Регата Парк Запад (Regatta Park West)

Проектант: РТ консулт

Автор/Авторски колектив: арх. Радко Тодоров

ОБЕКТ: Жилищен комплекс с пететажни жилищни сгради, магазини и подземен паркинг в квартал "Христо Смирненски", гр. Пловдив
ИНВЕСТИТОР: "ПЛАТИНУМ БЮРО 3" ЕООД       
ФАЗА: Технически проект
ГОДИНА: 2019 (Очаква се въвеждане в експлоатация през месец септември 2021)

 

Местоположение, околна среда и достъп

Жилищен комплекс Регата Парк Запад е разположен в зеленото сърце на Пловдив, в квартал “Отдих и култура“ на метри от Гребния канал. Комплексът е с една от най-желаните локации в града – на 5 минути от центъра, а в същия момент е заобиколен от гора. Обитателите му ще се наслаждават едновременно на панорама към Родопите, Стара планина и любимата на пловдивчани Гребна база. Кварталът, в който се намира Регата Парк Запад, е един от най-комуникативните в града. В района се намират МОЛ Пловдив, УМБАЛ „Св.Георги”, СБЛАГ „Селена”, УМБАЛ Пълмед” , ОМГ „Академик Кирил Попов” , стадион „Пловдив” , плувен басейн „Младост”, тенискортове и десетки спортни съоръжения.

Съдържание на проекта и функционалност на архитектурното решение

Комплексът е съставен от две самостоятелни жилищни сгради (Секция 1 и Секция 3 с два входа). Етажността на сградите е съобразена да не възпрепятства околната среда и гледките към природните и спортните забележителности. Сграда 1 е с пет етажа, а Сграда 2 – с два.

Пешеходецът е с приоритет в Регата Парк Запад - обособени са богато озеленени паркови пространства с детски площадки, осигуряващи просторна и спокойна среда за отдих.  Достъпът за автомобили се осъществява посредством 2 рампи към подземния паркинг.

Иновативност на проектното решение

Цел на градоустройството на квартала и на самия проект е да се насърчи градският живот близо до природата. Подчертава се визуалната връзка с Родопи и Стара планина, както и с Гребната база. Обособен е пешеходен и велосипеден начин на придвижване – в самия комплекс и към околните пространства в квартала. Също така, чрез грижливо проектиране на градинки в зелената обща зона на комплекса, се създава приятна за всекидневен живот среда насред природата. Комплексът е проектиран в хармония със заобикалящата го озеленена среда, като напълно е ограничен достъпът на автомобили в междублоковите пространства и зоните за отдих и спорт. 

Фасадната облицовка е в най-голямата си част камък, което я прави луксозен и нетипичен избор за жилищен комплекс в България и в частност гр. Пловдив. 

Устойчивост и вписване в околната среда

Сградите са двуетажни и пететажни и по никакъв начин не пречат на ослънчаването и гледките в околната си среда.

Щателно внимание е обърнато към избора на фасадните материали, така че комплексът да бъде вписан успешно в богато озеленената си среда. Поради мащабите си, той трябва да бъде направен по такъв внимателен начин, че да бъде положителен пример за подражание в бъдещето. Основният материал, избран за облицовката на жилищните сгради, е камъкът. Той има напълно натурален произход и поради това се вписва чудесно в обстановката. За получаване на висока енергоефективност, е избран висок клас алуминиева дограма Schuco или REYNAERS с прекъснат термомост и троен стъклопакет.

Естетика

Сградата е енергоефективна, с фасада от естествени материали с изчистени линии, съвременен и фунционален дизайн на жилищата, довършителни материали с безупречно качество от най-висок клас. 

Технико-икономически показатели на жилищната среда

 • Застроена площ -  657.69 м2
 • РЗП  подземно -  1 389.19 м2
 • РЗП надземно -   2 406.09 м2
 • Площ на имота – 2 071.38 м2
 • Пл. Застр. = 31.76% < 40%
 • Кинт = 1.16

В комплекса са проектирани:

 • 93 бр. апартаменти
 • 5 бр. магазини
 • 14 бр. надземни паркоместа
 • 14 бр. подземни гаражи- шест двойни и осем единични (общо 20 бр. автомобили)
 • 30 бр. подземни паркоместа (с механизми за двойно паркиране- общо 60 бр. автомобили)
 • 93 бр. изби

 

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ