„Simeonovo River Park” C Houses ”Б1 Дизайн Студио” ЕООД арх. Светослав Бачев

„Simeonovo River Park” C Houses

Проектант: ”Б1 Дизайн Студио” ЕООД арх. Светослав Бачев 

 

 

ИНВЕСТИТОР: ”ИНТЕР БЪЛГЕРИЪН ПРОПЪРТИС ГОЛД”  ООД

ГОДИНА: 2006 - 2007

ЕТАП: Частична реализация

Селището „Simeonovo River Park” е от типа затворен комплекс, осигуряващ сигурна среда за обитаване и се състои от 255 къщи, от които 70 са редови, а останалите еднофамилни къщи със самостоятелни дворове.

Комплексът е ситуиран в полите на планината Витоша и в едно от най-желаните места от северния склон към град София. Това специфично местоположение е използвано от архитекта за максимално от усвояване на гледките към града и планината, както и изложението спрямо слънчевата светлина. Освен с чистия въздух, близостта на планината и слънчевия склон, „Simeonovo River Park”  се отличава с изключително комуникативно местоположение в непосредсвена близост до южната дъга от околовръстното шосе на София и кабинковия лифт „Симеоново”.

КЪЩИ ”С” представляват ансамбъл от 14 еднофамилни жилищни сгради, съставен от типовете свободно стоящи къщи 1С с обща площ  607 м² и  2С с обща площ  585 м², разположени по протежение на главния централен парк, който се простира от най-високата до най-ниската част на селището.Всички къщи са на два етажа със сутерен и подпокривно ниво. Сградите са разположени в имот с площ от 214 900 м² в квартал 32А и 32Б, кв.Симеоново, гр. София при условията на комплексно застрояване.

Сградите са разместени една спрямо друга както в план, така и във вертикала, следвайки естествения наклон на терена. При ситуирането е взета под внимание силната денивелация на терена в северна посока. 

Като цяло къщите са разположени така, че да се осигури максимално дворно пространство и ослънчаване. Къщите се намират в околна среда с изключителна красота, предлагаща едновременно гледка към град София и североизточната част на планината Витоша.

Подходът към еднофамилните КЪЩИ “С“ е откъм прилежащата им вътрешна алейна мрежа. Автомобилният подход се осъществява с рампа от нивото на прилежащата алея, като е предвидено и необходимото пространство за маневриране пред вратата на гаража. Теренът се моделира спрямо всяка отделна къща, оформят се подпорни стени и стъпала по архитектурен детайл, където това е необходимо.

В основата на проекта стоят функционалните, пространствени и формални идеи на архитекта. 

Централен елемент в обемно-пространствената композиция е атриумът, осигуряващ пространствената връзка между двете основни жилищни нива и определящ организицията на цялата архитектурна структура. От дневните пространства и къта с камината се излиза непосредствено на покрита веранда на нивото на терена с гледка към планината Витоша.

В сутерена са разположени гараж за две коли, технически помещения, складове и фитнес-зала. На приземния етаж се намират основната дневна с трапезария и кухня като едно пространство, кабинет и тоалетна за гости. На втория етаж има три спални с две бани и една спалня със собсвени баня и дрешник.

Отличителният белег на сградата е голямата покривна тераса с чайна и открито барбекю, както и откритата панорамна веранда пред къщата към основната дневна с гледка към планината. 

При проектирането на сградата е търсена максимална функционалност на архитектурното решение, гарантираща висок комфорт на обитаване.

С висока прецизност и професионализъм е обърнато специално внимание и на най-малкия детайл. При изпълнението на екстериора и интериора, внимателно са подбрани традиционни и съвременни материали, които взаимно се допълват.

Сградата изпъква с уникалната си архитектурна визия и едновременно с това, хармонично се вписва в обкръжаващата среда.

Архитектурният резултатът е къща, чийто образ представлява синтез между естетическа простота и интелигентен прагматизъм, съчетани със 

стремежа на автора за постигане на устойчива съвременна архитектура с високо естетическо въздействие.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ