СБАЛАГ в МБАЛ Майчин Дом

СБАЛАГ в МБАЛ Майчин Дом

Проектант: Профилекс ООД, арх. Караджова

Обемно-пространственото решение е резултат от анализ на средата, в която е ситуирана сградата. Меките и преливащи се форми са търсен ефект, който прелива в средата, но и  вписва новата сграда като акцент  в пространството на  централно градско място. 

Сградата на МБАЛ "МАЙЧИН ДОМ" се състои от три тела. Предизвикателството пред архитектурния колектив се състоеше в това, да се реновира старата визия на съществуващо тяло (проектирано преди 12 години от нашия колектив), загубило съвременен облик през годините на съществуването си и новото решение на сградния комплекс, който да се впише в ансамбъла от съществуващи жилищни и търговски сгради.  Новата по-широкоплощна и висока сграда да има своя самобитен и оригинален образ и същевременно с това да решава всички функционални особености при връзката на трите тела.

Заданието на възложителите “Медикоинвест“АД беше да се предвидят четири отделения, които са взаимосвързани, поради наличието на съществуваща сграда, но и да функционират самостоятелно. В болницата са предвидени детско, родилно, ортопедично, урологично отделения и ОАИЛ , в които се помещават 4 съвременно оборудвани операционни зали, медицински диагностичен център с двадесет кабинета и стационар за общо 107 легла.

В ограничената площ на парцел, със сложни комуникационни обстоятелства- липса на паркинги, голяма и натоварена улица с безброй съществуващи подземни комуникации, съществуващо болнично тяло, което функционира, проектът се оказа изключително сложен.

Замислихме я като модерна и технологична сграда, съчетаваща в себе си удобството и комфорта на съвременни технологии на изпълнение и функционалността на истински съвременен дом на медицината. Концепция за сграда,която да бъде удобна, приютяваща и респектираща със своите чистота, уют и прецизност, която да  е начало  и продължение на успешен бизнес. Функционалната и  съвременна сграда е предпоставката за успешен дом на  бизнеса и истинска грижа за здравето.

Съобразявайки се с всички законодателни изисквания и с желанията на инвеститора, получихме съвременна сграда, с модерни фасади и интериор.

Фасадата е определящия елемент на всяка сграда! 

Сградата е обезпечена технологично и инфраструктурно с интелигентни съвременни решения. 

Енергоефективността на сградата е постигната чрез най-модерната линейна  фасадна система на ETEM и ALUMIL с двоен стъклопакет от високо селективно закалено стъкло, обемно оцветено в сиво, комбинирано с вътрешно нискоемисийно стъкло. 

Образът на фасадата е постигнат  с хоризонтално членение от структурни елементи „Trespa”-също иновативен лек материал от HPL-/високопресовани дървесни частици/- специално за екстериорно приложение. 

Комплексът от сгради е свързан с остъклена  зимна градина за рекреация, за която са използвани профили „Reynaers“ и стъклопакет от външно четирисезонно закалено стъкло „Sain Gobain“ и вътрешно стъкло триплекс.

Сградата е оттеглена терасовидно, поради спецификата и изискванията на градоустройственото проучване, което доведе до възможността да се озелени и вертикално в оттеглените етажи.

ТЕХНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА:

ЧАСТ:  АРХИТЕКТУРА
ФАЗА: ТП
Площ на УПИ- 2876 м2

  • ЗП-ОБЩО 1434 м2
  • РЗП-  ОБЩО  5169,6  м2- надземно, 1600 м2 - подземно
  • ОБЩ БРОЙ НА КАБИНЕТИТЕ: 14 БРОЯ 
  • ОБЩ БРОЙ НА ЛЕГЛАТА В СТАЦИОНАРА - 107 броя
  • ОБЩ БРОЙ НА  ПАРКОМЕСТА -  40 БРОЯ  

 

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ