„Simeonovo River Park” E Houses ”Б1 Дизайн Студио” ЕООД арх. Светослав Бачев

„Simeonovo River Park” E Houses 

Проектант: ”Б1 Дизайн Студио” ЕООД арх. Светослав Бачев

 

 

Инвеститор:”ИНТЕР БЪЛГЕРИЪН ПРОПЪРТИС ГОЛД”  ООД

ГОДИНА: 2006 - 2007

ЕТАП: Частична реализация

Селището „Simeonovo River Park” е от типа затворен комплекс, осигуряващ сигурна среда за обитаване и се състои от 255 къщи, от които 70 са редови, а останалите еднофамилни къщи със самостоятелни дворове.

Комплексът е ситуиран в полите на планината Витоша и в едно от най-желаните места от северния склон към град София. Това специфично местоположение е използвано от архитекта за максимално от усвояване на гледките към града и планината, както и изложението спрямо слънчевата светлина. Освен с чистия въздух, близостта на планината и слънчевия склон, „Simeonovo River Park”  се отличава с изключително комуникативно местоположение в непосредсвена близост до южната дъга от околовръстното шосе на София и кабинковия лифт „Симеоново”.

КЪЩИ ”Е” представляват ансамбъл от 4 свободно стоящи еднофамилни жилищни сгради с обща площ от 370 м² до 435 м². Всички къщи са на два етажа със сутерен. Сградите са разположени в имот с площ от 214 900 м² в квартал 32А и 32Б, кв.Симеоново, гр. София при условията на комплексно застрояване, в сектор, очертан от регулационните  граници на имота в югоизточната част на парцела и вътрешната алейна мрежа.

Сградите са разместени една спрямо друга както в план, така и във вертикала, следвайки естествения наклон на терена. При ситуирането е взета под внимание силната денивелация на терена в северна посока. 

Като цяло къщите са разположени така, че да се осигури максимално дворно пространство и ослънчаване. Къщите се намират в околна среда с изключителна красота, предлагаща едновременно гледка към град София и североизточната част на планината Витоша.

Подходът към еднофамилните КЪЩИ “Е“ е откъм прилежащата им вътрешна алейна мрежа. Автомобилният подход се осъществява с рампа от нивото на прилежащата алея, като е предвидено и необходимото пространство за маневриране пред вратата на гаража. Теренът се моделира спрямо всяка отделна къща, оформят се подпорни стени и стъпала по архитектурен детайл, където това е необходимо.

В основата на проекта стоят функционалните, пространствени и формални идеи на архитекта. 

Характерен белег на сградите е едноскатният покрив, обшит с цинкова ламарина, който на определени места преминава във фасадата на сградата, достигайки нивото на прилежащия терен.

От дневните пространства и къта с камината се излиза непосредствено на терена с гледка към планината Витоша.

В сутерена са разположени гараж за две коли, складови и технически помещения. На приземния етаж се намират основната дневна с трапезария и кухня като едно пространство, кабинет и тоалетна за гости. На втория етаж има три спални със самостоятелни бани, като към едната от тях еоформен и самостоятелен дрешник.

При проектирането на сградата е търсена максимална функционалност на архитектурното решение, гарантираща висок комфорт на обитаване.

С висока прецизност и професионализъм е обърнато специално внимание и на най-малкия детайл. При изпълнението на екстериора и интериора, внимателно са подбрани разнообразни материали, които взаимно се допълват. Резултатът е съвременна архитектура със собствен характер, оформена като комбинация от традиционни материали и техники, заедно с други, по-иновативни, допринасящи за допълнителното й качество.

Сградата изпъква с уникалната си архитектурна визия и едновременно с това, хармонично се вписва в обкръжаващата среда.

Целта на архитекта е постигане на устойчива съвременна архитектура с високо естетическо въздействие. Крайният резултат представлява абстрактна и същевременно позната архитектура, която създава усещане за простота и топлота.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ