SOHO Fine living Sofia, „Стил и практика” ЕООД , арх. Димитър Ангелов

SOHO Fine living Sofia  Многофункционална сграда с жилища, офиси, магазини  и подземен гараж в м. Дианабад, р-н Изгрев, гр.София

Проектант: „Стил и практика” ЕООД , арх. Димитър Ангелов


Възложител: „РАЙЗИНГ СТАР ДЕВЕЛЪПМЪНТ” ООД 

 MЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Сградата е ситуирана непосредствено на бул. Д-р Г.М.Димитров в кв. Дианабад, гр.София и има ключовото местоположение за цялостната визия на булеварда.

Денивелацията на терена, формата на парцела и мултифункционалното предназначение на проекта представляват  предизвикателство за архитектурното проектиране. 

ПОДХОДИ

Мултифункционалното съдържание на сградата изискава ползването на отделни  подходи, които да осигурят максимален комфорт на достъп, както за жилищната, така и за офисната част.

На партерния и първия етаж са разположени самостоятелни офиси, за които са осигурени отделни подходи от към бул. Д-р .Г.М.Димитров . Предвидено е входно фоайе с контрол на достъп към офисната част и специално предвидени на първо подземно ниво паркоместа, обслужващи работещите и посетителите на офисите.

Входовете към жилищните части са обособени откъм вътрешния двор през общо входно предверие, като всяка жилищна секция съдържа два комуникационни "възела".

Подходът към подземните гаражи ще се извършва посредсвом двупосочна рампа от локалната улица, като е осигурена  комфортна, независима и пряка връзка на всички обекти с гаражите в двете подземни нива. 

ФУНКЦИОНАЛНА  ПЛАНИРОВКА

Сградата е свободно разположена в парцела и граничи с улици от всички страни. 

Сградата е проектирана с две подземни нива , партер и първи етаж с обществено предназначение /офиси/ и три жилищни секции. 

Сутерените и първите две нива са свързани в обща ниска част, а жилищните части  са разделени на три секции "А", "В" и "С" като "А" и "С" са с четири, а "В" е с пет жилищни нива.

Към всички части на сградата са предвидени  рампи, осигуряващи достъпна среда.

Подземни нива -1 и -2

Подземните нива са разположени на ниво -1 и -2  и са свързани посредством вътрешна двулентова рампа с ширина 6.00м, а височината на входната врата е 2.60м и позволява достъп на по-високи и лекотоварни автомобили. 

На ниво -1 и -2 са разположени общо 107 паркоместа, отговарящи на всички изисквания и нормативи за осигуряване на самостоятелно паркиране за живущите, работещите и посетителите на офисите.  Осигурена е пряка вътрешна връзка между подземните и останалите нива, посредством асансьори и вътрешни стълби, като са разделени подходите към жилищната и обществена част. Офисите се обслужват от три самостоятелни комуникационни "възела" със самостоятелен асансьор и вътрешно стълбище, свързващи ниво -1 с партерното и първо ниво на сградата  /с три спирки/, като осигуряват независим и контролиран достъп.

Жилищните нива ще се обслужват от шест броя асансьори за 8 човека, съответно по два за всяка жилищна секция, които ще свързват двете подземни нива с всички жилищни. 

Партер  / кота ±0.00, -0.80 и -1.60м./ и първо ниво 

Първите две нива на сградата са заети от 15бр. самостоятелни офиси и входни предверия към всяка от частите на сградата. Към входовете на офисните и жилищните части са обособени самостоятелни луксозни фоайета, които осигуряват  комфорт и най-висока степен на охрана посредством съвременен контрол за достъп - отговарящ на най-новите технологии в тази област. 

Светлата височина на офисите  в партерния етаж е 3,60м., а  за първи етаж е 3,40м. В междинните зони между телата  са проектирани проходи към вътрешния двор на сградата. В тези зони се предвижда смяна на височините, наложена от денивелацията на парцела.

Във вътрешния двор е предвидено озеленяване и места за почивка, като тази зона ще обслужва живущите в сградата.

Жилищна част

Жилищната част е разделена на три секции "А', "В" и "С".  Секция "А" е проектирана с  22 апартамента, секция "В" с 28 апартамента и секция "С" - с още  22 апартамента.  Всички  жилища са 72 бр. и са проектирани с цялостно или частично южно изложение, като дневните части са разположени на юг, а спалният тракт - на север.

Светлата височина на апартаментите е 2.80м. за първите два жилищни етажа и 2,95м. за останалите жилищни етажи на трето, четвърто и пето ниво. Вътрешните интериорни врати в апартаментите са  с височина 2,40 м.и с минимална ширина от 80см.

КОНСТРУКТИВНО РЕШЕНИЕ И МАТЕРИАЛИ

Предвидено е изпълнение с изцяло монолитно – скелетна безгредова конструкция.

Външните стени са проектирани с дебелина 25см., а вътрешните стени са съответно 25см.и 12см, изградени от тухли на фирмата POROTERM, указани в архитектурните планове. Предвидени са ефективни материали за влаго, хидро, и топлоизолация за защита на външните открити тераси, покриви и балкони. 

Външната дограма по етажите е шесткамерна с троен стъклопакет с нискоемисионно стъкло с прекъснат термомост. 

Предвидена е висококачествена шумоизолация върху стоманобетоновата плоча, както и настилка от паркет за жилищните и спални  помещения и гранитогрес или камък за входните предверия, стълбища и мокри помещения.

Фасадите са тип Вентилируеми-окачени, изпълнени от белгийски клинкерни тухли eco brick „Теrca” на Wienerberger и външната изолация с 15см. каменна вата. 

Комфортът на обитаване се допълва от външни вградени щори с ел. захранване, разположени на южната, западната и източната фасада. Външните климатични тела се предвижда да се разположат върху плоските покриви, а отвеждането на конденза от тях да се осигури във вътрешни  шахти.

ВИЗИЯ

Сградата е проектирана според съвременния начин на работа и живот с модерна и изчистена съвременна архитектура и характерни за стила детайли и материали. За фасадното оформление са използвани високоустойчиви естествени материали като камък, облицовки с клинкерни тухли и висококачествена алуминиева дограма .

Фасадата е проектирана с характерна  пропорция, изградена от светли каменни рамки, вертикални остъклявания и леки стъклени парапети. Съчетанието на  камък, тухлена видима зидария и стъкло има за цел да внуши едновременно идея за "лекота" и уют.  Хармонично вплетени в своеобразна игра на "тъмно" и "светло" тези материали допринасят за съвременната визия на фасадата. 

Характерната визия на проекта има за цел да създаде градски силует с модерна съвременна  архитектура .

SOHO Fine living Sofia налага високото качество на живот като стандарт, отговаряйки на съвременните функционални и естетически тенденции и изисквания с интелигентни решения и с ненатрапчива естетика. 

автор: арх. Деляна Ганева

проектански екип:  арх.Димитър Ангелов , арх.Деляна Ганева, арх. Евелина Цветкова,

арх.Лиляна Илиева, арх. Руси Желязков

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ