, Електрическа инсталация – от собствен трафопост, мълниеприемник с изпреварващо действие, съвремeнни осветителна тела и степен на осветeност по европейските норми, телекомуникация, интернет и TV, парково и фасадно осветление, 

При проектирането на сградата са заложени принципите на устойчивата архитектура в комплексен подход. С предвидените мерки за енергийна ефективност се постига намаляване на консумацията на енергия и вода.

В оформянето на екстериора и интериора на сградата са използвани ефектни материали за които се предвижда евтина поддръжка и максимални експлоатационни разходи, нисък разход на материал и намаляване генерирането на отпадъци.

Проектирания комплекс и близостта му до природен парк Витоша, осигурява висок стандарт на обитаване, гарантира здравословна среда със светлина , чист въздух, топлинен и влажностен комфорт, естетична рекреационна зона за отдих и икономически целесъобразни технически и експлоатационни решения. Сградите притежават голяма привлекателност и висока пазарна стойност. 

ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ: РАЗГЪНАТА ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ

общо за комплекса  –  13172, 40 кв.м.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори