"ТОПЛОЦЕНТРАЛАТА"

"ТОПЛОЦЕНТРАЛАТА"

Проектанти: АРХ БГ, арх. Багряна Тотева, арх. Георги Бачев, к. арх. Васил Бръшков

Конкурс за обемно-пространствена концепция и идеен проект за реконструкция и преустройство на съществуващата сграда на топлоцентралата на НДК в Център за изкуства и култура

Оптималното решение за функциониране на сградата и новото й предназначение е базирано на представената функционална програма и дефинираните от възложителя задачи и насоки за проектиране. Проектът е разработен в съответствие с градоустройствените ограничения на зоната, спазвайки допустимите норми за застрояване и разгъната застроена площ, което рефлектира и върху крайната ниска стойност на проекта. Предложено е минимално разширение на застроената площ, в съответствие с параметрите на територията. Проектът изцяло прилага и реализира всички граждански инициативи от периода 2014-2017 година и е основание за успешното бъдещо управление на центъра. Спазени са всички функционални връзки за посетителите и дискретни такива за артисти и персонал. Постигната е целта на проекта за ново активно културно пространство, осигурило основи за широк набор от артистични прояви (танц, театър, музика, визуално изкуство, архитектура и други).

Осигурено е изискуемото паркиране за инвалиди и служители, както и 30 броя места за паркиране на велосипеди. Традиционният главен вход е разработен артистично и е ориентиран към главната алея, свързваща метро станция „Европейски съюз” и жилищен квартал „Иван Вазов”. Сградата се свърза пълноценно и безконфликтно с околната среда, предлагайки оригинален визуално-разпознаваем архитектурен образ, като в същото време запазва съществуващите белези на идентичност. Запазва се и се подсилва индустриалният характер на комплекса чрез ярка индивидуална и съвременна архитектура, в единство с модернизма от края на 80-те. Всички норми на законодателството са спазени, включително и тези за достъпна и безопасна среда.

Проектът е изграден с внимание към екстериорното решение при запазване на характеристиките и естетиката на съществуващия комплекс от сгради, предлага преценено и дозирано ново строителство, основно насочено към акцент на главния вход на комплекса и комуникацията между пространствата (избягване пресичането на пътищата на публика и артисти).

Използват се рециклирани материали (дърво) при окачените тавани и при изработването на вратите, дограмите и други възможни елементи, с подсилване на наследствеността. Проектната стойност е строго регламентирана по отношение на предвидения от конкурсната програма бюджет.

Предложено е условно място за доразвитие на алейната мрежа в парка и свързването на центъра със съседни сгради с историческа стойност – Софийски арсенал. Предвиденият в устройствения план на града тупик в бъдеще може да бъде преосмислен и изграден, като крайречна променадна алея, свързваща центъра за изкуства с историческите сгради. Променадата се явява естествен елемент на алейната мрежа на парка и дава възможност за допълнителен подход към центъра.

Използването на рециклирани дъски в екстериора и интериора (от палети и други източници на дървен материал) редуцира себестойността на проекта и позволява предложение за дървена пергола (междинно пространство между парковата среда и затворената сграда), която да запази „невидимостта” на сградата, с възможност да бъде използвана като основа за контролирано вертикално озеленяване или да бъде облечена в полупрозрачен материал. Обликът на сградата подсилва своята „дискретност” и досегашната си взаимовръзка с парка и близката жилищна зона, без да създава нова натрапчива идентичност. Преминаването от крайна нефункционалност на сградата към обособяването на публично място с висока посещаемост става плавно и необезпокояващо и предлага възможност за лесна интеграция на гражданите, традиционно живеещи и ползващи парка.

Създаден е открит форум с изглед към парка с леко мотажно покритие, което да защити посетитителите. Място за срещи, почивка и групови занимания в непосредствен визулен контакт с Витоша.

Интериорният дизайн запазва строгостта и характерните белези на съществуващата сграда. Създадени са отлични връзки между различните зони. Използват се рециклирани дървени материали, стомана, стъкло, метални мрежи, циментокартон за изгрaждане на нови леки преградни стени (с оглед шумо- и топлоизолация). Предвиждат се окачени тавани в зоните – фоайе, кафе-бар и изложбена и оригинален дизайн по отношение на акустичните тавани в залите. Настилките са трайни и лесни за поддържане - полиран бетон, лят каучук и дърво. Неизменна част от интериора е техническото оборудване функционално и декоративно – прожектори, метални ферми, светлинни мостове и други. Цветовете са неутрални, с възможност за конкретни цветни акценти, текстурите отразяват архитектурното наследството и са хармонично решени с останалите съществуващи оригинални графити и стени. Интериорът внушава аскетичност, индустриална студенина, но с меки топли акценти, като предлага уют в зоните за работа и почивка.

Главният вход е сполучливо акцентиран и приканващ, отличен преход от парковата среда към интериора, с рационално разпределение на потоците в сградата и единен контрол. Главното фоайе разполага с достатъчно място за информационна дейност. Фронталната част на сградата предлага лесен достъп на посетителите до комерсиалните публични места и отвежда към алтернативите на речната променада, покривния площад, изложбената и камерната зала.

Главната зала е многофункционална и лесно достъпна. Предлага възможност за различно ползване, за разделяне (разделно ползване), разполагане на амфитеатрите един срещу друг или в една линия, за затъмняване и използването й като светло пространство. Разположението предполага, че ще бъде избегнато изолирането й и ще бъдат търсени начини за нейната оптимална функционалност. В следващ етап от проекта е предвидено проектирането на оригинална акустична среда от дърво и вата, съобразена с цялостния дизайн на комплекса, както за голямата, така и за камерната зала.

Кафе-барът е междинно пространство между разпределителното фоайето, главната зала и външната паркова среда и е достъпен от въвеждащата алея. Може да бъде напълно отворен към външното пространство като своеобразно разширение, а случващото се на сцената да бъде ориентирано към публиката, която се намира на външната кафе тераса. В следващ етап от проекта кафе-барът може да претърпи промени по отношение на акустичната среда, с цел осигуряване на по-добри условия за разширена концертна дейност.

Изложбената зала има естествено продължение към външната скулптурна градина, място за пластично изкуство и арт инсталации. Може да бъде напълно затъмнявана, в случаи на прожекция или видео арт изложба.

Артистичните студия имат своята самостоятелност, до възможност за изолация и са във връзка с работилниците, администрацията и изложбената зала. Техният облик доразвива идеята за индустриалната архитектура на сградата. Нуждите на всяко студио се захранват от допълнителни соларни панели, инсталирани на покривите им.

Покривното пространство е достъпно от повече от едно място и може да функционира като открит амфитеатър, открито място за фестивали или градски площад, озеленен с едроразмерна растителност, засадена в големи съдове. Създадена е нова „зелена” тераса на второ ниво, с изглед към крайречната променадна алея и реката.

Проектът развива оптимално желанието на възложителя за мултифункционалност и предлага балансиран нов дизайн и пространствени решения, с които да привлече нови публики и да интегрира гражданите към локалните културни процеси. Архитектурно предложение осъществява пълноценен диалог между старо и ново. Некомерсиалните и творчески дейности са защитени с отлична функционалност на пространствата и дискретно присъствие. Акцентът на комплекса остава неговата връзка с реката и парка, с особено внимание към опазване на крайречната зона – дом на крехко боиразнообразие.

Технически показатели:

  • Застроена площ на приземния етаж – 977.00 м2
  • Разгъната застроена площ на надземните етажи – 1454.00 м2
  • Обща озеленена площ в рамките на парцела и сградата – 2850 м2
  • Обща проектна стойност,включваща всички строително-монтажни работи, довършителни работи, обзавеждане и оборудване – 2 850 000 лв с ДДС

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори