Спортна база „БОЯНА“ - БФС “Футболни игрища

Спортна база „БОЯНА“ - БФС “Футболни игрища 

Проектанти: АМФИОН ЕООД, арх. Борислав Богданов

 

СПОРТНА БАЗА “БОЯНА” - БФС “Футболни игрища, Административна сграда, Национален център за възстановяване и отдих, Закрита спортна зала, Трибуни, Тенис корт"

Ситуиране на обекта 
Сградите се намират в гр. София; "За национален спортен комплекс" от кв. 269а, м. "Артерия Трайко Китанчев, р-н Витоша - СО.
IІ.

Функционално решение
Административната сграда на БФС се разполага в западната част на комплекса непосредствено до тренировъчните игрища и до главния вход на базата. В нея се помещават офиси за администрацията, заседателна зала, амфитеатрална конферентна зала, кафене, магазин, музей на футбола.

Сградата за възстановяване и отдих включва модерно оборудвани хотелска част, СПА център, ресторант, фитнес. Тя е разположена в южната част на комплекса с невероятно красив и спокоен изглед на юг към Витоша и на север към вечерната светлинна феерия на столицата, като по този начин предлага най - добри условия за отдих на спортистите и непосредствен достъп до игрищата. Над част от партера с изглед към планината на юг се предвижда просторна зелена покрив тераса, чрез която се осигурява връзката на сградата със заобикалящата я околна среда.

Част от комплекса е и закритата спортна зала, която ще позволи на националните играчи да тренират пълноценно при всякакви климатични условия.

Предвидените в проекта игрища са три на брой, като 2 от тях са с естествена трева, а едното е с изкуствена. Най- близкото до входа на комплекса игрище е с трибуна за 348 човека и скамейки за резервите. Под нея се разполагат съблекални, кафене, складове.

Конструктивно решение
Конструкцията на залата е метална, а трибуната е със стоманобетонна конструкция и метална козирка. Сградата за възстановяване и отдих също е изградена от стоманобетон.

Обемно и архитектурно решение
Фасадите са решени с термопанели, върху които се закрепват предварително оформени шестоъгълници от еталбонд в два цвята - графитено и бяло. Чрез това решение се постига една нестандартна, функционална и оригинална фасада, подчертаваща ненатрапчиво темата за футбола.

Иновативност и технологии
С цел оползотворяване на слънчевата енергия и в Административната сграда и за Сградата за възстановяване и отдих се поставят соларни панели на покривите. Предвижда се поставяне на топлоизолация с минерална мазилка по фасадите със завършек от облицовка от еталбонд в бял цвят.

В комплекса се изгражда и пречиствателна станция за отпадните и дъждовни води. Пречистената вода ще се използва за миене на пътищата и паркингите в имота, както и поливане на зелените площи.

Цел на проекта
Настоящият обект е Спортната база на Българския Футболен Съюз. Комплексът, обхваща четири сгради и три игрища. Разполжен е в подножието на Витоша, заобиколен със зеленина и зони за отдих. В изграждането му са използвани множество нови технологии, различни методи за устойчивост и вписване в околната среда. В резултат се реализира една модерна и функционална Спортна база, която ще осигури максимално комфортни условия за тренировки и възстановяване на спортистите ни, сред тишина и спокойствие, и същевременно ще отговаря на новите стандарти и изисквания за проектиране на Съюза на европейските футболни асоциации.

Технически показатели Хотел:

 • ЗП (партер)=1572.8m²
 • РЗП (без покрив тераси) =4653.3m²
 • РЗП (с покрив тераси) = 5056.7m²
 • РЗП (преработка) = 278 м²

Технически показатели Зала:

 • ЗП = 1045.00м²
 • РЗП = 1105,00м²
 • РЗП (преработка)= 54м²

Технически показатели Администрация:

 • ЗП (партер)=546,8m²
 • РЗП (без покрив тераси) = 1673,4m²
 • РЗП (с покрив тераси) = 1731,8m²
 • РЗП (преработка)=125 m²

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори