Спортно-развлекателен център Adventure Hub в Ухан, Китай

Спортно-развлекателен център Adventure Hub  в Ухан, Китай

Проектантски колектив: 

арх. Васил Шарланов, арх. Пламен Вълков, арх. Радослав Тодоров, арх. Пенчо Пенчев арх. Ботьо Димитров

Уолтопия АД

Идейният проект представлява увеселителен център за деца в град Ухан, Китай. Предоставената територия за проектиране е част от бъдещо селище, чийто терен е с преобладаващо равнинен характер. Множество жилищни сгради, открити и закрити обществени пространства и структури, зелени и водни площи ще бъдат част от този новоизграждащ се ансамбъл.

Целта на сградата е да бъде хармонично вписана в контекста на средата. Основният ѝ подход е от площадното пространство пред нея. Обемно-пространствената ѝ структура е семпла и отчетлива. Шестоъгълната форма позволява лесното ѝ възприятие от всички страни. Фасадата на увеселителното здание репрезентира една детска рисунка в най-чистия ѝ вид – за основа има бял лист, засипан от хаотично забавление. Жълто-червената гама внася топлина в общополучения образ. Светлината е водещ мотив при проектирането на сградата. Отстъпът на последното ниво и неговото остъкляване осигуряват целодневна осветеност в целия обхват на вътрешното пространство.

Компактната и чиста форма дават голяма свобода при използването на фасадна система, поставянето на нужното количество изолация и избор на вентилационни системи за отопление и охлаждане. Конструкцията на сградата е смесена: стоманобетонни колони и ядра с метална покривна конструкция. Основните подпорни разстояния са 12 метра, като геометрията е чиста и равномерна. В основната атриумна част светлата височина варира от 7,2м до 18м, позволяващи развитието на множество вертикални увеселителни съоражения. Етажната височина в обслужващите блокове е 3,60 метра, като конструкцията при тях е безгредова с цел лесното и ефективно поставяне на   бъдещите сградни инсталации.

Концепция за функцията на архитектурното решение е за едно общо пространство с изцяло увеселителен характер. Балкони и зони за хранене, от които родителите могат да наблюдават своите деца, допълват идеята за една арена за детско забавление. Всички атракциони са проектирани така, че да развиват както физическите възможности, така и въображението на подрастващите. Всяка една от атракциите води до различни усещания и изисква проявата на разнородни умения.

Центърът е с разгъната застроена площ от 7 699 кв.м., развити на 5 нива. На първото са разположени най-голямата част от развлеченията, като още с влизането се открива гледка към тях. В центъра на композицията е поместена огромна детска площадка с животни-скулптури, при която малчуганите могат да тичат, да се катерят и играят без да имат нужда от допълнителна осигуровка. В останалите части на нивото има и атракции, предизвикващи и стимулиращи приключенския дух и способности в децата: Fun Wall зона за деца, Fun Wall зона за тинейджъри и Ninja Course, който е тренировъчен център за най-сръчните „малки нинджи“. На следващите етажи има въжен парк, зони за хранене, както и пет на брой „Rollglider”-а (стоманени линии, по които деца се пързалят на гравитачен принцип). Предвиден е и лесен достъп до покривното пространство със зелена градина за отдих. От там е стартът на външния „Rollglider”, който е най-дългата линия от всички и дава освен невероятен адреналин на спускащите се по нея, така и служи като основен архитектурен елемент на фасадата.

Основната „иновация“ в сградата е функционалното решение, обединяващо в себе си множество активни развлечения, които нямат друг аналог. Целта е децата, посещаващи центъра да се отдадат на забавления стимулиръщи ги да спортуват и взимат бързи решения в игрите вместо да се отдават на типичните в днешни дни пасивни забавления като киното и аркадните игри. В момента проектът е в техническа фаза и предстои да се реализира до края на 2018 г.

ЗЛАТЕНСПОНСОР

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори