арх. Делян Стефанов ТДИ Дизайн ЕООД

арх. Делян Стефанов ТДИ Дизайн ЕООД - Skywaves

КОНЦЕПЦИЯ

Проектът Skywaves е резултат на многопластово  проучване и отразява познанието за постигане най-добрите условия за работа и творческа продуктивност на хората в съвременния бизнес.
Skywaves е бизнес сграда клас А, с  произтичащите от този стандарт  комфорт и уют.
В концепцията и философията й са заложени двe основни цели:

 • Реализирането на бутикова сграда, в която всеки етаж има своята самостойност като отделен офис, с вътрешен  простор и оптимални условия за работа,  с естествена светлина и прекрасна гледка навън;
 • Впечатляваща и запомняща се визия на сградата, открояваща се емблематично в обкръжаващата я среда.

За реализиране на тези цели е постигнато изчистено планово и функционално решение на сградата  и   е изграден   архитектурен образ, отразяващ динамиката на средата, с подчертан ефект на извисяване като символ на стремежа и възходящото развитие на бизнеса.
Запомнящата се сграда се вижда по оста на бул. „Околовръстен път” от кръговото движение на кръстовището с бул. „Черни връх” до кръстовището с бул. „Братя Бъкстон”.
При създаването на проекта са съобразени всички фактори, относно ориентация на сградата, достъп, градоустройствени изисквания и базисни Фън Шуй критерии.
С открояващ се силует и височина от 45 м, Skywaves представлява и контрапункт на околното застрояване, внасяйки нова посока в архитектурния му облик.
Фасадата й е огледало на идеята за динамичност на средата. Тя се разкрива от далечина, осъзнава се и се променя в движение.
Формата на сградата е подчертана допълнително с избора на фасадни материали – преобладаващи бели и сребристи тонове на стъклото и алуминиевите елементи, както и от заложеното ефектно LED осветление.

ЛОКАЦИЯ

Skywaves е ситуирана на едно от най-комуникативните места в град София – непосредствено до пресечната зона на две основни и структуроопределящи за града артерии – булевардите „България” и „Околовръстен път”.
Това местоположение гарантира бърз достъп, както до центъра на столицата, така и до летището, периферните квартали и изходите от града.
Първокласният градски булевард „България“, водещ към центъра на столицата, е застроен предимно с модерни многофункционални сгради – офис и бизнес центрове, жилищни и търговски сгради. Булeвард „Околовръстен път” е най-активно развиващият се градски булевард, застроен предимно с технологични, логистични сгради и търговски центрове.
 Отличната инфраструктура в района, изградените подземни и надземни комуникации и проводи, развитият градски транспорт и удобен автомобилен подход към сградата, заедно с оригиналната й визия, дават възможност за превръщането й  в една от емблемите на града.
Skywaves е разположена в полите на Витоша, непосредствено под Бояна – място с уникален микроклимат, чист въздух и впечатляваща панорама към планината и града.
Ползвателите на сградата получават комфорт и стил, в комбинация с идеална локация и гледки във всички посоки.

ТЕХНИЧЕСКИ  ПАРАМЕТРИ
Skywaves  е развита в 11 нива над терена, вертикално разделени на 3 групи – 2 етажа с приемна зона – представително лоби, магазин и шоурум,  6 етажа с просторни и светли офиси и 3  етажа с многофункционални площи – звукозаписно студио, зала за събития и покривна градина. Всеки от етажите е със застроена площ от 365 кв.м.
 Сградата разполага с  две подземни нива за паркиране и обслужващи помещения. Паркингът за посетителите и работещите в сградата е с контролиран достъп и денонощна охрана. Броят на паркоместата покрива изискванията за бизнес сгради клас А.
Уникалният елемент на сградата е нейната впечатляваща и запомняща се фасада.
Специално е проектирана двойна окачена система, която, освен основния  енергоефективен слой, има и „втора кожа“ с декоративна и слънцезащитна функция. Вторият слой е съставен от хоризонтални алуминиеви ламели и междинни вертикални, наклонени спрямо фасадната плоскост, полупрозрачни стъклени елементи. Резултатът е: жива и променяща се  фасадна структура с плътни на вид участъци, които, погледнати от вътре, са прозрачни и осигуряват непрекъснат изглед към екстериора. Динамичността е подчертана и през нощта от вградено фасадно LED осветление, позволяващо прожектиране на светлинни сцени.
Продължението на стъклената фасада над височината на последното ниво на сградата осигурява защита от шум и вятър на покривната градина, като дава възможност за пълноценна почивка и изживяване на приятни моменти с изключителната панорамна гледка във всички посоки.
Двете хоризонтални ленти, вписани във фасадата  на сградата, са място за развитие на грабващи вниманието експозиции с рекламна цел.

Основните характеристики на сградата, покриващи изискванията за най-висок стандарт са:
Отлични  местоположение и  комуникации

 • Знакова сграда  с у никален архитектурен облик
 • Енергоефективна фасадна система със слънцезащита
 • Изчистена плановата структура, с ясно зониране на комуникациите и работните площи
 • Етажни конструкции, оразмерени за натоварвания над 400 кг/м²
 • Представителна приемна зона, шоурум, зала за събития, покривна градина за рекреация
 • Три скоростни луксозни асансьори
 • Персонален контрол на достъпа, денонощна охрана и видеонаблюдение
 • Офиси тип Open space – дават възможност за свободно планиране на пространствата, според индивидуалните изисквания
 • Светла височина в офисните етажи - 3,0 метра
 • Повдигнати подове и окачени тавани – скрито окабеляване за силнотокови и слаботокови инсталации
 • Централна климатизация, отоплителна и вентилационна система
 • Централизирана система за компютъризирано управление на инсталациите и оборудването в сградата
 • Пожароизвестяване, спринклерна система в подземния паркинг
 • Аварийно електрозахранване 
 • Влагане на висококачествени материали

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ