Реконструкция и конструктивно укрепване на ЦДГ „Кокиче“ с. Мост, общ. Кърджали

Реконструкция и конструктивно укрепване на ЦДГ „Кокиче“ с. Мост, общ. Кърджали

Проектант :  Архитектурно бюро „Луков дизайн 2”  ЕООД

Водещ проектант:  арх. Станислав П. Луков

Проектът е изготвен възоснова на сключен с Община Кърджали договор за изпълнение на малка обществена поръчка  за рехабилитация на детската градина, с оглед конструктивно укрепване и саниране на старата сграда, осъвременяване според  новите изисквания за сгради от този вид и увеличаване броя на детските места.  

За целта се предвиждат мероприятия по сеизмично укрепване на сградата, подмяна на дървения покрив, подмяна на дограмата с алуминиева, с прекъснат термомост и стъклопакети, външна топлоизолация по фасадните части, подмяна на остарелите ВиК и ЕЛ инсталации, монтаж на отоплителна инсталация, подмяна на износените  настилки и облицовки.

Ситуационно решение:  

Сградата е разположена в западната част на парцела. Автомобилният и пешеходният подход се запазва - от запад, откъм съществуващата улица.

Съществуващата сграда е едноетажна, с вкопан сутерен. Проекта  предвижда изграждане на втори етаж на сградата и двуетажна пристройка  за стълбище от север. 

Функционално решение:

В сутеренното ниво остават:  пералното стопанство; котелното стопанство; складове за инвентар

На първия етаж се запазват: помещенията към първата детска група - занималнята, две спални, гардеробно антре и санитарен възел; кухненският блок, сервизните и складови помещения; лекарския кабинет;

Новото ниво/кота+3,00/  повтаря разпределението на помещенията от първия етаж: 

  • занималня  -40.60 м2 
  • две спални помещения  - 29.34м2 и 28.48м2
  • антре с гардероб – 17.00м2
  • санитарен възел с умивални

Допълнително се оформят: 

  • зала  - 60.00 м2   за спортни игри и детски  представления 
  • кабинет за учители – 18.00 м2

Достъпът  към това ниво  е посредством нова пристроена стълбищна клетка, като се запазва основния подход към сградата от запад.

Конструкция:

В конструктивно отношение пристройката ще се  изпълни по монолитен начин с плочогредова конструктивна система. 
В предвид ненатоварване на съществуващата конструкция, стените на надстроения етаж  ще се изпълнят от газобетонни тухли, а покривът ще е дървена четирискатна конструкция.

Обемно композиционно решение:

Запазва се първоначалната разположение на сградата, с изключение на пристроеното стълбище.  Новата визия се постига с разчупената форма на новият  покрив  и подчертаването на вертикалните елементи с обемни елементи и различно оцветяване. 

Покривът е четирискатен, разчупен – дървена покривна конструкция покрита с бардолин.

Фасадите са основно в два цвята силиконова мазилка, а отворите ще се подчертаят допълнително с рамки от пенополистирол и цветна мазилка. 

Цокълът е  от рязан гнайс.

Дограмата е PVC, цветна,  с троен  стъклопакет. 

Топлотехника:

За топлоизолиране на фасадите е предвидена 15 см  EPS, на покрива 12 см каширана с алуминиево фолио минерална вата. А отопляемите помещения на първия етаж  се отделят от неотопляемият сутерен с полагане на 4 см. XPS на тавана на сутерена.

Предвижда се естествена вентилация на помещенията, а където е необходимо и принудителна вентилация.

Подовете в помещенията ще се изпълнят от дървен ламинат, неплъзгащ се гранитогрес и теракота. Стените ще се завършат с цветен латекс с изключение на санитарните възли и кухненските помещения,  където стените ще се облицоват с фаянсови плочи. Таваните във всички помещения на горното ниво ще се обшият с негорими гипсокартонни плоскости и ще се боядисат с латекс.

  • Възложител: Община Кърджали
  • Местоположение :  УПИ I, кв.14, село Мост,  община Кърджали, 
  • Проект 2008 г,  Реализация  2011

Технически показатели: 

  • Застроена площ: -270.60 м2
  • Разгъната застроена площ: -541,16 м2

 

 

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори