Комплекс „Евъргрийн“, STARH арх.Светослав Станиславов

Комплекс „Евъргрийн“ 

Проектант: STARH,  арх.Светослав Станиславов

Локация

Комплекс „Евъргрийн“ се намира в кв. Бриз на гр.Варна, един от най-тихите и спокойни части на града. Добрата комуникация с централните части на града, както и панорамата към морето го правят атрактивен и предпочитан за живеене. 

Ситуация 

„Евъргрийн“ е комплекс от затворен тип, ситуиран в два имота с обща площ 3 598 кв.м. Комплексът е с разгърната застроена площ 10 193 кв.м, развиващ се на три надземни и два терасовидни етажа. Автомобилния подход е от север – вход за автомобили свободно паркиращи в парцела и достъп до подземния паркинг посредством рампа с 6% наклон. Пешеходният достъп е предвиден от главната улица, като преминаването и ползването на дворното пространство е решено като общо и достъпно за всеки собственик. Алейната мрежа е предвидена с минимални наклони, без стъпала и бордюри, осигуряващ безпрепятствен достъп на хора в неравностойно положение. Имота е богато озеленен с вечнозелени видове и ябълкови декоративни дръвчета. Предвидени са водни площи във вътрешния двор, създаващи чувство за простор и уединение, външен басейн в най-южната част на имота и детска площадка.

Архитектура

Архитектурата на сградата е модерна и елегантна с изчистен геометричен класически детайл. Подчертаната хоризонталност на обемите на втори и трети етаж, издадени еркерно напред, както и елементите по фасадата от HPL плоскости, създават усещане за уют и човешки мащаб на сградата. Ритмичното редуване на плът и отвори - лоджии по фасадата създава чувство на уединение и лично пространство. Умишленото изчистване от сложен детайл на терасовидните етажи, както и богатото им озеленяване с парапети от жив плет, подсилва усещането за ниска триетажна сграда.

Функция

Комплексът се състои от четири входа – А,Б,В и Г, обединени от общ подземен гараж. Паркирането е решено посредством системи за двуетажно паркиране , поради което конструктивната височина на подземния етаж е 4 м. Осигурени са общо паркоместа в подземното ниво 73 бр. и 44 бр. в рамките на имота. 

На партерния етаж е осигурен главен вход с рецепция и фоайе, обслужващо мениджмънта на комплекса. На етажа има общо  17 апартамента, 2 творчески ателиета и 4 офиса. За всички от апартаментите на партерния етаж е предвиден собствен озеленен двор. Следват два еднакви жилищни етажа с по 20 апартамента всеки. Всички апартаменти  в комплекса, общо 90, са с благоприятно изложение. Терасовидните етажи осигуряват най-добра гледка към морето и притежават големи озеленени тераси- дворове.

Конструкцията на сградите е монолитна стоманобетонна. Конструктивната мрежа е изцяло съобразена с функционалната схема на сградите, като няма видими конструктивни елементи в помещенията.

Материали 

- Облицовка от тъмен травертин тип Ноче, полирани-плочи с размер 50/80см с подчертана хоризонтална фуга 

- HPL фасада тип TRESPA Meteon Exterior с дървен фладър Natural Bagenda NW12, Satin

- Гладка силиконова мазилка - тип Креатив Топ S- Фина, BAUMIT

- Парапети от ковано желязо

- PVC дограма ETEM Q72

- Фасадни профили BAUMIT със завършващ защитен слой 

- Асансьори Otis

 

 

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ