„Ларгото“

„Ларгото“

Проектанти: Арх БГ,  арх. Багряна Тотева, арх. Георги Бачев, к.арх. Васил Бръшков

Визуализациите  илюстрират проектното ни предложение за цялостното оформяне на Ларгото. Предлагаме съществуващото стъкленото покритие да бъде сегментирано и подвижно, така че да може да се разкрива при подходящо време и подходящи условия. 

Основното ниво е нивото на археологията. Проекта предвижда да се премахне с амфитеатрално отдръпване плочата оформяща площад "Независимост", която „притиска” църквата "Св. Петка". Преценка на пространството пред ЦУМ, с възможност за разширяване на нивото на археологичния град (силна редукция на платформата пред ЦУМ) и увеличаване на територията на археологичните разкопки.

Поставяме под съмнение увеличаването в почти двоен размер на профила на ул. "Мария Луиза" в частта мeжду площад "Св. Неделя" и ул." Екзарх Йосиф", което всъщност създава дисбаланс между нивото на античния град и настоящото ниво на площада (тясна дълга и дълбока траншея).

Главния вход на бившия партиен дом е строг суров и нееднократно е бил предмет на предложения свързани с неговото преосмисляне и промяна. Две от снимките илюстрират нашия проект за оформянето му.

В проекта предлагаме и решение за преустройство на Партийния дом, вливайки в този огромен комплекс обществени функции. Покривната част се оформя чрез съществуващата виранделова покривна конструкция.

Бюджет за строителство е нисък, защото запазва конструкцията на сградата и обществения достъп до функции, които вече са познати в световната архитектурна практика.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори