Пивоварница КАМЕНИЦА – Архитектура с вкус на бира

Пивоварница  КАМЕНИЦА – Архитектура с вкус на бира

Проектант: Арт Ню Вижън ООД: арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова

„Каменица“ АД преобразява своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на бившата пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс. Той ще носи името „Пивоварница Каменица“ и ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център – посветен на 135-годишната история на първата бира на България, ресторант - бирария, магазин, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

„Арт Ню Вижън“ спечели конкурса на „Каменица“ АД за проектирането на мултифункционалния комплекс „Пивоварница Каменица“ в началото на 2015 г. Автори на проекта са арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова.

ОСНОВНИТЕ НАСОКИ НА РАЗРАБОТЕНАТА КОНЦЕПЦИЯ

• Една от водещите идеи за архитектурния проект идва от това, че хората често се събират и се наслаждават на времето прекарано заедно на по чаша бира. Тази напитка е повод както за среща със стари приятели, така и за нови запознанства. За тази цел, сградата и пространството около нея са разработени като паркова среда с амфитеатър, така че да бъде напълно достъпно за всеки посетител и турист. Тази площ може да се ползва за арт изложби, представления, кино прожекции, концерти и всякакви социални и културни дейности.

• Производството на бира се основава на традиции от преди 136 години,  но постоянно се развива като използва най-съвременни технологии и материали. 

За това, решихме да въплътим във визията на сградата типичния дух на традиционната бирена фабрика, но пресъздаден  по модернистичен начин. 

Видимо се откроява тухлата (основен градивен материал в миналото), използвани са арки, стъпили върху солидни колони. Емблематичният за пивоварната комин е „облечен“ в тухла, за да се постигне старинно излъчване.  Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с леки, ажурни стъклени фасади и актуални елементи в парковата среда така, че крайният резултат е една ефектна и модерна структура. Главната идея на проекта, която искаме да предадем е историята за традициите, които вървят ръка за ръка със съвременното.

Видимо по фасадата са разположени съдове за варене и за ферментация на бирата, за да подскажем на посетителят каква е функцията на сградата.

ЛОКАЦИЯ

Имотът е разположен в централната част на град Пловдив и е с площ 3,5 декара, като граничи на изток с бул. „Източен“, а на север с ул. „Марин Дринов“. От булеварда с помощта на еднопосочен път може да се достигне до открит паркинг за 31 автомобила. Пътят се използва и за зареждане и обслужване на обектите в комплекса. До паркинга, който е разположен в западната част на парцела, може да се достигне и от двупосочно отклонение от ул. „Марин Дринов“. 

АРХИТЕКТУРНО РЕШЕНИЕ

Мултифункционалният комплекс е със застроена площ около 773 кв. м. и разгъната застроена площ 1689 кв. м. Амфитеатърът е с капацитет 17 реда с общо около 190 седящи места. При големи събития сцената на амфитеатъра може да увеличи своите размери до 13 м. ширина и 8 м. дълбочина, като заеме и петте паркоместа на фронта й.

Фасадите са решени с тухлена облицовка от клинкерни плочи, окачени стъклени фасади, облицовки от HPL и еталбонд, стъклени парапети. 

Дограмата на сградата е алуминиева със стъклопакет и прекъснат термомост. Комбинацията на подбраните материали е следствие на избраната концепция за стара фабрика. Заедно с тухлената зидария, ще бъдат вплетени елементи от модерната архитектура като стъклени окачени фасади и метал.

ФУНКЦИОНАЛНО РЕШЕНИЕ

На нивото на партера е разположена част от микропивоварната, видима от към ресторанта, и служебни помещения – кухня, ресторант, помещения за обслужващия персонал и охрана.  

На първи етаж е разположен посетителският център със собствена рецепция и санитарни помещения, както и магазина за сувенири. Магазинът за сувенири има директна връзка към амфитеатъра и градината.

Конструкцията на сградата се предвижда да се изпълни по монолитен начин с тухлени зидове, стоманобетонни шайби, колони, греди и плочи. Фундирането е решено с фундаментна плоча. Подовите конструкции са стоманобетонни плочи с греди.

ИНТЕРИОРНА ВИЗИЯ

Ресторантът е проектиран в индустриален стил, както и самата сграда. Характерни за този стил са елементи като кованото желязо - по колони, бар и стени, тухлените облицовки - по стени и бар, както и дървото, присъстващо навсякъде – в настилката (гранитогрес със състарен ефект), по бара, масите, по стените, преминавайки в тавана като ребра с акустичен ефект.

Барът е разположен централно, встрани от ходовата линия - главен вход - градина, на фасада - това му позволява да работи като павилион и да продава напитки към градината в извън работното време на ресторанта. Той е решен с тухлена облицовка, пред която поставяме брандиран метален лист с изрязани надписи, които са подсветнати, така че тухлата да се вижда ефектно през тях. Над барът е проектиран елемент, който наподобява бъчва и за него са захванати държачите за чаши и други елементи от интериора. 

Коминът, като основен акцент в архитектурата, около който се развива комплекса, присъства и в интериора. Той е облицован изцяло с бирени бутилки, които са осветени ефектно и допринасят за бирения привкус на ресторанта.

Подът е решен основно от гранитогрес със състарен дървесен фладер, създавайки усещането за старинност, като ходовата линия образуваща се между двата входа е изпълнена от щампован видим бетон, брандиран с логото на марката. Също така са акцентирани с бетон в настилката масата„ щам тиш“, както и настилката на високите кръгли барове около колоните.

Таванът е с оригинална оребрена конструкция от успоредно разположени ламели,  които се ротират радиално около някои акценти, като така ги подчертават – около бара, комина, масата за приятели и кръглите барове. 

Оребряването по тавана има двойна функция – първо, прикрива всички инсталации по тавана, и второ, има акустичен ефект, който се постига от шумо-поглъщащи материали по ребрата.

Осветлението е равномерно разпределено, като се акцентира основно над тематичните зони. Осветителните тела допринасят за търсеното усещане на индустриалния стил.

По стените, решени основно с тухлена облицовка, има апликации от ковано желязо и фрагменти от бъчви, както и стари фотографии. 

Елементите от бъчви по стените ще ни разказват за основните състваки на бирата – а именно перфектната смес между  ечемичен малц, различни видове хмел,  вода и мая.

В зоната към пивоварната има голяма стъклена витрина, през която се виждат инсталацията и съдовете за бира, а по периферията й са разположени масите с наливни инсталации.

Около асансьора има декорация от ниши, върху които са разположени различни артефакти, разказващи историята на Пивоварна „Каменица“ - черно-бели фотографии, ретро предмети, етикети и опаковки. Място е специално подбрано, тъй като то е и връзката с посетителския център на „Каменица“.

ПОДХОДЯЩ МИКРОКЛИМАТ

Проектът за сградната ОВК система е разработен по начин, позволяващ постигане на комфорт и подходящ микроклимат във всички помещения. 

Отопление - предвижда се изграждане на абонатна станция от страна на ЕВН за доставката на топла вода. Отоплението през абонатна станция ще става чрез подово отопление (за ресторанта и посетителския център) и радиатори (за офиса, магазина и другите общи части). 

Климатизация - ориентирана е предимно към посетителските подобекти – ресторант, изложбена зала и магазин. Тя ще служи, за да допълва отоплението/охлаждането през преходните сезони и основно за охлаждане през лятото. Климатизацията е решена чрез съвременни енергоспестяващи инсталации от типа VRV – външно климатично тяло, управляващо многобройни вътрешни тела.

Вентилация - предвижда се изграждането на многобройни автоматизирани вентилационни инсталации за доставка на пресен въздух във всички подобекти. С цел енергийна ефективност са заложени системи с рекуператори, позволяващи използването на технологично обработения въздух.

За микропивоварната са спазени специфичните изисквания за общообменни и аварийни вентилационни инсталации.

Електро-проектът е разработен за обща инсталирана мощност 280 кW и потребителска мощност 168 кW. Проектирани са силнотокови и слаботокови инсталации, пожароизвестяване и мълниезащитна инсталация, както и заземителна инсталация.

Залагайки на доказани марки в оборудването и окабеляването ще се постигне баланс между качество, цена и дълготрайно безпроблемно използване. Разработените инсталации позволяват гъвкавост при бъдещо разделяне/отдаване на подобектите на различни наематели.

Сградата е водоснабдена за битово-питейни и противопожарни нужди. На площадката се предвижда изграждането на площадкова дъждовна канализация за условно чисти води от покрива на сградата, които се заустват в резервоар за поливни нужди. 

Предвижда се захранване с газ в микропивоварната и кухнята, което ще намали средногодишните разходи за енергия.

Към момента проектът и оценката по енергийна ефективност показват достигането на енергиен клас „В“ на комплекса, което е много добър показател.

ПАРКОВА СРЕДА

Проектът по озеленяване е разработен в актуалната тенденция на модерния градски пейзаж, следвайки стила на архитектурното решение. Търсена е абстрактна и геометрична стилистика на зелените площи, подчертана от растителните обеми. Подбрани са широколистни дървета с кълбовидни корони и декоративни храсти, които са податливи на интензивно поддържане с цел максимално доближаване до проектното решение. Линиите се подчертават допълнително от алейно засадени дървета с червена багра на листната маса. 

Това етажиране на растителността ще направи погледа отгоре (от амфитеатъра и етажа) многопластов и ефектен. Озеленяването, заедно с решението за настилки и бордюри, осветлението и сядането в парка около сградата, допълват цялостната визия и усещане на комплекса.

Алеите около сградата са от 2 вида клинкерни павета – сиви и с цвят на естествена тухла, обрамчени с бетонова настилка и бордюри с възможност за брандиране. Пътищата са от асфалт, паркоместата са с клинкерни павета с подходяща дебелина.

Осветлението около сградата е решено с различни видове тела - ниски алейни тела, разположени в зоната с озеленяване, високи алейни тела (по фронта на ул. „Марин Дринов“), както и на юг в изолационното озеленяване към страничната регулация. Проектирани са осветителни тела в настилката, в основата на сградата, които ефектно акцентират върху тухлената облицовка. Амфитеатърът е решен със скрито LED осветление в зоната на челата на стъпалата при сядането.

Планира се „Пивоварница  Каменица“ да отвори врати през 2018 г. и да посреща любители на кехлибарената течност, експериментатори, жители на Пловдив, гости на града и чужди туристи. Мултифункционалният комплекс със сигурност ще се превърне в част от културния живот на града на тепетата, допринасяща за уникалния дух и автентична му атмосфера.

ПОДРОБНОСТИ:

  • Проект Мултифункционален комплекс Пивоварница Каменица
  • Местоположение бул. „Източен“, Пловдив
  • Инвеститор „Каменица“ АД
  • Стойност 2 млн. евро
  • Проектант Арт Ню Вижън
  • Конструктор инж. Ангел Стоянов, инж. Стоян Дженев
  • Площ имот 3500 кв. м
  • ЗП 773 кв. м
  • РЗП 1689 кв. м
  • Плътност 22%
  • КИНТ 0,5
  • Озеленяване 20%

    МЕСТА ЗА СЯДАНЕ: 
  • ресторант маси 74 места; 
  • маси с наливна бира 24 места; 
  • единствената кръгла маса„щам тиш“ - масa за приятелите на Каменица с наливна инсталация за бира 8 места; 
  • високо сядане сепарета 30 места; 
  • столове бар 14 места; 
  • ниски сепарета 18 местa;
  • Общо за ресторант 168 места; 
  • Тераса 44 места, част от местата са покрити и осветени посредством козирка от метал и стъкло;
  • Общо местата за сядане, вън и вътре са 212 бр.

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори