Производствено- складова сграда за метални палети с административно- битова част, местност ”Гламата”, гр. Монтана

Производствено- складова сграда за метални палети с административно- битова част, гр. Монтана

Проектант: Архитектурно студио "Ваника"

Ръководител проект арх. Красимир Джеджев, проектант арх. Георги Петров и колектив на "Ваника" – арх. Ана Маринова Петрова, арх .Ваня Мянкова, арх. Диляна Андрова 

  • Възложител  „Палемонтех” ЕООД
  • Технически проект - юни 2015 г 
  • Строителство  2016 – 2017 г.

„Един от най-изостаналите икономически региони на България – северозападния, се сдоби с нов работодател. Швейцарското дружество „Палемонтех“ ЕООД построи собствена производствена база в Технологичния парк на град Монтана”, стана ясно от съобщение на компанията. То е специализирано в производство на метални и мрежести палети. Заводът е върху собствен терен от 30 дка. Размерът на инвестицията е 6 милиона лева като се очаква чрез нея да бъдат разкрити близо 100 работни места. Палемонтех“ ЕООД е собственост на швейцарска Max Urech Lager-und Fördertechnik. Чрез новата си производствена база българското дружество ще търси разрастване на своя пазар в цяла Европа. Тези намерения и очаквания на Възложителя направиха още по - отговорни функционалните и технически решения при проектирането на обекта.

Цехът за метални палети на фирма „Палемонтех” ЕООД е част от новоизграждащия се технологичен парк на град Монтана. Сложна във функционално и технологично отношение сграда, с производствено - складово хале за метални палети на един етаж. Сградата е със ЗП 5074 м2 и РЗП 5640 м2 и представява двукорабно хале с метална конструкция и малка двуетажна административно-битова част с монолитна, стоманобетонова конструкция. Сградата е правоъгълна в план като производственото и складово хале са площни с предимно горно осветление. Покривът е от термопанели с пълнеж от полиуретанова твърда пяна, с използвани системни продукти на фирмата „Firestone.

Общото фасадно решение предвижда два контрастни цвята за подчертаване на отделните елементи на фасадата и балансирането й като цяло. Административно - битова част е с фасадни панели в графитен и в червен цвят. Слънцезащитните щори са също активен елемент от фасадата , макар и в сив цвят. Производствено-складовото хале – всички панели, стенни и покривни,  са  светло- сребрист цвят с графитен цокъл. Хоризонталната окачена козирка над входа на призводственото хале е балансиращата червена линия на спокойната обемна компоциция. Фасадите са от неносещи термопанели с пълнеж от полиуретан с дебелина 12 см. 

В този тип сгради водещи са функцията и технологията. Технологичните процеси включват разкрояване, огъване, щанцоване, заваряване, шлайфане, обезмасляване и боядисване на метални детайли. Последните две операции – обезмасляване и боядисване се извършват с разредители и бои на терпентинова основа и са от категория по пожарна опасност Ф5А – взривоопасни. Една от целите на проекта бе да се локализира тази опасност в рамките на камерите за обезмасяване и боядисване. За целта те са оборудвани с пожароизвестителна инсталация с термокабели и пожарогасителна инсталация с газ. Пет метровата зона по хоризонтала и вертикала от камерите също се обеопасява – подовете са безискрови, осветителните тела за взривозащитени, кабелите са негорими, мостовият кран също е взривобезопасно изпълнение. По този начин стана възможно да се проектира пожаронезащитена стоманена конструкция, тъй като се произвеждат негорими изделия.

Изискване на възложителя бе конструкцията да бъде стоменена, проектирана съобразно изискванията на еврокодовете. Това, съчетано с наличието на мостови кранове, доведе до доста „твърда” конструкция, до тегло около 105 кг/м2, което доведе до цена на готова стоманена конструкция над 300 лв/м2. Ето защо се стигна до решението да се преработи конструкцията по националните норми, не по еврокодовете, незадължителни за такъв тип сгради, което доведе до олекотяване с около 25% и конструкцията „слезе” под 80 кг/м2.

Изводът за нас от този обект бе, че при предприятия с мостови кранове и изисквания за спазване на еврокодове за конструкцията, трябва внимателно да се прецени коя конструкция е по-подходяща – стоманена или стоманобетонова. В случая металната конструкция бе уместна, защото не се налагаше тя да се защитава от пожар.

Като българска компания с швейцарска собственост „Палемонтех" имаше нужда от гарантирано швейцарско качество и на отоплителната система. Възможността за получаване на цялостно системно решение за отопление, вентилация и топла вода от един доставчик – производител, също беше от решаващо значение. В лицето на Hoval всичко това бе постигнато и гарантирано. За отопление на производствената площ бе избрана децентрализираната система с покривни апарати Hoval TopVent.  Те спестяват място и обем, а в същото време затоплят равномерно целия обем, осигуряват комфорт в работната зона. Благодарение на патентованата система AirInjector разликата в температурата на всеки 10 метра височина е само 1оС, а в работната зона няма усет за течение. Само 4 апарата са достатъчни за площ от 2500 m2.  Системите за отопление и вентилация са на фирма „Ховал” и включват газови, кондензни котли, бойлер за БГВ „Модул +” и високонапорни, покривни, въздушни апарати.

Първата копка на завода беше направена на 18 февруари 2016, с присъствието на зам.министърът на икономиката Любен Петров, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Денис Кнобел, както и представители на българския и швейцарския бизнес.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ