Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев“, гр. София

Проектант: А-проект Архитекти

Автор/Авторски колектив: арх. Александър Димов, арх. Зорница Нинова

Проектът за градски бизнес хотел се намира на бул Христо Ботев в гр. София. Сградата предлага ресторант на две нива с градина, 7 двойни стаи и 9 апартамента и двуетажно подземно паркиране.

Хотелът е пететажна сграда в сключено застрояване с две сгради, които са паметници на културата. Същевременно силуетът по булеварда е групов паметник защитен от Закона за културно наследство. Този статут предполага внимателно изследване и проектиране на новото застрояване в имота. Всеки етап от проекта е съгласуван и одобрен от Министерство на Културата.

Достъпът до сградата се осъществява от изток откъм бул. Христо Ботев. Централно разположен, идентично на съседната сграда, е входът за пешеходен достъп, който обслужва партерното ниво и етажите. В дясно е входът за автомобили.

На приземно ниво е разположен ресторанта с малка градина във вътрешния двор, който ще обслужва гостите на хотела.

Фасадата на сградата умишлено не следва традиционната архитектура на стара София, а интерпретира идеи и въздействия със съвременни архитектурни похвати. 

Зигзагообразните вертикали се редуват в плът и остъклена фасада. При движение по улицата и промяна на зрителния ъгъл към сградата, структурата въздейства по различен начин във всеки един момент без да се натрапва. Изцяло остъкленият обем преминава в плътна текстура, което служи за динамичен фон на архитектурните паметници в съседство.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ