Къща в южната част на града, "АТМ" ЕООД арх. Ивайло Мишев

Нискоенергийна къща в южната част на града

Проектант: "АТМ" ЕООД арх. Ивайло Мишев

 

ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И СЪЩЕСТВУВАЩО ПОЛОЖЕНИЕ

Местоположение в градската тъкан. Парцелът на сградата е разположен в южната част на града в кв.Симеоново.

Околността е бивша вилна зона и преобладава ниско жилищно застрояване. Основната част от околните сгради са свободностоящи на два етажа.

 

Ситуационно решение

Имотът е с правоъгълна форма и е ъглов, разположен на две пресичащи се улици.

Размерите му са 36х24 m и е разположен с дългата си ос в посока Изток-Запад с отклонение 16,5 градуса.

Пешеходният достъп до парцела се извършва от врата в средата на западната ограда. Срещу нея е разположен и входа на къщата. Входът за автомобили е разположен в северния край на западната ограда, където е най-ниската точка на парцела. Влизането към подземния гараж се осъществява посредством бетонна рампа с набраздяване на повърхността срещу хлъзгане.

Сградата е разположена в западния край на парцела и го разделя на две основни части: представителна входна част към къщата (от запад) към улицат и озеленен източен двор към дневната част на къщата.

ФУНКЦИОНАЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОЕКТНОТО

Функционално сградата е развита на три етажа/зони – един подземен етаж и два надземни. Трите етажа са свързани посредством двураменно стълбище в югозападната част на къщата.

В подземния етаж са разположени СПА зона, фитнес, подземен гараж за 4 автомобила, котелно, дизел-генератор и обслужващи помещения.

На първия (приземен) етаж е разположена обширна дневна зона, включваща дневна, кухня и трапезария, развити около външната тераса към източния двор. Трите дневни зони преливат една в друга и същевременно чрез обширни стъклени витрини са визуално свързани с източния двор. В западната част са разположени входното предверие с гардероб, тоалетна и спалня за гости. Пред входа е разположена входна стълбищна площадка с четири стъпала от терена и покрита с портик.

На втория етаж е разположена зона „нощ” включваща три спални, всяка със самостоятелен санитарен възел. В западната частна етажа – над централния вход има разположен малък кабинет за работа и мокро помещение. Спалните са разположени около малка дневна зона и обширен балкон разположен на източната фасада. Към родителската спалня има отделно гардеробно помещение.

АРХИТЕКТУРНО РЕШЕНИЕ

В архитектурно отношение сградата е един обем без еркери. Симетричен подчертан с колони главен вход маркира основното влизане в къщата. Ситуирането на сградата и формата на обема са следствие от взаимодействието на функциите на помещенията с наклона на терена и добрите изложения. Основната цел на архитектурното решение е било плавно преливане на обема на помещенията от зона ден в открита тераса на ниво терен, както и максимално изтегляне на сградата в единия край на парцела, за да остане масимално свободна дворна площ.

Архитектурният облик на фасадите е според изискванията на възложителя - Неокласически стил - солиден, характерен със своите прости и чисти форми. Основни похвати са симетрията и ритъма. Пластиката на фасадата се постига чрез каменните фризове около всички отвори и фризовете, маркиращи етажните плочи и подчертаващи хоризонталната линия на сградата. Неокласиката като стил е задание на възложителя, като е търсено съвременно излъчване чрез прилагане на съвременни материали: семплите метални парапети, ламаринения покрив и изчистените линии на фризовете и капителите, които посочват принадлежността към настоящето.

ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ

Екстериорни материали

Прозорците и витрините на партера са два типа – плъзгаща и стандартна система на отваряне. Изключително висококачествена дограма, с оптимални качества - UW < 1,0 W/m2K:

AL дограма „SCHUCO”, система за плъзгане ASS70 HI в цвят по RAL с троен стъклопакет 6mm Climagard Neutral 70 - 16mm Argon 90% - 4mm float clear- 14mm Argon 90% - КГ премиум 4.4.1mm триплекс +, дистанционери тип „топъл край” SWISSPACER (черни), с обща дебелина 48 мм

AL дограма „SCHUCO”, система AWS/ADS 70 HI в цвят по RAL с троен стъклопакет 6mm Climagard Neutral 70 - 16mm Argon 90% - 4mm float clear-

14mm Argon 90% - КГ премиум 4.4.1mm триплекс +, дистанционери тип „топъл край” SWISSPACER (черни), с обща дебелина 48 мм

Слънцезащита: При всички прозорци са заложени вградени ролетни щори, по детайл на производител „WAREMA”

Слънцезащитни щори E80A6:

-алуминиеви подгънати ламели с ширина 80мм, в стандартен цвят по RAL

-водене по стоманени корди с полиамидна обвивка, без кутия

-електрически мотор за движение вдигане и спускане и въртене на ламелите

Покривът е от две части: плоска част с вътрешно отводняване и битумна хидроизолация и скатна част с титанцинкова ламарина на стоящ фалц и отводняване посредством стоящи улуци. Топлоизолацията на покрива е 20см XPS. Предвижда се аварийно отводняване на стоящия улук посредством барбакани. Плътните фасади ще са от 15 cм експандиран пенополистирен с графитни частици, разположен върху тухлена зидария Wienerberger 25см. Основната част от фасадата ще бъде покрита с мазилка – висококачествена самомиеща се финишна фасадна мазилка. На определени места ще бъде монтирана каменна облицовка, съобразно проектно решение на фасади.

Интериорни материали

Настилки: Настилките в жилищните помещения ще бъдат от многослоен паркет. В коридорите и санитарните помещения настилката ще бъде от естествен камък.

Стени: Интериорните стени са от кермаична тухлена зидария с дебелина 12 cм.

Таван: Всички тавани ще бъдат от фина шпакловка положена върху стоманобетонна плоча или окачен таван от материали, заложени в интериорен проект.

Интериорни врати: Интериорните врати са обект на интериорен проект.

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

При изготвянето на проекта е обърната основно внимание за повишаване на енергийната ефективност на сградата спрямо съвременните международни стандарти за енергийна ефективност. Всички фасадни и покривни материали (плътни и остъкляване) са със съпротивления на топлопреминаване надвишаващи изискванията на Наредба 7 за енергийна ефективност на сградите. По този начин се постига минимизиране на разходите за изграждане на ОВК инсталация и бъдещите и разходи за отопление и охлаждане.

Отоплението и охлаждането на сградата ще се извършва от високоефективен кондензен котел на газ.

ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ НА ПРОЕКТА

 Площ на парцела = 844 m2

 Застроена площ = 210,5 m2

 РЗП = 455,89 m2

 Пл. = 24,9 %

 К инт. = 0,54

 К корниз = 6,97 m.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ